КОЙ КОЛКО ДАНЪК ПЛАТИ И КАСКО
КОЙ КОЛКО ДАНЪК ПЛАТИ И КАСКО
Здравейте,дайте да видим кой какъв данък е платил за 2010 и каско. На мен ми взеха за Авензиса 2008 - 344лв. данък и 1464лв каско застр. стойност 31 000. На някой предстои ли му да прехвърля колата от лизинга на свое име,мога да ви разкажа за какво става въпрос.
Re: КОЙ КОЛКО ДАНЪК ПЛАТИ И КАСКО
На мен ще ми бъде полезно да разкажеш за прехвърлянето на кола от лизинг на твое име.kohinora написа:Здравейте,дайте да видим кой какъв данък е платил за 2010 и каско. На мен ми взеха за Авензиса 2008 - 344лв. данък и 1464лв каско застр. стойност 31 000. На някой предстои ли му да прехвърля колата от лизинга на свое име,мога да ви разкажа за какво става въпрос.

Колкото до данъка - те не излизат ли по-късно през годината? За моят все още нищо не дължа, но ще е под 100 лв - 1.4 D4D...
За каското... Колата я взех с 22% отстъпка и стойността й беше към 26500. Каското в Армеец беше 4.5% - към 1200 лв. Интересно ми е сега за втората година колко ли ще ми е застрахователната стойност, след като колата в момента е по-скъпа, отколкото като я взех миналата година?!

Последно промяна от Creep на 22 Яну 2010 09:30, променено общо 1 път.
-
- Получена благодарност: 1 път
Re: КОЙ КОЛКО ДАНЪК ПЛАТИ И КАСКО
Здравейте колега !kohinora написа:Здравейте,дайте да видим кой какъв данък е платил за 2010 и каско. На мен ми взеха за Авензиса 2008 - 344лв. данък и 1464лв каско застр. стойност 31 000. На някой предстои ли му да прехвърля колата от лизинга на свое име,мога да ви разкажа за какво става въпрос.
Разбирам от горенаписаното, че автомобилът Ви е на лизинг.
Моят също, като лизингът е към Хипо Алпе Адриа. Колата е взета юни 2009 с лизингова стойност приблизително като на Вашата (след приспадане на авансовата вноска). Платих към 2100 лева каско плюс гражданска при получаването на автомобила. Досега обаче нямам фактуриран данък, което ме навежда на мисълта и имайки предвид това, което сте платили, че ще трябва да платя около 170-180 лева за 2009.
Нямам остатъчна стойност по лизинга (за това и избрах тази компания) но имам изрична клауза, че сумата попада под разпоредбите на Закона за потребителски кредит, което ще рече, че мога всеки момент ако искам да изплатя автомобила с минимална наказателна такса. Е, засега не мога да си го позволя но ще ми е интересно да споделите процедурата за прехвърляне на автомобила.
Поздрави !
- Rudy
ето един от малкото останали калкулатори за мпс, но колко е верен?Смятаме данък МПС в интернет
Всеки може да пресметне какъв е данъкът за колата му в интернет. Това става на страницата на Главна данъчна дирекция с адрес www.taxadmin.minfin.bg. За да пресметнете налога за автомобила си, трябва само да знаете възрастта му, конските сили и да влезете в рубриката "калкулатори".
Това беше информацията преди!
Сега, поради вдигането на налозите, никъде на горепосочения сайт не можах да открия дори малко актуална информация.
Преди 2008 година за "Опел Вектра", произведен 1997 г. и с мощност на двигателя 75 конски сили, данъкът беше 33,75 лв.
За автомобил със 130 конски сили и произведен 2001 г. налогът е 291,20 лв. Данъкът за колите се плаща на две части - до 31 март и до 30 септември, а платилите цялата сума в първия срок ползват 5% отстъпка. За колите с мощност на двигателя до 100 конски сили включително, снабдени с работещи катализаторни устройства, данъкът се плаща с 50% намаление.
Вече отпадна пътният данък за колите, който беше по 10 лв. за започнат тон от общото тегло включително на пътниците. Тази година по-малък данък ще плащат собствениците на камиони с максимална допустима маса над 12 тона. Налогът вече се определя от броя на осите, вида на окачването и допустимата максимална маса. За най-тежките камиони с читири оси данъкът е 210 лв.
http://www.epi.bg/calc_danak_auto.php

-
Колега не можах да разбера това за ДДС и края на лизинга. Доколкот знам при финансовия лизинг имаш 2 варианта (вписва се в договора) - опция за закупуване на автомобила по остатъчна стойност (варира м/у 3-5 % от първоначалната) ; придобиване на автомобила след изплащане на последната вноска (вариант без отатъчна стойност). И при двата във фактурата се калкулира лизингова вноска, състояща се от главница, лихва и съответно ДДС върху тях. Би следвало да няма начисляване на ДДС допълнително върху фактураната стойност, т.е двойно ДДС облагане.shtephan написа:Какви са тези данъци бе аз под 300 лв не съм падал и то на 2-та година.А интересно е какъв е процента на самоучастие в каското защото при тези проценти нещо нереално ми се струва.Накрая на лизинга се размахват едни пари за ДДС върху фактурната стойност.
Били ли разяснил ?
Минала година освобождавах една от Интерлииз,заедно с последната вноска платихме и ДДС върху цялата стойност за да ни я прехвърлят.Сега може и да е някакъв вариант на договор не съм спец, но си спомням ,че шефката много ръмжа по този повод,в смъсъл,че беше изненадана.Счетоводителките казаха,че това е нормално и май подадоха за възстановяване.Говоря малко найзуст дано не объркам фактите,но мога да проверя като се прибера другата седмица.
AVENSIS SEDAN 1.6 FaceLift2007
-
Това означава, че не сте плащали ДДС през периода на лизинга ... вероятно. Да де ама аз ако съм на мястото на шефката ви щях да потърся сметка на счетоводителите, защо не са изяснили въпроса с ДДС предварително.shtephan написа:Минала година освобождавах една от Интерлииз,заедно с последната вноска платихме и ДДС върху цялата стойност за да ни я прехвърлят.Сега може и да е някакъв вариант на договор не съм спец, но си спомням ,че шефката много ръмжа по този повод,в смъсъл,че беше изненадана.Счетоводителките казаха,че това е нормално и май подадоха за възстановяване.Говоря малко найзуст дано не объркам фактите,но мога да проверя като се прибера другата седмица.
Не съм специализиран в областта на ДДС но твърдя, че не може да има двойно облагане ...
Ще ми е интересно все пак, ако имаш възможност да разкажеш случая !
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
При лизинг на автомобил ти си задължен да платиш ДДС...
Кога ще го платиш е въпрос на договорка с лизингодателя.
Можеш да го плащаш при всяка месечна вноска (с маздата бях така).
Но можеш да го платиш авансово цялото ДДС (така направих с Зафира, защото при нея може да се възстанови ДДС-то)...
Но можеш да го платиш авансово цялото ДДС (така направих с Зафира, защото при нея може да се възстанови ДДС-то)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Казвам цялата ситуация при мен. Авенсис около 41800 с каското 43 и нагоре. 30 % платих аз,60 % банката и 10 % остатъчна сума,тя не е лошо нещо, защото тези 10 % не се олихвяват. Вноски по около 2200 за 1 год. и 13 вноска е самите 10 %. Платих я,но не ми оставаше време да я прехвърля. Платили ми данъка за 2010,няма лошо. Спестяват ми плащане в данъчното. Искат оценка на колата. Направиха ми оценка за 10 000,не могат по-ниско,проверяват ги. Трябва да намерите кой ще Ви я направи най-ниско,ЗАЩОТО......2.5 % местен данък, 2 % нотариус,после с двата талона в КАТ да ви направят талон на Ваше име и номер, след това да се прехвърли каското на ваше име, гражданската също,да отидете в данъчното и да закриете тяхната партида и да си откриете Ваша. Дано не съм забравил нещо. Аз смених застрахователя,от там и нова маркировка. А бе ужас. Никой не ти обяснява това.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Още една особеност при лизинга...
При плащането на държавните такси се взема по-голямата стойност измежду последното плащане (остатъчната стойност) и застрахователната сума.
Маздата бе над 50х.лв, но направих по-големи междинни вноски и съкратих срока, но въпреки това последната вноска ми бе малка - около 900лв... Затова взеха под внимание застрахователната сума (под 8х.лв).
В същия момент и по подобен начин закрихме лизинга на Зафира, която бе на обща стойност около 43х.лв (С ДДС), като последното плащане бе 16х.лв. Та при нея въпреки, че застрахователната стойност бе около 8-10х.лв, платихме доста повече данък при предварителното приключване на лизинга, защото се взе под внимание остатъчната стойност, а не застраховката...
При плащането на държавните такси се взема по-голямата стойност измежду последното плащане (остатъчната стойност) и застрахователната сума.
Маздата бе над 50х.лв, но направих по-големи междинни вноски и съкратих срока, но въпреки това последната вноска ми бе малка - около 900лв... Затова взеха под внимание застрахователната сума (под 8х.лв).
В същия момент и по подобен начин закрихме лизинга на Зафира, която бе на обща стойност около 43х.лв (С ДДС), като последното плащане бе 16х.лв. Та при нея въпреки, че застрахователната стойност бе около 8-10х.лв, платихме доста повече данък при предварителното приключване на лизинга, защото се взе под внимание остатъчната стойност, а не застраховката...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
slowtraveler
МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 12:55 pm Заглавие:
Да, това са вариянтите.
Не може ДДС да се събере накрая.
МнениеПуснато на: Пет Яну 22, 2010 12:55 pm Заглавие:
Да, това са вариянтите.
Не може ДДС да се събере накрая.
Корола 1999 г. + Авенсис 2001 г. - карани/продадени
Пикник 1999 г. + Ярис 2005 г. + Айго 2008 г. - действащи
Форд Фокус 2016 г. за цвят
Пикник 1999 г. + Ярис 2005 г. + Айго 2008 г. - действащи
Форд Фокус 2016 г. за цвят