Курсове за автобояджии и автотенекеджии. Къде ?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
zum
Обратна връзка:

Курсове за автобояджии и автотенекеджии. Къде ?

Мнение от zum » 29 Яну 2010 14:57

Здравейте колеги , искам да ви попитам дали някой от вас знае къде се провеждат , курсове за автобояджии и автотенекеджии или по точно да попитам за най добрите професионалисти в тая област , които провеждат курсове.

diver

Re: Курсове за автобояджии и автотенекеджии. Къде ?

Мнение от diver » 29 Яну 2010 16:27

zum написа:Здравейте колеги , искам да ви попитам дали някой от вас знае къде се провеждат , курсове за автобояджии и автотенекеджии или по точно да попитам за най добрите професионалисти в тая област , които провеждат курсове.
Първият международно сертифициран бояджия, доколкото знам май и единствен в БГ е Вальо сикенса. Сега бачка на ботевградско в бившия сервиз ДЕУ-БГ ДЕУ-МОТОРС или както там се казва. Курсове последно водеше нейде из скандинавието.
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Аватар
zum
Обратна връзка:

Мнение от zum » 29 Яну 2010 16:39

Телефон имаш ли му на този Вальо , да го попитам дали води курсове тука или евентуално да ми препоръча нещо

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 29 Яну 2010 17:30

Доколкото знам няма изисквана нужда от сертифициране на автобояджия и автотенекеджия. Да, може да се изкара някой курс, дето да ти дадат някоя красива грамота, и това може да помогне за по-лесно намиране на работа, но нищо повече. Някоя голяма фирма може да си прави самостоятелно курсове, с които да си подбира персонала, но това пак е ограничено
Ако става въпрос за индустрията, тогава нещата са малко по-различни.
Преди 2 години единия колега се сертифицира за инспектор по индустрално боядисване.
Като се съберат желаещи, правиха курс. Курса бе или на Зл.Пясъци или на Дружба.
Сертифицира се по FROSIO. Конкретната компания, която прави курса бе pH Value (PER HARTLAND VALUE). Цената на курса и сертификацията бе около 3400Евро за 5 дни, като не всички участници получиха сертификат, а само тези, които преминаха тестовете. На непреминалите пари не се връщат.
Но това е за сертификат, който се изисква от някои работодатели и е за инспектор по боядисването.
Дори и в индустрията никой не изисква сертификат на бояджията - инспектора проверява дали е боядисано правилно и дали условията са позволявали това. Инспектора носи гаранцията, а не бояджията (бояджията обикновено е оня без зъбите, ако е работил над 5г тази работа)...

Ако се интересуваш - на сайта на FROSIO има координатите на компаниите, които правят тея курсове.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
nikolov22

Мнение от nikolov22 » 29 Яну 2010 18:43

в камарата на занаятчите се провеждат курсове но се почва с чирак,калфа и накрая маистор три курса са а иначе всички марки бои издават сертификати като им ползваш материалите,всички марки автомобили също но последните два можеш да си ги вреш в дупето те са си вътрешни
и си важата само вътре в тойота примерно
живей на скорост живота е кратък https://www.facebook.com/AnkarRuse?ref=hl

diver

Мнение от diver » 29 Яну 2010 21:57

zum написа:Телефон имаш ли му на този Вальо , да го попитам дали води курсове тука или евентуално да ми препоръча нещо
Имам, но не мисля, че мога да раздавам чужди телефони. Най-добре мини през сервиза.
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

Публикувай отговор