Данък "лукс" за над 150 коня и над 3000 кубика!?!?
Явно тва е поредната простотия от простаците, с която се цели да се отвлече вниманието на народа от истинските проблеми и да се насочи негативната енергия вътре в самия народа. Като гледам така и става - единия нещо има зъб на кварталните гъзари, дето карат 12г аквариуми с по 200 + коня, друг пък не долюбва дизелите, трети съседа от петия етаж, който според съседа от третия му точил бензина и тнт - абе хора осъзнайте се, какво сте се захапали за глупости - на всички ни е ясно, че тез пари, дето ще съберат от това ще са дори по-малко от парите, които са вземали досега от данък МПС и данък сгради - винаги си има вратички за всичко - за автомобили, за жилища и тнт. Всичко си има определена граница на поносимост и понеже българина не е конфликтен и не обича да си търси правата и да изисква от избраниците си някакви резултати - намира си друг начин - така ем той си е доволен, ем управниците си мислят, че са направили нещо. Тез данъци са пълни глупости - мазане за пред масовия българин, дето все някой с повече от него било то коне, акъл или кв.м, му е трън в очите.
Ами - явно имаш много грехове за изкупуване, щом си се родил и продължаваш да живееш в България. Такава дума съществува само при нас на Балканите - тарикат, дори смислово - единствено ние българите можем да я предадем с една дума. При нас всичко е тарикатлък на дребно, големите тарикатлъци си има друга дума - политика. Тарикатите никой не ги обича, уж не са пример за подражание, но уви - като те пререди един на опашката, примерно, след него всеки се натиска да е тарикат. Но това са дребни душици и за такива примерни граждани като нас остава философското успокоение на морала и ценностите, но пък за мен си струва - търпението е добродетел biggrin.gif . Пък дали ще ги мразиш или изобщо няма да им обърнеш внимание си е личен избор как да си товариш психиката.SFINKS написа:От всичко на света най-много мразя тарикатите .
Вратички за тарикатите имаше , само че малко по малко почват да се затврят
- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Не обобщавай - аз не съм примерен гражданин...proscrip написа:... и за такива примерни граждани като нас остава философското успокоение на морала и ценностите, но пък за мен си струва - търпението е добродетел biggrin.gif . Пък дали ще ги мразиш или изобщо няма да им обърнеш внимание си е личен избор как да си товариш психиката.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
По новините дадоха пример с Германия, където по народному му казват " данък завист" и мисля, че са прави.
Който кара над 150 коня и без това плаща всичко останало по колата повече като разход, човека е наясно че кефа иска пари. Но този , който не иска да дава пари за кеф, тайничко завижда, че другия може да си го позволи.
Който кара над 150 коня и без това плаща всичко останало по колата повече като разход, човека е наясно че кефа иска пари. Но този , който не иска да дава пари за кеф, тайничко завижда, че другия може да си го позволи.
Така така , само че в Германия който не може да поддържа S клас просто не си купува S клас .
Високи данъци , скъпа поддръжка
А тук съм виждал какви ли не изтърсаци да карат стари S класи , BMW 7, и тн. "газарски коли "
Като се счупи нещо айде обиколка по моргите , щот за нови части пари няма .Гуми трета употреба и т.н.
Манталитет
А тук съм виждал какви ли не изтърсаци да карат стари S класи , BMW 7, и тн. "газарски коли "
Като се счупи нещо айде обиколка по моргите , щот за нови части пари няма .Гуми трета употреба и т.н.
Манталитет
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
Прав сиSFINKS написа:Така така , само че в Германия който не може да поддържа S клас просто не си купува S клас .
Манталитет

-
LEXUS от една страна е прав с първия абзац и наистина 150к.с. са предостатъчни. Проблема обаче с вредните емисии на по-големите двигатели също е на лице, но този проблем го имат и доста стари автомобили - най-вече бусове, рейсове (градски междуградски), камиони, че и не малко леки коли. Емисии които ги постигат с много по малки двигатели и т.н. Ако проблема е в емисиите, тогава данъка трябва да е друг, а не Лукс. От друга страна стой проблема с крайна цена на автомобила, защото както се спомена по нагоре има коли под 150к.с. но много скъпи, минаващи 100 000лв.LEXUS написа:Колеги, мисля, че същността на границата над 150 коня да се води "Лукс" не е в друго, а в целесъобразността. С две думи мпс с до 150 конски сили може да свърши всяка работа на ползвателя му- От градска кола, през кола за магистрално каране, автомобил за пресечена местност, леко-товарен автомобил, та дори товарен. Тоест дотук няма глезотия, дотук законодателят приема, че тези конски сили за автомобил са нужни, целесъобразни, оправдани и не са форма на глезотия от собственика/ затова държавата не го натоварва с допълнителни плащания/ ...
Идеята е ,че щом собственикът е намерил и дал повече пари за по-мощна кола, то той трябва и е в състояние да плати по-висок данък на държавата, в която си експлоатира колата.
...
държавата трябва да взема и под внимание по-високите емисии на по-мощните двигатели, което също е аргумент за налагане на по-висок данък.
А и при новите коли - Напълни се с Ауди Q7,Кайен, туарег, Ланд Крюзери - все скъпи джипки-- нормално е да плащат по-високи данъци. Не е нормално просто в града да е пълно с такива фургони, поне като искат да бъдат забелязвани в тия джипки, да си плащат високи данъци- и въздуха замърсяват при това доста в градовете.
...
Който иска по-мощна кола- плаща повече, както който има по-голям апартамент, плаща повече, при къща- още повече.
Това за големите Джипки, които са ей така за гъзария, че даже са много по-малки от едно А8 или нещо подно като вътрешен размер също го има, още от инвалидните далавери.
Цялта работа обаче е, че според мен не може да се налага такъв данък на стари къщи, апартаменти и др подобни. Защо, защото примерно сега дядо ми като е правел къщата преди 50години, как така сега ще му слагат данък отгоре. Ми той пенсионер човек със 200лв пенсия кое по напред да плаща. И това не са малко пенсионери, което някак си не е точно данък лукс. Те са стари хора и нямат сили да си продават къщите, които са издигнали със собствените си ръце и да купуват нови малки апартаменти и да ги обзавеждат и т.н. Някак си старите хора не са от най-богатите, за които този данък уж е предназначен.
А в крайна сметка си мисля, че данъка като име и предназначение за широката публика е измислен много добре - гръмките термини като ЛУКС, 150к.с., 3000куб.см., къщи по 250кв.м. с двор и т.н.(доста големи, а може би за някой и грандиозни числа) карат хората да мислят, че ейго вижте най-после ще натоварят и богатите, а всъщност много вероятно да са си направили сметката от къде ще искарат най-много пари, но и най-много гражданско доверие. В крайна сметка данъка за автомобилите е на коне и години, всеки знае - нова кола, значи си тузар и плащаш по 1.5 отгоре, отделно над 74KW и айде още толкова(не споря за точните коефициенти, а за това че и сега има данък лукс при автомобилите).
За къщите същата работа, за яхтите вече незнам.
По скоро ако още не са го направили да хванат тези хотелиери, квартири, които строят и надстрояват и др подобни, продажбите на автомобили на старо, както и имоти (мерцедес за 50 000, пред нотариуса за 10 000). Бизнеса с горите и незаконното изсичане. Бракониерството и бизнеса с аренди на язовири и ловни стопанства. А и като се сложи незаконния внос и износ, мисля че работата може да мине и без данък ЛУКС, че и без някои други данъци.
Така или иначе ако въведат ще се плаща, щеш нещеш, докато не изригнем. А в крайна сметка колко ще донесе този данък в хазната и ще оправдае ли недоволството на хората и евентуалните протести - според мен не.
В белите държави, акциза идва от бензина. Караш голяма и неикономична кола, правиш по-голям разход -> плащаш повече. Съгласен съм и за екотакстата. Голям мотор -> харчи повече -> замърсява повече. Всичко точно...
Данък "завист" обаче е пълна измислица. Добре, че съм 2997 (объркал съм по-горе и съм писал 2998) кубика и 149,9 коня та няма да го плащам laugh.gif
Интересно как ЛУКС е една стара кола (ако ще и за 3-4к лв.), но хора с по две, три и повече коли за по 100 000, които са под 150 коня не се водят ЛУКС
150 коня били достатъчни. Що да не са 50 коня? А що не и колело, всичко нагоре е лукс. По тая логика ви трябва волан, мотор и 4 гуми... айде може и покрив, щото можете и без останалото да си вършите работата и всичко допълнително е ЛУКС. Това ме подсеща на ония прерязани през половината стари Голфчета дето ги има в Ютюб.
Но както някой каза като си вземеш от новите Голфове 1.4 170 коня и вече си в ЛУКС-а хаха. Честно казано ми е през оная работа за тоя данък, но пък аз лично се дразня на завистливи комплексари и точно затова колата ми ще стане с документ за 149,9 коня
П.П. Абе, дайте да гласуваме данък завист за дрешки и накити над 5лв. laugh.gif
Данък "завист" обаче е пълна измислица. Добре, че съм 2997 (объркал съм по-горе и съм писал 2998) кубика и 149,9 коня та няма да го плащам laugh.gif
Интересно как ЛУКС е една стара кола (ако ще и за 3-4к лв.), но хора с по две, три и повече коли за по 100 000, които са под 150 коня не се водят ЛУКС

150 коня били достатъчни. Що да не са 50 коня? А що не и колело, всичко нагоре е лукс. По тая логика ви трябва волан, мотор и 4 гуми... айде може и покрив, щото можете и без останалото да си вършите работата и всичко допълнително е ЛУКС. Това ме подсеща на ония прерязани през половината стари Голфчета дето ги има в Ютюб.
Но както някой каза като си вземеш от новите Голфове 1.4 170 коня и вече си в ЛУКС-а хаха. Честно казано ми е през оная работа за тоя данък, но пък аз лично се дразня на завистливи комплексари и точно затова колата ми ще стане с документ за 149,9 коня

П.П. Абе, дайте да гласуваме данък завист за дрешки и накити над 5лв. laugh.gif