Не си правя извода от един модел.LEXUS написа:Защо, не си прави изводи от 1 модел. На старата ми Корола никога не съм й сменял маслото на ск.кутия, а е на 23 години. Даже преди няколко години я закарах в един сервиз и им казах да проверят маслото на скоростите и казаха, че си има масло и да не го сменям. Баща ми на буса Хайейс дизел също никога не е сменял масло на скорости за близо 500 000км..slowtraveler написа:..Относно скоростните кутии - откакто карам японски автомобили научих, че трябва да се сменя масло в скоростната кутия. ....
За справка - на евтиния тъп опел маслото НЕ СЕ СМЕНЯ през живота на скоростната кутия.
Само му се проверява нивото. .......
Става въпрос за това какво е написано в книжките, а не на кой колко му издържа колата без да се сменя маслото...
Не знам какво е написано в книжките на другите модели, но в книжките на Авенсиса и на Яриса (предполагам, и на другите тойоти, защото книжките са много сходни), а и на Маздата си пише - смяна на масло на 75х.км... На Авенсиса смених маслото на 75х.км заедно с лагер скоростна кутия и диференциал...
А на Зафирата и на Астрата си пише черно на бяло, че няма нужда от смяна на маслото на ск.кутия....
Това имах предвид - явно има някаква разлика в идеологията...