Биене във волана на TOYOTA AVENSIS!!!
Биене във волана на TOYOTA AVENSIS!!!
Здравейте колеги,
миналата година взех TOYOTA AVENSIS 2.2D-4D , която беше с летни гуми GOODYEAR EAGLE NCT5.След около 2-3 хиляди километра (малко след като ми бяха сменили рейката ) се появи биене в волана при скорост над 110km/h. Карах я поне три пъти миналото лято на баланс, но биенето си остана, после сложих зимни и проблема се реши.Сега като сложих пак летните пак се появи биенето, при което отидох в „Радиал” на лазерен баланс и ги помолих да кажат дали има крива гума или джанта за да знам от какво е. След баланса казаха, че и гумите и джантите са прави и няма причина да е от гумите, но биенето си остана!
Моля ако някой предполага от какво може да е това биене във волана, да сподели опит и мнение.Ако има и други колеги с AVENSIS-и същите гуми, да споделят при тях как е! Предварително благодаря!!!
миналата година взех TOYOTA AVENSIS 2.2D-4D , която беше с летни гуми GOODYEAR EAGLE NCT5.След около 2-3 хиляди километра (малко след като ми бяха сменили рейката ) се появи биене в волана при скорост над 110km/h. Карах я поне три пъти миналото лято на баланс, но биенето си остана, после сложих зимни и проблема се реши.Сега като сложих пак летните пак се появи биенето, при което отидох в „Радиал” на лазерен баланс и ги помолих да кажат дали има крива гума или джанта за да знам от какво е. След баланса казаха, че и гумите и джантите са прави и няма причина да е от гумите, но биенето си остана!
Моля ако някой предполага от какво може да е това биене във волана, да сподели опит и мнение.Ако има и други колеги с AVENSIS-и същите гуми, да споделят при тях как е! Предварително благодаря!!!
Re: Биене във волана на TOYOTA AVENSIS!!!
На колко хилядарки са летните гуми?misho09 написа:Здравейте колеги, ....
Аз имах същият такъв проблем два пъти, и двата пъти се оказа от гумите. Баланса не помага.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 338 пъти
- Получена благодарност: 369 пъти
Биене при 110км/ч се появява при дисбаланс или при асиметрия на гума/джанта...
Имал съм асиметрия на чисто нова гума. На баланс излизаше 0/0, но като се загледах при поредния баланс (може-би 3-4 смъкване на гумата), имаше издатина на протектора на едно място. Смениха гумата гаранционно (бе на 300км).
Втория проблем бе с алуминиеви джанти. На баланс и гумите и джантите бяха идеални.
Но се оказа, че централната втулка не ляга добре (бе метална, и не е центрира добре джантата). Смених втулките с текстолитови, и по-точно изработени - и всичко заспа...
Имал съм асиметрия на чисто нова гума. На баланс излизаше 0/0, но като се загледах при поредния баланс (може-би 3-4 смъкване на гумата), имаше издатина на протектора на едно място. Смениха гумата гаранционно (бе на 300км).
Втория проблем бе с алуминиеви джанти. На баланс и гумите и джантите бяха идеални.
Но се оказа, че централната втулка не ляга добре (бе метална, и не е центрира добре джантата). Смених втулките с текстолитови, и по-точно изработени - и всичко заспа...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Ако не е от гумите защо със зимните не бие волана?misho09 написа:Джантите са оригинални (вървяха си с колата) затова не вярвам да е от тях.Точно заради гумите ходих на лазерен баланс и ме увериха, че ако има крива гума ще си покаже на машината, уж ги гледаха и били наред.Иначе гумите са карани около 15к.

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Zdravei. Problema ti e v gumite. Az imah sashtia problem.Na balans-mashina vsichko e idealno, zashtoto niama radialno biene, i zatova ti pokazva che gumite sa OK.V deistvitelnost problema e v aksialen disbalans na gumata(poluchava se neshto kato izkorubvane , toest chastichno izpakvane na protektora).Problema se reshava s novi gumi
Pri men se poluchi taka.Az sashto hodih na balans pri razlichni maistori, pone 5 pati
,posle smenih gumite i vsichko ZASPA
Izviniavam se za latinizata , no v momenta ne sam v BG. Uspeh

Pri men se poluchi taka.Az sashto hodih na balans pri razlichni maistori, pone 5 pati

Izviniavam se za latinizata , no v momenta ne sam v BG. Uspeh

Благодаря за отзивчивостта, явно че проблема е в гумите, и в този ред на мисли бихте ли споделили вашето мнение как мога да разбера коя от гумите е крива, че не ми се вярва и четирите да са криви, а за метода да подменям една по една ще дам пари за монтаж/демонтаж и баланс колкото да си купя нови!!! 

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 338 пъти
- Получена благодарност: 369 пъти
Колега, смъкни гумите и ги развърти на баланс, като гледаш протектора докато гумата се върти. Така ще можеш да забележиш малки деформации и може да те упъти коя гума е най-проблемна.
Но е възможно и всичките ти гуми да са деформирани...
Но е възможно и всичките ти гуми да са деформирани...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
-
Ако ще пробваш една по една, няма ли някой с твоята кола, на която две по две да ги пробвате. Ръчно ще си ги смените и ще стане малко играчка. Аз лично се предлагам като опитно зайче, само където незнам дали ще ти станат джантите на моята (колата е от подписа ми). Моите са 16" джанти, останалите параметри на джантата не ги знам. Ако решиш нещо пиши на лично, но съм свободен от другата седмица.
Горещ съвет от препатил (бих добавил и похарчил около 1000лв заради проблема "биене" във волана). Описвам поред - тресеше ми над 110км/ч.
1. Смених предни лагери (само единия беше разбит).
2. Смених вътрешни и външни кормилни накрайници.
3. Купих си 15" лети джанти и нови гуми
4. Пребалансирах ги 4 пъти (Диана) и поне още толкова на други места.
5. Регулирах предния мост.
6. Купих си конусни (оригиналните са със сферични глави) гайки за летите джанти.
7. Взех зимните гуми от старата кола и ги качих на "оригиналните 14" джанти на колата.
След 7 - проблема изчезна - възрадвах се... след което:
8. Продадох летите джанти - имаха втулки и имах съмнение че може от там да идва проблема.
9. Купих си 15" метални джанти от Авенсис и качих 15" гуми.
Очакването беше, че няма да тресе повече - да - ама не....тресеше...
8. Като крайна мярка - реших да престържа спирачните дискове...макар че нямаше логика - с 14" и зимните гуми не тресеше, както не тресеше и при спиране - т.е. - нямаше как да е от дисковете...
ДА АМА НЕ - след като престъргах дисковете - волана ми заспа...и досега нямам обяснение защо с 14" джанти нямах проблем а с 15" имах...предполагам - всъщност - логично е - амортисьорите на колата да не са в цветущо състояние --> при по леката 14"джанта+ гума резонанс с кривите дискове щеше да се появи на примерно 160 км/час - с колкото никога не съм се движил, а при по-тежката (около 1кг е разликата - мерил съм ги) 15" джанта+гума резонанса се е изместил надолу т.е. - 110-120км/час....направете си изводите, колко пари, нерви и време изхабих заради пустата логика - "От спирачен диск тресе само при спиране"...и всъщност на предишната ми кола беше точно така - от кривите и дискове ми се разиграваше волана, ама само при спиране...а съм я карал със супер криви гуми и джанти...ама там двигателя беше дизелов - съответно доста по тежък и съответно - по време на движение волана ми не мърдаше...абе мани...дълго стана...
С две думи - вземи я направи тая операция - сваляне и престъргване на спирачните дискове - повече от 30лв няма да ти излезе...па ако се окаже че съм помогнал...е айде няма да говорим за бири...просто няма да съм единствения минал по тоя път.
1. Смених предни лагери (само единия беше разбит).
2. Смених вътрешни и външни кормилни накрайници.
3. Купих си 15" лети джанти и нови гуми
4. Пребалансирах ги 4 пъти (Диана) и поне още толкова на други места.
5. Регулирах предния мост.
6. Купих си конусни (оригиналните са със сферични глави) гайки за летите джанти.
7. Взех зимните гуми от старата кола и ги качих на "оригиналните 14" джанти на колата.
След 7 - проблема изчезна - възрадвах се... след което:
8. Продадох летите джанти - имаха втулки и имах съмнение че може от там да идва проблема.
9. Купих си 15" метални джанти от Авенсис и качих 15" гуми.
Очакването беше, че няма да тресе повече - да - ама не....тресеше...
8. Като крайна мярка - реших да престържа спирачните дискове...макар че нямаше логика - с 14" и зимните гуми не тресеше, както не тресеше и при спиране - т.е. - нямаше как да е от дисковете...
ДА АМА НЕ - след като престъргах дисковете - волана ми заспа...и досега нямам обяснение защо с 14" джанти нямах проблем а с 15" имах...предполагам - всъщност - логично е - амортисьорите на колата да не са в цветущо състояние --> при по леката 14"джанта+ гума резонанс с кривите дискове щеше да се появи на примерно 160 км/час - с колкото никога не съм се движил, а при по-тежката (около 1кг е разликата - мерил съм ги) 15" джанта+гума резонанса се е изместил надолу т.е. - 110-120км/час....направете си изводите, колко пари, нерви и време изхабих заради пустата логика - "От спирачен диск тресе само при спиране"...и всъщност на предишната ми кола беше точно така - от кривите и дискове ми се разиграваше волана, ама само при спиране...а съм я карал със супер криви гуми и джанти...ама там двигателя беше дизелов - съответно доста по тежък и съответно - по време на движение волана ми не мърдаше...абе мани...дълго стана...
С две думи - вземи я направи тая операция - сваляне и престъргване на спирачните дискове - повече от 30лв няма да ти излезе...па ако се окаже че съм помогнал...е айде няма да говорим за бири...просто няма да съм единствения минал по тоя път.