Дневни светлини DRL

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 08 Юли 2010 00:22

a_stankov написа:
valen_tin написа:е то най-добре е да са мигащи, ама нали се сещаш каква лудница ще настане biggrin.gif

Мисълта ми беше, че 20, 30, 50% процента разлика в оптичната мощност човешкото око не може да я регистрира.За това и много преди навлизането на LED технологиите, се използваха за дневни светлини някои от основните светлини на автомобила с редуцирана мощност.Хем върши работа хем не харчи много енергия.

разсъжденията са ти напълно погрешни.може и да са валидни при тъмнина,но дневната светлина има за цел увеличаване на безопасността на светло,в един слънчев ден не можеш да забележиш посмъртно т.н. дневни на всяко едно ново бмв(свети само периферията на кръглите фарове).може теоретично при лабораторни условия при абсолютна тъмнина да имаш право,не претендирам за познания в областта.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

valen_tin

Мнение от valen_tin » 08 Юли 2010 10:03

jim_beam написа:
a_stankov написа:
valen_tin написа:е то най-добре е да са мигащи, ама нали се сещаш каква лудница ще настане biggrin.gif

Мисълта ми беше, че 20, 30, 50% процента разлика в оптичната мощност човешкото око не може да я регистрира.За това и много преди навлизането на LED технологиите, се използваха за дневни светлини някои от основните светлини на автомобила с редуцирана мощност.Хем върши работа хем не харчи много енергия.

разсъжденията са ти напълно погрешни.може и да са валидни при тъмнина,но дневната светлина има за цел увеличаване на безопасността на светло,в един слънчев ден не можеш да забележиш посмъртно т.н. дневни на всяко едно ново бмв(свети само периферията на кръглите фарове).може теоретично при лабораторни условия при абсолютна тъмнина да имаш право,не претендирам за познания в областта.
в абсолютна тъмница ако е без фарове и цигарата на шофьора ще видиш отдалеч wink.gif

Аватар
a_stankov

Мнение от a_stankov » 10 Юли 2010 21:23

jim_beam написа:....................................
Колега jim_beam явно имаш оригинален модул от Тойота.Може ли да те питам някои неща за него.

1.Управлява единствено късите светлини, или къси + габарити.

2.С какви светлини си на късите светлини:ксенон или халоген

3.Ако си с халоген, модула има ли плавен старт или пуска директно светлините на 100%.

4.Има ли глезотиики от рода на - "изпрати ме до вкъщи" или други опции.

Подготвям такъв модул , и се интересувам от това каква функционалност предлагат фабричните модули.За да знам до къде да издребнявам с глезотиики и функциики.
Остава да се изпипат някой дреболии и ще бъде готов във скоро време.Та за това и се интересувам от функционалноста на твоя модул.

Благодаря предварително за отговора.

Поздрави!

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 10 Юли 2010 21:42

Снощи се върнах от Копенхаген (Дания), там карат със светлини целогодишно и денонощно. Гледах доста фарове на коли. Само на Ауди, МБ и на БМВ светят фабрични светодиодни дневни светлини. Другите си карат на къси светлини.
Аз съм напълно разколебан в смисъла на "заигравките" с дългите светлини. Освен това цената на крушките е пренебрежимо малка за да ги мисли толкова човек. cool.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
diesel_power
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от diesel_power » 10 Юли 2010 23:24

Аз ги връзвам към динамото,като запалиш и изгасне лампата,фаровете светват.Тъй като цялата работа се състои от две малки реленца е проста и надеждна,така направено работят всички функции на копчето къси,дълги,фарове за мъгла.

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 11 Юли 2010 01:20

zi_zi_top написа:Снощи се върнах от Копенхаген (Дания), там карат със светлини целогодишно и денонощно. Гледах доста фарове на коли. Само на Ауди, МБ и на БМВ светят фабрични светодиодни дневни светлини. Другите си карат на къси светлини.
Аз съм напълно разколебан в смисъла на "заигравките" с дългите светлини. Освен това цената на крушките е пренебрежимо малка за да ги мисли толкова човек. cool.gif

много правилно се замисляш,технологиите се развиват в друга насока,бягайки от крушките,стремят се всичко да стане с LED,поради много по-ниската консумация.
според мен ако човек има мерак за дневни светлини,има достатъчно евтини LED-панели,било на ленти,които могат да се вградят без големи проблеми във halogenки или дори във главните фарове.
ефекта ще бъде същия с доста по-ниско натоварване на ел. системата.
иначе е само въпрос на време,когато дори ксенон ще бъде изместен,мое мнение.

@diesel_power
имаш лично съобщение,не ги ли четеш wink.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 11 Юли 2010 08:46

valen_tin написа:защо не си карате направо на къси ?

аз така или иначе го правя, защото излизам от подземен гараж всеки ден ...

1. виждат се със сигурност
2. късите определено не заслепяват през деня
3. най-много да спестите някоя и друга крушка, ако сте с ксенон доста време ще изкара, с нормална крушка, ми те са достатъчно евтини и лесно да си носиш резерва (а и ги продават навсякъде).
В цялата тема този пост най-много ми допада.

Аватар
diesel_power

Мнение от diesel_power » 11 Юли 2010 09:25

Много хора не си чууват зумера и си забравят фаровете,а като се сетят обикновено вече е късно.Аз лично два пъти съм ходил да подавам ток на един човек заради фарове.Затова после идват и си ги правят автоматични,така се връзват ,че от оригиналното копче имаш избор от :
изкючени винаги;
влючване при запалване на мотора;
само габарити при неработещ мотор:
с изключение на яриса там е по различно.

nowyaris

Мнение от nowyaris » 11 Юли 2010 10:37

То на мен кога ли ми е вървяло.... .

Аватар
diesel_power

Мнение от diesel_power » 11 Юли 2010 10:57

При ярис фаровете не минават през реле ,а са директно от копчето.Разликата там беше ,че при направа на автоматично включване всички функции на копчето са активни само при работещ мотор.Другия вариант е да си работят нормално и фаровете да се включват при запален мотор обаче, за да ги изключваш лятото например трябва да се сложи допълнително копче.

nowyaris

Мнение от nowyaris » 11 Юли 2010 11:01

diesel_power написа:При ярис фаровете не минават през реле ,а са директно от копчето.Разликата там беше ,че при направа на автоматично включване всички функции на копчето са активни само при работещ мотор.Другия вариант е да си работят нормално и фаровете да се включват при запален мотор обаче, за да ги изключваш лятото например трябва да се сложи допълнително копче.
Мерси,колега,ама докато е в гаранция няма да я пипам.Въпроса го реших с бележка на радиото залепена-"жена,пусни си фаровете".

Аватар
diesel_power

Мнение от diesel_power » 11 Юли 2010 11:09

А ти кой мислиш ги оправя развалените тойоти в гаранция? :whistle:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 11 Юли 2010 12:53

diesel_power написа:А ти кой мислиш ги оправя развалените тойоти в гаранция? :whistle:
Трябва да зададеш този въпрос на някой с развалена гаранционна Тойота.

IVOtuning
Обратна връзка:

Мнение от IVOtuning » 11 Юли 2010 14:09

diesel_power написа:Аз ги връзвам към динамото,като запалиш и изгасне лампата,фаровете светват.Тъй като цялата работа се състои от две малки реленца е проста и надеждна,така направено работят всички функции на копчето къси,дълги,фарове за мъгла.
може ли да пуснеш схемата и начина на връзване?

Аватар
diesel_power

Мнение от diesel_power » 11 Юли 2010 14:24

Може,обаче след като спечеля джакпота от тото 2 ,дотогава трябва да работя. biggrin.gif
А и мисля,че който е достатъчно технически грамотен ще може да се оправи сам след като има добра идея и пробна лампа в ръка.

Без кураж,няма слава! :thumbsup:

Публикувай отговор