Auris гадна миризма в купето
Auris гадна миризма в купето
колеги, преди по-малко от 2 месеца и 3к ми смениха филтъра за купето при сервизното обслужване ,а вече миризмата е нетърпима. Филтъра,който са ми сложили няма нищо общо с оригиналния-направо си е хартиен.Въпреки това доколкото знам поне 5-6к км трябва да издържи (по книжка -10 000км).Пръсках и със спрей отворите на вентилацията (против миризма и бактерии),но ефекта е само за 2-3 дни.Някакви съвети и препоръки? благодаря предварително
Toyota Auris 2007, 1.4 D4D
Lexus IS 250
Lexus IS 250
сигурно са еднакви, от Тойота ми казаха ,че слагали такива "защото оригиналните са над 100лв"...разбирам да е за S-class или Lexus толкова пари ама точно за кола от този клас някак си не върви. И естествено ми предложиха срещу 80 лв да ми изчистят климатика и отворите..
Toyota Auris 2007, 1.4 D4D
Lexus IS 250
Lexus IS 250
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Ако искаш да не получаваш гадна миризма в купето си изключвай климатика /климатроника/ 5 минути преди да изгасиш ДВГ и вентилатора трябва да поработи на 3-4 степен за да се изпари конденза от питата на кондензера. В случай, че не го правиш влагата е среда за развитие на бактерии и плесени и когато изсъхнат и запалиш колата се разпрашават и навлизат през вентилационните отвори. Миризмата е подобна на тази в микробиологична лаборатория, ако някога си влизал. Този аерозол не може да бъде филтриран от филтъра, защото въздуха първо минава през филтъра, а след това през кондензера.
ВАЖНО - вдишването на тези микроорганизми е МНОГО НЕЗДРАВОСЛОВНО и води до заболявания на белите дробове, дихателните пътища и очите.
Всичко е във вашите ръце, от ТМ Ауто няма какво да направят за да ви решат проблема.
ВАЖНО - вдишването на тези микроорганизми е МНОГО НЕЗДРАВОСЛОВНО и води до заболявания на белите дробове, дихателните пътища и очите.
Всичко е във вашите ръце, от ТМ Ауто няма какво да направят за да ви решат проблема.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
по мое сромно мнение ефекта от тая процедура е никакъв ,и аз като чух пробвах защото звучеше умно , обаче не е .
пуснеш ли вентилацията да върти на току що спрян климатик става страшно , със сигурност разпръскваш максимално добре из колата и въздуховодите конденза и помагаш още по хубаво да се набие филтъра с кофти миризма
по добре е спираш , гасиш климатика , гасиш колата
конденза сам ще си изсъхне и без да го разнесеш навсякъде
пуснеш ли вентилацията да върти на току що спрян климатик става страшно , със сигурност разпръскваш максимално добре из колата и въздуховодите конденза и помагаш още по хубаво да се набие филтъра с кофти миризма

ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Миризмата си е на мухъл около питата и казанчето под нея.
Понякога в много влажно време действам така, както е описал ZZTop, и то не заради миризмата, а защото на другата сутрин много по-лесно ще изсуша стъклата, отколкото ако в първия момент вентилатора ми хвърли влажен въздух на челното стъкло.
Изхода е редовна смяна на филтъра (подобрява въздушния поток) и проверка на дренажа.
Ако дренажната тръбичка е замърсена, то ще задържа вода и ще създава мухъл.
Ако има някакъв достъп, може да се напръска питата с някакъв бактерициден препарат, който да се стече и в казанчето под пиата.
Редовно карам с климатик (от 10 години) и при редовно ползване (дори и зимата) не съм усетил натрапчивата миризма.
Явно конденза отмива мръсотията. А когато не се ползва редовно, навярно се натрупва мръсотия и започват проблемите.
Понякога в много влажно време действам така, както е описал ZZTop, и то не заради миризмата, а защото на другата сутрин много по-лесно ще изсуша стъклата, отколкото ако в първия момент вентилатора ми хвърли влажен въздух на челното стъкло.
Изхода е редовна смяна на филтъра (подобрява въздушния поток) и проверка на дренажа.
Ако дренажната тръбичка е замърсена, то ще задържа вода и ще създава мухъл.
Ако има някакъв достъп, може да се напръска питата с някакъв бактерициден препарат, който да се стече и в казанчето под пиата.
Редовно карам с климатик (от 10 години) и при редовно ползване (дори и зимата) не съм усетил натрапчивата миризма.
Явно конденза отмива мръсотията. А когато не се ползва редовно, навярно се натрупва мръсотия и започват проблемите.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мнението ти е прекалено скромно, явно и опита с климатици също!SFINKS написа:по мое сромно мнение ефекта от тая процедура е никакъв ,и аз като чух пробвах защото звучеше умно , обаче не е .
1. Няма как да пратиш конденза на филтъра тъй като филтъра е преди кондензера.
2. Самият конденз е дестилирана вода и е среда, върху която се наслояват прах и бактерии. Влажните прашни частици стават среда за развитие на бактерии. На домашните климатици можеш да го видиш по лесно - прилича на сопол.
3. Като пуснеш вентилатора след като климатика е работил (ако го правиш редовно!) само изпаряваш дестилирана вода и нямаш никаква миризма.
4. Ако искаш да има ефект първо трябва да дезинфекцираш кондензера със специален спрей (продават се на щандовете за автокозметика) и след това да спазваш тази процедура всеки път иначе кондензера пак се "заселва с гадинки".
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
мнението ми е скромно защото съм скромен
опита ми виж хич не е скромен
недей да бъркаш пръскането с препарат с тоя "трик" с проветряването
Лятото флакона с препарата ми стои в багажника и редовно си прочиствам системата. Това е нещо което има сисъл и работи .
Тва с "проветряването" след спирането на климатика шом мислиш че действа ок
за мен е нулев ефекта .

опита ми виж хич не е скромен

недей да бъркаш пръскането с препарат с тоя "трик" с проветряването
Лятото флакона с препарата ми стои в багажника и редовно си прочиствам системата. Това е нещо което има сисъл и работи .
Тва с "проветряването" след спирането на климатика шом мислиш че действа ок

ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007