Скъсана шпилка на джанта - АУРИС

Аватар
iivanov

Скъсана шпилка на джанта - АУРИС

Мнение от iivanov » 13 Май 2010 22:40

Извинявам се за дебилния въпрос но сменях днес гуми и ми скъсаха шпилка гумарите. Нямаха на място а магазина на тойота не работи толкова късно. Утре имам ранно пътуване, дали изваждането на строшената шпилка ще отнеме много време в случай че трябва да се сваля целия диск за да се отстрани останалото вътре ? А и не ми се е налагало да ползвам сервиз, дали ще е проблем ако отида при гумарите да си оправят бакиите безплатно, или трябва задължително да е в сервиза на ТОЙОТА за да не ми отпадне гаранцията ? Ако попитам тях знам какво ще ми кажат :) а ми се иска само шпилката да си купя от тях ...
Изображение

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 13 Май 2010 22:49

Сори за ОФФ-а, ама това е сигурно 5-тата тема тая година за скъсани шпилки. Как ви ги затягат тия гайки та ги късат? Точно там няма нужда да се стягат до скъване и после четвърт назад.

Сега за колегата. С гаранцията няма да имаш проблем. Можеш да си купиш шпилка от ТМ и там да ти я сменят - работа за 10 мин е. Ако те притеснява цената, просто питаш и си решаваш дали ти е изгодно там, а може и да намажеш безплатна смяна да стане. Другия вариант е сам да си я смениш или пък при гумаджийте.
Лично аз ако ми скъсат шпилка ще се замисля много сериозно дали повече да ползвам точно тези гумаджий. Мойте гумаджий, които ползвам без да им казвам каквото и да било няколко пъти ме питат дали си нося книжката, за да видят с каква сила се затягат гайките. Сега вече не ме питат, щото се познаваме добре, а и аз вече им имам пълно доверие, когато им оставам колите си за някаква интервенция.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
iivanov

:)

Мнение от iivanov » 13 Май 2010 23:07

Мерси за отговора, безплатната смяна ЩЕ я намажа в такъв случай, цената принципно не ме притеснява но е редно да си поправят грешката и съм много настоятелен, а сам не мога да си я сменя защото за разлика от много други области, съм технически неграмотен, а и казаха че трябва да свалят диска за да я извадят. Благдаря за отговора, дано имат шпилки на склад :)

П.С. Момчето принципно я затягаше на ръка, колко сила да има, явно шпилката си е заминавала по незнайни причино, но само гадая защото не разбирам.
Изображение

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 13 Май 2010 23:24

Ако тръбата за стягане е метър дълга, не му трябва почти никаква сила, за да я скъса.
По-важно е всичко да мине наред. Не че е проблем известно време да караш така, но е неприятно.
Успех в подмяната
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 14 Май 2010 09:38

Kолега, няма да ти падне гаранцията, но закарай колата в Тойота да сменят шпилката и после с фактурката - при "майсторчето"! Да се научат, че не се стяга като джелатин!

sacho7803

Мнение от sacho7803 » 14 Май 2010 19:26

гумаджията явно не е виновен--щом е стягъл на ръка.те стягат с кръстачки ..няма как да скъса шпилката.немога да разбера какво значи "стягане до скъсване и връщане четвърт"???примерно аз стягам с нормален Г-образен ключ на ръка колкото мога.е това стягане до скъсване ли му се казва?????мисля че това си е нормално стягане--рамо на ключа около 25см--и стягане на ръка.
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г

mitoko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от mitoko » 14 Май 2010 22:20

TATI написа:. Мойте гумаджий, които ползвам без да им казвам каквото и да било няколко пъти ме питат дали си нося книжката, за да видят с каква сила се затягат гайките. .
браво на примерните момчета....
чак ми стана интересно пише ли наистина в книжката с колко се затягат?

sacho7803

Мнение от sacho7803 » 14 Май 2010 22:53

mitoko написа:
TATI написа:. Мойте гумаджий, които ползвам без да им казвам каквото и да било няколко пъти ме питат дали си нося книжката, за да видят с каква сила се затягат гайките. .
браво на примерните момчета....
чак ми стана интересно пише ли наистина в книжката с колко се затягат?
то в книжката пише ама гумаджия да иска да види книжка biggrin.gif biggrin.gif явно са искали че да преценят на коя степен да сложат гайковерта biggrin.gif .майтапа настрана--на 1-ва степен гайковерта стяга колкото аз си стягам на ръка.умишлено пробвах при познат гумаджия.а туй че са късат шпилки......бахти--сега и динамометричен ключ ли да си купя щото шпилките явно са .....боклуци
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г

desotodorov

Мнение от desotodorov » 14 Май 2010 23:58

...ми май си прав колега - качествена стомана М10 или М12, бая трудно се къса...по скоро - могат така да ти я стегнат че да трябва скачане по ключа при развиването...виж вече ако стоманата е нискобюджетна - тогава късането е въпрос на малко повече сила даже и със стандартния ключ.

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 15 Май 2010 00:16

За всички, дето шпилките са им калпави и не може да се скъат на ръка е следващата история, разказана ми от баща ми, когато той е бил войник....

Та имало един манго в тяхното поделение и познайте колко често излизал в отпуска... Та примолил се на старшината за отпуска и оня му казал, че ще излезе отпуска, когато скъса шпилката на ЗИЛ-а... И к'во манго къса не една, а 5!!! ИзображениеИзображениеИзображение На ръка!!! Фатмакът се хванал за главата - не можел да повярва, обаче.... Казал на мангала, че ще излезе, ама първо да смени шпилките и така,... Явно и ЗИЛ-а е бил с калпави шпилки... :whistle:

jingo

Мнение от jingo » 16 Май 2010 11:19

:thumbsup: Страхотен отговор ! :whistle:

Публикувай отговор