От съвсем скоро съм собственик на употребяван Yaris 1.0 2000 година.
Карал съм я около 200-300 километра само в града и вече се появиха първите въпроси в зелената ми глава.
Първо да кажа, че е сменено само маслото и масления филтър.
Следващия месец предстои да й направя обслужването. Какво е добре да сменя освен ремък(до колкото разбрах бил само един, а самия двигател бил с верига), въздушен и поленов филтър? Да сменям ли горивен филтър, свещи, кабели за свещите, нещо друго... ?
До тук съм забелязал следното: разхода в градски условия по метода с пълния резервоар ми излиза около 9 на 100 в изминалите студени дни, но при условие, че изобщо не я настъпвам. До колкото знам е малко височък? Компютъра, пък обикновено показва стойности между 6 и 8, ама разбрах, че не трябвало много да му се вярва. Друго, което забелязвам е, че когато моторът загрее хубаво, оборотите падат доста и на светофарите, когато държа педала на спирачката натиснат и фаровете включени, колата започва да се тресе, но не гасне.
Ходовата част ми се струва здрава. Само от време на време чувам нещо да хлопва отпред или отзад, но иначе стои стегната на пътя.
Съединителя сякаш малко изтърва като потеглям, ама ще го чакам съвсем да замине, че много разход ще стане.
Колата е със сервизна книжка, ама няма много подробности вътре. Най-вероятно са сменяни само филтри и масло на няколко пъти. Километража показва малко над 96000 км, в момента.
И тъй, отворен съм за идеи и съвети за изказаните по-горе съмнения и въпроси.
П.П. Може да съм малко подробен, ама предпочитам да познавам това, което имам, отколкото да чакам изненади. Освен това не познавам хора с Ярис и няма с кого да си споделя каквото съм забелязал