Bass_Man написа:...Понеже пак не ме разбра само да доуточня ! Говоря за консуматорите , а не за защита на алтернатора...
Ами явно и ти не ме разбра, та да взема и аз да уточня:
По принцип в автомобила директно към акумулатора е вързан само стартера. Алтернатора и клема 30 (всички други консуматори) са вързани през предпазител (100-ина ампера). Ако акумулатора се върже наобратно към клемите, диодите в алтернатора дават на късо и препазителя изгаря, спасявайки всичко по веригата от обратното напрежение. Ако има нещо вързано преди този препазител (директно на клемите на акумулатора) то си 'носи последствията' ако няма собствена защита от обратно напрежение.
Този принцип е възприет поради неговата простота и висока ефективност. Само си представи какви загуби ще има една друга защита от обратно свързване, напр. последователен диод - 0.7В спад умножен по ток от 30-40 до 70 ампера.
А сега за да избегна всякакви малоумни спорове, ще уточня че обясненията ми важат за автомобили поне след 1995г. Москвичите и Ладите, които аз съм виждал нямаха защита от обратно свързване на батерията.
А също е уместно да се уточни, че защита от обратно напрежение е нещо което се прилага при мобилни системи, където захранването се подава по куплунг и често се налага включване и изключване на този куплунг. Автомобилния акумулатор има клеми, но не се откача често и по принцип това не се прави от неквалифицирани оператори. (освен в случая когато някой си го държи през зимата в мазето - това беше за Слоу

)