Данък "лукс" за над 150 коня и над 3000 кубика!?!?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 23 Мар 2010 17:30

desSs написа:позволяването и завистта нямат нищо общо
има> някой иска, но не не може. Някой може и го прави, освен харча за бензина му искат още пари.

Аватар
djofi_m

Мнение от djofi_m » 23 Мар 2010 17:59

desSs написа:е що за глупост? кефа задължително ли е да се измерва в коли 150+ коня wacko.gif
не някой път и 150 лв, 150 $ , 150 евро на час biggrin.gif
АVENSIS 2.0TD-комби

b_d

Мнение от b_d » 23 Мар 2010 18:00

Според мен е справедливо този данък да е за всички мощности. Все пак колата е лукс - човек може и с КОУЕУО да се придвижва.

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 23 Мар 2010 18:01

Raya написа:
има> някой иска, но не не може. Някой може и го прави, освен харча за бензина му искат още пари.
има, ама в няква малка степен. някой може и го прави, но това не значи, че всички останали му завиждат - някой от категорията "не могат, но искат" може би завиждат, но има и още две категории - такива, които могат, но не искат, и такива, които не могат, но и не искат.
първо, че завиждат само простите хора, и второ - кефа за всеки е различен, има доста неща, които са много по-скъпи от няква си там кола. и не можеш ме убеди, че в Германия /а и навсякъде другаде по света/ хората се делята на богати с бегачки, и бедни и завистливи ахахахха

п.п. абе нема си призная и тва е положението laugh.gif

Аватар
sepia3

Мнение от sepia3 » 23 Мар 2010 18:17

EMPEROR написа:В белите държави, акциза идва от бензина. Караш голяма и неикономична кола, правиш по-голям разход -> плащаш повече. Съгласен съм и за екотакстата. Голям мотор -> харчи повече -> замърсява повече. Всичко точно...
Данък "завист" обаче е пълна измислица. Добре, че съм 2997 (объркал съм по-горе и съм писал 2998) кубика и 149,9 коня та няма да го плащам laugh.gif
Интересно как ЛУКС е една стара кола (ако ще и за 3-4к лв.), но хора с по две, три и повече коли за по 100 000, които са под 150 коня не се водят ЛУКС :)
150 коня били достатъчни. Що да не са 50 коня? А що не и колело, всичко нагоре е лукс. По тая логика ви трябва волан, мотор и 4 гуми... айде може и покрив, щото можете и без останалото да си вършите работата и всичко допълнително е ЛУКС. Това ме подсеща на ония прерязани през половината стари Голфчета дето ги има в Ютюб.
Но както някой каза като си вземеш от новите Голфове 1.4 170 коня и вече си в ЛУКС-а хаха. Честно казано ми е през оная работа за тоя данък, но пък аз лично се дразня на завистливи комплексари и точно затова колата ми ще стане с документ за 149,9 коня wink.gif

П.П. Абе, дайте да гласуваме данък завист за дрешки и накити над 5лв. laugh.gif
laugh.gif

Или за данък лукс на GSM-ите над 150лв... (имам нокиа за 9лв cool.gif ) Тея с IPhone-ите да му мислят laugh.gif
Celica st202/GT t20
Не карам бързо, просто летя ниско до земята...
Изображение

MX5

Мнение от MX5 » 23 Мар 2010 19:30

desSs написа:има, ама в няква малка степен. някой може и го прави, но това не значи, че всички останали му завиждат - някой от категорията "не могат, но искат" може би завиждат, но има и още две категории - такива, които могат, но не искат, и такива, които не могат, но и не искат.
първо, че завиждат само простите хора, и второ - кефа за всеки е различен, има доста неща, които са много по-скъпи от няква си там кола. и не можеш ме убеди, че в Германия /а и навсякъде другаде по света/ хората се делята на богати с бегачки, и бедни и завистливи ахахахха

+1

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 23 Мар 2010 19:31

desSs написа:има, ама в няква малка степен. някой може и го прави, но това не значи, че всички останали му завиждат - някой от категорията "не могат, но искат" може би завиждат, но има и още две категории - такива, които могат, но не искат, и такива, които не могат, но и не искат.

+2

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Мар 2010 21:22

Raya написа:
Не е само харча за бензина, косвено, този който си е купил по-скъпа кола е платил и повече данъци - ДОД на парите, ДДС за колата и т.н
Аз имам лого на Hyundai GENESiS, а ти гражданино?!

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 23 Мар 2010 21:33

sepia3 написа:Точно заради това да бъда "газар" с много коне аз съм си платил акциз, плащам и голям (за мен) данък, от тоя закон следва че щом плащам голям данък за МПС, трябва да плащам и данък заради това че гореспоменатия данък е голям!
Един вид като имаш голям данък, ще плащаш още един заради това че данака ти е голям! Каде е уловката?
А тва за замърсяването, всяка кола си има нужните средства да замърсява въздуха до определена норма, нали заради това има еко такси.
Акцизът отпадна, вече, който иска да бъде "гъзар", може да се наложи да плаща данък "лукс".
Естествено,че и в момента плащаш по-висок данък, заради по-мощната ти кола. Данък "лукс" евентуално ще плащаш не заради самата мощна кола, а заради възможността си да си я позволиш пред по-евтини и с по-малка мощност алтернативи, или дори тези алтернативи да липсват, заради свободния ти, информиран избор да предпочетеш напълно съзнателно мощен автомобил, което обаче предполага финансова състоятелност!!, ето по коя линия те цака държавата с тоя данък "лукс" А ако данъкът е голям за теб, би могъл да продадеш колата и да се сдобиеш с такава до 150 к.с..

Така държавата разчита,че ще събира повече данъци като сума от истинските баровци, а вторичен резултат ще бъде отсяването на това кой действително е с финансови възможности да бъде "гъзар" и да си плаща за удоволствието и кой/ до днес се правеше на гъзар "на гол задник чифте пищови"/ няма финансовите възможности, или не желае да ги харчи за това, да експлоатира в България или някъде в Европейския съюз кола с мощност, влизаща в категорията "глезотия".
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 23 Мар 2010 21:36

bad_dog написа:Според мен е справедливо този данък да е за всички мощности. Все пак колата е лукс - човек може и с КОУЕУО да се придвижва.
Колата отдавна не е лукс, а необходимост, който може да си я позволи.

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 23 Мар 2010 21:43

Между другото конете не са 150 ,а 164 ,а също така и за жилища над 250 кв.м и яхти и т.н. , но както и да е то е ясно ,че това е глупост.Гледам другите колеги сравняват "отново" с някои евро държави.....то е ясно ,че скоро няма да е така тука.Само се надявам да не ставаме свидетели на все повече и повече глуспоти.
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
dimd00d

Мнение от dimd00d » 23 Мар 2010 21:44

LEXUS написа:...заради свободния ти, информиран избор да предпочетеш напълно съзнателно мощен автомобил, което обаче предполага финансова състоятелност!!...
Решението за купуване на автомобил, обаче, е взето към момент А и човека си е преценил може ли да си го позволи. Ретроактивното набиване на данъци не е особенно кефещо. Айде сега си представи, че данъка беше 20% от стойността, както бяха казали в неделя? Оставаш си с колата, набиват ти данъка, не можеш да я продадеш, защото никой не е луд да купи нещо, на което му искат 20% на година. Щеше да се напълни с 'откраднати' и 'опожарени' коли - на застрахователите щеше да им се стъжни.
Аз имам лого на Hyundai GENESiS, а ти гражданино?!

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 23 Мар 2010 21:56

Raya написа:По неофицални източници, акциза ще се заменя с голям годишен данък за коли от 163 коня нагоре. Ще има и екотакса, но тя ще е еднаква за всички.
Който чака новата година за да се сдобие със бързи коли, да се приготви всяка година да плаща на държавата за удоволствието...........в крайна сметка няма ли да излезе, че от една кола ще източат повече пари , отколкото от еднократен акциз? unsure.gif
И какво става с тези, които вече са си платили веднъж акциза? Сега за същата кола още от сега нататък висок данък?

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 23 Мар 2010 22:02

EMPEROR написа:В белите държави, акциза идва от бензина. Караш голяма и неикономична кола, правиш по-голям разход -> плащаш повече. Съгласен съм и за екотакстата. Голям мотор -> харчи повече -> замърсява повече. Всичко точно...
Данък "завист" обаче е пълна измислица. Добре, че съм 2997 (объркал съм по-горе и съм писал 2998) кубика и 149,9 коня та няма да го плащам laugh.gif
Интересно как ЛУКС е една стара кола (ако ще и за 3-4к лв.), но хора с по две, три и повече коли за по 100 000, които са под 150 коня не се водят ЛУКС :)
150 коня били достатъчни. Що да не са 50 коня? А що не и колело, всичко нагоре е лукс. По тая логика ви трябва волан, мотор и 4 гуми... айде може и покрив, щото можете и без останалото да си вършите работата и всичко допълнително е ЛУКС. Това ме подсеща на ония прерязани през половината стари Голфчета дето ги има в Ютюб.
Но както някой каза като си вземеш от новите Голфове 1.4 170 коня и вече си в ЛУКС-а хаха. Честно казано ми е през оная работа за тоя данък, но пък аз лично се дразня на завистливи комплексари и точно затова колата ми ще стане с документ за 149,9 коня wink.gif

П.П. Абе, дайте да гласуваме данък завист за дрешки и накити над 5лв. laugh.gif
Много жалко,че доста хора не можете да разберете за какво всъщяност става дума. Няма данък "завист", има данък"Финансова състоятелност"
Как защо 150 коня-аз обясних в предишното си мнение. 50 коня не са достатъчни нито за изпреварване, нито за нормално придвижване, хората не са толкова прости,че са решили до 150к.с. Ти като мислиш,че 150 к.с. са малко, вземи си 250к.с.-плати си,вземи си-- ето от такива като теб, които искат, според правителството трябва да си платят. Изключително елементарно е. Или ти искаш кола 200 коня, обаче не искаш да плащаш... ее, хубаво е наистина, но във финансовото министерство се чудят коя круша да изтърсят-- правилно се насочват към тези,които си позволяват мощност в изобилие- неоправдана нито от нашите пътища, нито от нашите ограничения на скоростта..... Щом са решили и могат да си позволят по-високи разходи за гориво, застраховки, каско, по-скъпа поддръжка, обслужване-- за тях е логично да се сметне,че са по- финансово-състоятелни и държавата ги облага с по-високи данъци. Отдавна не живеем в социализма.Решили са да прибират повече пари от разглезените.

P.S. СЪщият Голф 1.4 го има и със 122 к.с., и не е никак бавен. Който примерно иска динамика като на Селика или Корола ТСпорт, може да се наложи да плаща новия данък .

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 23 Мар 2010 22:15

desSs написа:...завиждат само простите хора, и второ - кефа за всеки е различен, има доста неща, които са много по-скъпи от няква си там кола. и не можеш ме убеди, че в Германия /а и навсякъде другаде по света/ хората се делята на богати с бегачки, и бедни и завистливи ахахахха
+3
Наистина в нормалните страни хората подхождат много практично към автомобилите и не се изхвърлят с "бегачки" и джипове. В западно европейските държави процентът на тези коли от общата бройка е много по-нисък от БГ.
Така е "по света", а "у нас" е много често явление да събираш и последни стотинки за да купиш някаква кола, която далеч надскача социалния статус и доходите ти, а след това да слагаш газова уредба и да се циганосваш за разходите свързани с такъв автомобил. Да не говорим, че невербалното послание на това действие е смешно и смахнато - винаги се смея от сърце на Ленд Крузер или Мерцедес паркиран пред панелка laugh.gif !!!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Публикувай отговор