Особено като ги запалиш сутрин.valen_tin написа:
щотоо ако ще си мерим децибелите, половината дизели са по-тихи от карината и на бензин laugh.gif ...

Защо, не си прави изводи от 1 модел. На старата ми Корола никога не съм й сменял маслото на ск.кутия, а е на 23 години. Даже преди няколко години я закарах в един сервиз и им казах да проверят маслото на скоростите и казаха, че си има масло и да не го сменям. Баща ми на буса Хайейс дизел също никога не е сменял масло на скорости за близо 500 000км..slowtraveler написа:Само за да поразширя обсега на офтопика:
Относно скоростните кутии - откакто карам японски автомобили научих, че трябва да се сменя масло в скоростната кутия.
И съответно и имах проблеми с японска скоростна кутия (е - европейско изпълнение)...
За справка - на евтиния тъп опел маслото НЕ СЕ СМЕНЯ през живота на скоростната кутия.
Само му се проверява нивото.
И никога не съм имал проблеми със скоростните кутиии на няколкото опела, които карах (2 AstraF, Astra G, а и опита на колегата от 2хЗафира1 и все още малкия пробег на Зафира II)...
Еми това е измамното, както някой си мисли че като кара малко по бързо в града ще стигне много по бързо.Само дето се получава така газ-газ-газ, спирачка и чака на светофара, а пенсионера дето викаш види от далече човечетата и цветовете и му е пределно ясно че нема нужда да натиска като пак ше се нареди зад тоа бързащия се.Затова е безмисленото в града да се ръчкаш и да се опитваш да трупаш време-преднина, като само един светофар може да те върне толкова назад че нема смисъл.Общо взето треа да караш една идея по бързо от общия трафик.nikolov22 написа:аз да обобщя такива разходи по 5-6-7литра в града няма има само при пенсионерите аз като се кача в дизелова печка под12 не пада в града
а моята количка ми гори10-12литра газ и9-10бензин при същото каране
как ги правите тези малки разходи не ви знам......
laugh.gif laugh.gif laugh.gifnikolov22 написа:аз да обобщя такива разходи по 5-6-7литра в града няма има само при пенсионерите аз като се кача в дизелова печка под12 не пада в града
а моята количка ми гори10-12литра газ и9-10бензин при същото каране
как ги правите тези малки разходи не ви знам тях можеби ги правите от
пинтилик щот нафтата 2.30лв при мен на работа минават много коли и няма такива на които да пише на борда 9-10нагоре
така че извода е караите на газ и си свиркаите не се занимаваите с печки
вече я няма онази нафта без пари а и подръжката им излиза много солено
Да, след близо два пъти повече обороти- 6500-7000 об./мин...cargobg написа:Повече обороти повече гориво, при дизела използваш мощноста в по ниски обороти следователно отива по малко гориво.mitkoa написа:laugh.gif какво си мисля аз, дизел да харчи по-малко...
Е щом забива на 4000об. муцуна, начи си се забавил с превключването и при бензина е абсолютно същото след определени обороти пак си забива муцуната.Bass_Man написа:Направо ти убива желанието да се бягаш , като тамън стигнеш 4000 оборота и забие муцуната.
и да я настъпвам постоянно,градско над 7 литра не ми е качвала. То и няма къде,няма и защо.ти явно караш с около 220 из града и затова ти гори толкова. При съвсем нормално каране може и 5,5 да стане,че и надолу.Като им се свикне на "печките" не изглеждат толкова мудни даже напротивnikolov22 написа:аз да обобщя такива разходи по 5-6-7литра в града няма има само при пенсионерите аз като се кача в дизелова печка под12 не пада в града
а моята количка ми гори10-12литра газ и9-10бензин при същото каране ...
Bass_Man написа:
Но при обороти над 4000rpm вече никой не говори за дизели.
Та където трябва въртящ момент и няма ток се слага дизел .
Бих добавил капитани на кораби, оператори на корабна техника и др..Bass_Man написа:Разбира се съвсем логично е дизела да е предпочитаната технология за всички машинисти , тираджии , рейсаджии , оператори на строителна техника и тн .
Това е точно така, още след 3500 об./мин. повечето дизели започват да издишат , а на 4000об./мин. направо забиват муцуната, точно когато бензинката ускорява като ужилена, та чак до над 6000об./мин.Bass_Man написа: Направо ти убива желанието да се бягаш , като тамън стигнеш 4000 оборота и забие муцуната.
Точно защото е с по голям работен диапазон на оборотите,затова е и предпочитан за състезания, иначе дизела да може да му бъде равностоен треа да е с неква скоростна кутия с 10-15 скорости да можеш да използваш от 1500об.-4000об. пълноценно мощноста му.LEXUS написа:Да, след близо два пъти повече обороти- 6500-7000 об./мин...
Поздравления, докторе, наистина е много икономична тази Корола 1.4 дизел.doktor_paunov написа:Корола 1.4 д4-д седан 2009г. на извънградско 4/100 през лятото без климатик и без пътници и много багаж.С 4 пътника се качва на 5/100.Поне така казва борд-компютъра.Много съм доволен.
Имат си и аз многократно ги повтарям !Me4oKyX написа:Bass - дизела си има плюсовете, да не говорим, че при правене може да се изкара висок въртящ момент при 4000об.... ......................
Щото ако един турбобензин го надуеш на 2-3 бара вече отива на пъти по-голяма мощност .martod написа:Добре де, като толкова държите на правилата и толкова изтъквате как много бягат турбо бензинките(което си е истина), защо не сравните разходите на турбодизел и турбобензин ?..
Нали темата е за икономичност..![]()
Баце ти в едно мнение толкова много глупости наговори , че се чудя дали може да се върти нещо в главата ти понеже там е абсолютен вакум !mitkoa написа:......................................
За скоростната кутия от камион - нямам думи.Значи като се говори за бензиновите коли, се дават ТОП от ТОП.Щом БМВ няма за дизелите кутия дето да издържи на въртящия момент, откъде има за М серията?Значи и там е от камион.Ама не.....М серията е хай-тек.....а дизелите ....трактори.......................И незнам защо говорите за Фиат.....на мен ми се върти в главата, че първия комън-рейл е на PSA.
Само дето скоростната кутия не може да компенсира липсата на мощност ! Слоу колко пъти го писа вече не знам .cargobg написа:
Точно защото е с по голям работен диапазон на оборотите,затова е и предпочитан за състезания, иначе дизела да може да му бъде равностоен треа да е с неква скоростна кутия с 10-15 скорости да можеш да използваш от 1500об.-4000об. пълноценно мощноста му.
....................
Ама батко !Bass_Man написа: Само дето скоростната кутия не може да компенсира липсата на мощност ! Слоу колко пъти го писа вече не знам .
Bass_Man написа: Ама 335Д и 335И имали един и същи характеристики ?!?!? Еми Слоу ви го обяснява , като на малоумни 100 пъти . При положение , че двигателите имат скоростни кутии и диференциали на гумите в крайна сметка отиват един и същи въртящ момент и мощност !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Та гумите няма как да разберат дали това са дизелови коне или бензинови .
Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 4 госта