Правен въпрос относно даване на кола на шофьор без книжка

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
tushe

Правен въпрос относно даване на кола на шофьор без книжка

Мнение от tushe » 29 Юли 2010 22:51

Здравейте,
от доста време не съм писал във форума, но днес като че ли ми дойде малко в повече това което се случи.
С две думи - преди няколко часа неизвестна девойка, очевадно неправоспособна, най-вероятно учеща се в колата на приятеля/мъжа си удря нашата тойота, след като не успява да вземе ляв завой. След удара, двамата веднага си разменят местата и отпрашват в неизвестна посока, но за щастие един от съседите пред блока около който е била паркирана колата е видял всичко и е записал номера на колата. Дотук всичко е добре biggrin.gif - колата не е много ударена, изкривени са само двете леви врати, жена ми е извикала КАТ, има протокол, съседа много съвестно е написал декларация какво е видял - тенекиите се изправят ...

Проблема и това което в момента ме чопли е, че ако жена ми беше излязла с хлапето 2-3 мин по-рано и са се качвали в колата в този момент, ситуацията можеше и да е доста по - как да кажа - "различна". Да не говорим, че това е малка квартална уличка покрай която постоянно щъкат деца.
Ясно ми е, че в КАТ - въпречи, че е описано, че шофьора който е карал е бил неправоспособен и са се сменили веднага след като са ударили колата - няма да си направят труда, да търсят въпросните младежи и да им наложат предвидените от закона наказания. А, те могат мисля доста лесно да бъдат изнамерени след като има номер на колата, според мен.
Та питането е - мога ли аз по някакъв начин от тук нататък да се опитам да възбудя някакво следствие, дело или там както се води ... за да си получат тези хубостници, евентуално административните глоби които се полагат в такива случаи - не за друго, ама да не останат с впечатлението, че нищо не се е случило.

Ако някой има опит, знае какво може да се прави в такива ситуации, ще се радвам да сподели.

Аватар
Nedkow
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Nedkow » 29 Юли 2010 23:05

Полицаите как са издали протокол, като не са намерили извършителите?
Към неизвестен ли е?
Ако не трябва да са им написали и акт за напуснали произшествието, а то се наказва с лишаване.
И трябва да се води регрес към тях от застрахователната компания където ти е каското :thumbsup:

Аватар
desSs

Re: Правен въпрос относно даване на кола на шофьор без книжк

Мнение от desSs » 30 Юли 2010 00:34

tushe написа:Ясно ми е, че в КАТ - въпречи, че е описано, че шофьора който е карал е бил неправоспособен и са се сменили веднага след като са ударили колата ....
а вие това как го решихте? от една смяна на местата и веднага "шофьора който е карал е бил неправоспособен"?

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 30 Юли 2010 01:38

....наистина не е задължителнод а е неправоспособен и няма как да го знаете на тая фаза--- може да е бил почерпен,да е бил с малко точки,служебните задължения да са му свързани с това да има книжка, да е бил правоспособен водач с минимален стаж който трудно би могъл да избяга,,,

tushe

Мнение от tushe » 30 Юли 2010 09:46

rudolf написа:....наистина не е задължителнод а е неправоспособен и няма как да го знаете на тая фаза--- може да е бил почерпен,да е бил с малко точки,служебните задължения да са му свързани с това да има книжка, да е бил правоспособен водач с минимален стаж който трудно би могъл да избяга,,,
Абсолютно сте прави - няма как да знам дали има или няма книжка човека. Но не знам защо се хванахте точно за това - има си органи, които би трябвало да могат точно това да установят и да предприемат съответните действия. Сигурно съм много наивен да си мисля, че може да има някакво развитие една такава ситуация, защото така или иначе не е станало кой знае какво. В най-добрия случай би трябвало поне да се напише акт, че е избягал от ПТПто, както споменава колегата по-горе. В таз връзка - не знам как трябва да изглежда протокол срещу неизвестен извършител - данните за него със сигурност липсват в протокола laugh.gif . Иначе е описано какво точно се е случило и че е избягал.Отделно има декларация от свидетеля, но не знам какво точно е описано вътре.

Аватар
Nedkow

Мнение от Nedkow » 30 Юли 2010 23:33

Това означава, че не са потърсили собственика на виновния автомобил а просто са ти издали протокол срещу неизвестен извършител, който няма да бъде наказан wink.gif

tushe

Мнение от tushe » 02 Авг 2010 12:56

Nedkow написа:Това означава, че не са потърсили собственика на виновния автомобил а просто са ти издали протокол срещу неизвестен извършител, който няма да бъде наказан wink.gif
Ами не съм 100% сигурен че е така (т.е. че няма да има някакво развитие), защото долу вдясно в полето "Взето административно решение" ( или нещо подобно ) пишеше, че срещу "неизвестният" участник едно е направена докладна записка.

Аватар
Nedkow

Мнение от Nedkow » 02 Авг 2010 23:39

Ако са го открили означава да впишат даните му в протокола wink.gif

tushe

Мнение от tushe » 03 Авг 2010 07:23

Nedkow написа:Ако са го открили означава да впишат даните му в протокола wink.gif
Ами най-вероятно е така, но на мен ми звучи малко невероятно дори и при положение че знаеха номера, да направят проверка на място "в движение" на кой е автомобила и да впишат данните. Някак си нашия КАТ още не е дорастнал до тези технологии wacko.gif

Пък и няма гаранция че собственика е извършител все пак ...

valen_tin

Мнение от valen_tin » 03 Авг 2010 09:57

tushe написа:
Nedkow написа:Ако са го открили означава да впишат даните му в протокола wink.gif
Ами най-вероятно е така, но на мен ми звучи малко невероятно дори и при положение че знаеха номера, да направят проверка на място "в движение" на кой е автомобила и да впишат данните. Някак си нашия КАТ още не е дорастнал до тези технологии wacko.gif

Пък и няма гаранция че собственика е извършител все пак ...
няма гаранция, че е извършител, но е задължен да знае кой му кара колата, освен ако не е прясно прясно открадната wink.gif

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 27 Авг 2010 09:47

Вече има написан акт на собственика на колата по талон
Ако не е карал той да ходи да обжалва и да каже кой е карал за да му напишат на него кат
Ако е на лизингова фирма или служебна , лизинга казват на кой е лизингована и пак има акт , ако е служебна пак акт
то така става да блъскаш и да бягаш happy.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Публикувай отговор