помпа за чистачка на задностъкло
помпа за чистачка на задностъкло
Вече втора година карам Авенсис D-4D 2002 и съм мноого доволен.Но преди седмица спря да пръска вода на задното съкло ,а идва зима.Лошото е че не се чува да работи помпата. Питах в сервиза на Тойота ,но ми казаха 250лв
.Някой би ли могъл да ми каже как се сваля помпата и подлежи ли на ремонт или цена на стара такава.

-
- Получена благодарност: 1 път
Re: помпа за чистачка на задностъкло
Най-добре първо провери дали ходи напрежение до 'помпата'. Моторчето се намира до това за умиване предното стъкло. Мисля че можеха да се разменят куплунзите.ангел написа:...Някой би ли могъл да ми каже как се сваля помпата и подлежи ли на ремонт или цена на стара такава.
-
Понякога блокира двигателчето и само е нужно да се раздвижи. Но може и четки да са заминали или намотките на роточето. За демонтирането, не знам как е достъпа там, може би е по-добре откъм подкалнина, но направо се издърпват - има гумен уплътнител, който ги държи като в ръкав.ангел написа:Благодаря много за бързия съвет! Размених ги и се оказа ,че има напрежение ,но явно моторчето е заминало.Опитах се да го демонтирам,но не можах да разбера от къде мога да сваля едната помпа,или трябва да свалям цялото казанче.
-
Намерих една картинка на моторчето (в Toyodiy.com му искат 62 еуро):ангел написа:...утре ще го пробвам.

http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2002_T ... _8504.html
-
Имай предвид, че картинката е на моторче за предните пръскалки (да не се подведеш по каталожния номер на етикета). biggrin.gifангел написа:Вярно така изглежда,успях да го сваля от към подкалника.Излиза цялото с един гумен маншон от казанчето.Остава да намеря сега едно старо.Опитах да го отворя обаче нещо не се получава.Благодаря за линка.
Пробвай да го надуеш откъм изхода, може да е задръстено с боклуци. Виж с мултиметър дали има съпротивление (на намотката) или четките са увиснали и е отворена верига.
Проверих го с мултиметър и се оказа здраво.Почистих клемите поиздухах го ,закачих го и то взе че тръгна. Обаче се оказа,че белята не е една.Пръска едва едва.Опитах да издухам боклуците с уста ама се оказа,че така се е затъкнала системата, че няма почти никаква пропускливост.Та в тоя ред на мисли някой знае ли как се сваля задната дюза на комби? 

-
Трябва да 'духаш' наобратно. biggrin.gif Досега са се тъпкали боклуци, естествено е по-лесно да ги изсмучеш, вместо издухаш. Най-лесно става с помпа за велосипедни гуми.ангел написа:Опитах да издухам боклуците с уста ама се оказа,че така се е затъкнала системата, че няма почти никаква пропускливост...
Здравейте от скоро съм регистриран във форума а от 2 дни имам corola E12U -2002 год. D4D. Никоя от пръскалките нито на предно нито на задно стъкло не работи, има вода, предпазителя е здрав , та въпроса ми е
как да проверя стига ли напрежение до моторчетата , и те 2 отделни ли са, може ли да се провери това без да свалям подкалника? За смяната на помпата-те видях в темата че трябва да се свали подкалника :( ,защото имам съмнения че е по-тоците някъде ,малко съмнително ако са 2 помпи да заминат едновременно и двете. И втория ми въпос е трябва ли да се чува шум ако моторчетата работят в купето.
как да проверя стига ли напрежение до моторчетата , и те 2 отделни ли са, може ли да се провери това без да свалям подкалника? За смяната на помпата-те видях в темата че трябва да се свали подкалника :( ,защото имам съмнения че е по-тоците някъде ,малко съмнително ако са 2 помпи да заминат едновременно и двете. И втория ми въпос е трябва ли да се чува шум ако моторчетата работят в купето.
На някои от въпросите ти колегите са ти отговорили по горе.2 отделни моторчета са.На техните клеми мериш напрежението.Можеш да чуеш шум ако е тихо,при спрял двигател и отворен прозорец.Преди години имах много проблеми:и дюзите се задръстваха,и моторчетата блокираха,но не са изгаряли.причината беше че ползвах обикновена много варовита вода.Вадиш всичко.вкл казанчето,изчистваш варовика/сега има много препарати като Силит и др/Аз навремето ползвах оцет+хлебна сода.На връзките на маркучетата има невъзвратни клапанчета които също се запушват.Ползвай минерална или дестилирана вода или течноста която продават по бензиностанциите.Успех.whitefang написа:Здравейте от скоро съм регистриран във форума а от 2 дни имам corola E12U -2002 год. D4D. Никоя от пръскалките нито на предно нито на задно стъкло не работи, има вода, предпазителя е здрав , та въпроса ми е
Toyota Tercel 1.3 1990-2005 made in Japan
Toyota Corolla 1.6 Sol. 2011 made in S.A
Toyota Corolla 1.6 Sol. 2011 made in S.A
Моето май е заминало много ниско съпротивление
Всъщност при мен двете моторчета са еднакви на работещото(беше на задното стъкло) съпротивлението е 3,6 ,на неработещото 1,8.
Отваря ли се по някакъв начин самото моторче? Или направо да търся друго , ново или 2-ра употреба.
Отваря ли се по някакъв начин самото моторче? Или направо да търся друго , ново или 2-ра употреба.