Я не се вързвай, ами си сложи по-леки обувки и си карай колата! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gifPesho написа:Да наистина ме притеснихте:(.Как мога да разбера дали дюзата ми пишка и ако пишка какво може да и стане на колата и какви биха били последствията.И ако колата ми ьарчи 9 извънградско направо я сменям!Сега като е студено харчи 11 градско.
Борд компютъра ми ме лъже!
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- martod
Абе грешка- грешка, ама човека каза че на дълго с 60 л. едвам е минал 800 км.. бах тая грешка..slowtraveler написа:При смятане по горивото грешката при пълен резервоар може да достигне 5-10%.. При частично пълнене грешката може да е и повече...
Грешката от гумите (пробега) ще е около 3%...
Та общо взето извода е - абе я си карайте колите и не обръщайте внимание на разхода....
П.С. мен компа не ме е лъгал повече от нормалното (статистическа грешка)...
Аз със дизелов автомобил, същите килограми, но по малък двигател от неговия , в градски условия ги минавам тези км. с 60 л...
Освен това, градско за да гори 11/100 този дизел, трябва да го караш само на 1-ва с пълна газ, и пак трудно ще ги стигнеш...
Явно че и има нещо на колата и си е за диагностика...
П.П на твоя П.С. ...Какво искаш да кажеш с това ?
Че Мазда прави по добри автомобили от Тойота, или че прави по добри борд компютри ...

СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
800км с 60л е 7.5л разход, който не е непостижим за извънградско при по-сериозно настъпване...martod написа:......
Като вземеш впредвид факта, че в резервоара не си стоял на изпарения, спокойно разхода може да ти е бил и под 6.5л...
Относно П.С. и бордкомпютъра - никъде не съм споменавал марка на автомобила. Бордкомпютрите и на Опел, Тойота и Мазда не са ме лъгали...
Относно превъзходство на дадена марка в тази сфера - борд-компа на Опел е най-добре измислен в сравнение с горните изброени марки, а Тойота и Мазда са на едно ниво по-долу от Опел...
Само си отговорете на въпроса - колко точно ви показва остатъчния пробег с горивото в резервоара, и кога се преизчислява това показание....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Ael
- Получена благодарност: 4 пъти
- Обратна връзка:
Абе на мойто Аурисче борд компютъра отчиташе с абсолютна точност. Лично съм зареждал от пълно до пълно (до капачка) два пъти ,веднъж зимата и веднъж лятото и нямаше разминаване. Зимното беше с една десета в повече. И по спритмонитора съм я засичал и там разлика не даваше. За да се разминава с литри при колега значи има проблем някъде.

- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
моя от самото начало показваше с почти 1л. по-малко от реалния.минималната разлика беше към 0,8 максимално към 2л.просто много големи толеранси производствено.да ти кажа правил съм разход от 6 до 13,5 според това с какви обувки съм.
понеже процесора,който изчислява и разхода е вграден в таблото може да се постигне подобрение само със смяна на цялото табло!
аз се пробвах да ми го сменят в гаранция,но се опъват и се отказах.смяташ си го от пълно до пълно и си свиркаш.
чувствително увеличен разход може да се дължи на затлачен EGR,но може и да е друго,най-добре иди на диагностика.най-малкото,което можеш да направиш е да огледаш за теч на гориво и да смениш възд. филтър,както да свалиш EGR-а и да го почистиш.

понеже процесора,който изчислява и разхода е вграден в таблото може да се постигне подобрение само със смяна на цялото табло!
аз се пробвах да ми го сменят в гаранция,но се опъват и се отказах.смяташ си го от пълно до пълно и си свиркаш.
чувствително увеличен разход може да се дължи на затлачен EGR,но може и да е друго,най-добре иди на диагностика.най-малкото,което можеш да направиш е да огледаш за теч на гориво и да смениш възд. филтър,както да свалиш EGR-а и да го почистиш.
Значи колега има няколко възможности,а те са:
Провери филтър въздушен,при възможност го смени.въздушния филтър се сменява на около 10000 км.
Горивех филтър-при възможност го сменяш-той се сменява на около 20000 км,но при горивото тук,множко ще му дойдат
Сипвай лики и моли или една добавка на кастрол тда за горивото и на последно място има софтуерна настройка на коефицента на това дето показва разхода с реалното съотношение,би трябвало от ТМ ауто да ти съдействат да си поправиш стойностите
Поздрави
Провери филтър въздушен,при възможност го смени.въздушния филтър се сменява на около 10000 км.
Горивех филтър-при възможност го сменяш-той се сменява на около 20000 км,но при горивото тук,множко ще му дойдат
Сипвай лики и моли или една добавка на кастрол тда за горивото и на последно място има софтуерна настройка на коефицента на това дето показва разхода с реалното съотношение,би трябвало от ТМ ауто да ти съдействат да си поправиш стойностите
Поздрави
Аз да ви дам малко примери с по-голям автомобил - 1830кг. - V6
Audi A6 2.7 TDI 180 коня, Quattro, Tiptronic 2005-09
90-110 - 6.3
120-140 - 7.3
150-180 - 7.7
180-200 - 8.5
240 - моментен 15.8
Борд компютъра показва абсолютно точно с реалния разход, дори на градско движение ми показва 10.6 на борд, а реално 10.5 - София.

Audi A6 2.7 TDI 180 коня, Quattro, Tiptronic 2005-09
90-110 - 6.3
120-140 - 7.3
150-180 - 7.7
180-200 - 8.5
240 - моментен 15.8

Борд компютъра показва абсолютно точно с реалния разход, дори на градско движение ми показва 10.6 на борд, а реално 10.5 - София.
-
ами има адски много фактори които могат да окажат голямо влияние върху разхода като започнем от колко ти е тежък крака, гумите налягането и размера , колко е натоварена колата, сменял ли си си филтрите (поне така съм чувал )
в момента карам голф 5 105 коня извън градско разхода ми е средно 7.6 може и по нисък но това означава че трявба да карам с 100 км което ми се вижда някак смешно да се влача 5 часа от софия до варна (впрочем всички така си засичат разхода като карат с 90 100 km/h и като им покаже печката 5.6 си мислят че е невероятен разход и после дай на 140 а тогава вече показжа 7
може и повече в зависимост колко рязко ускоряваш и тн тн тн )
в момента карам голф 5 105 коня извън градско разхода ми е средно 7.6 може и по нисък но това означава че трявба да карам с 100 км което ми се вижда някак смешно да се влача 5 часа от софия до варна (впрочем всички така си засичат разхода като карат с 90 100 km/h и като им покаже печката 5.6 си мислят че е невероятен разход и после дай на 140 а тогава вече показжа 7

-
Ами, моята Тойота Авенсис 2004 полъгва примерна пише, че оставят да карам 100 км аз минавам 17-18 км и ми дава, че оставят още 90 км до зареждане, иначе с 15 лв дизелче от петрол минавам около 100 км градско, с 1-2 подгрявания по около 10 мин.Надълго го засичам около 5.2-5.7 при нормално каране 100-110 км по магистралата.
Старата Голф 4-ка беше уникално по този показател даваше под 4л/100км с 90км/ч с включен автопилот, но това само лятото, а зимата като я завее вятъра се изключваше автопилота и харчеше около 5.5-6.0л/100км
Старата Голф 4-ка беше уникално по този показател даваше под 4л/100км с 90км/ч с включен автопилот, но това само лятото, а зимата като я завее вятъра се изключваше автопилота и харчеше около 5.5-6.0л/100км
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Не те послъгва, ами те ориентира правилно!rastureniq написа:Ами, моята Тойота Авенсис 2004 полъгва примерна пише, че оставят да карам 100 км аз минавам 17-18 км и ми дава, че оставят още 90 км до зареждане

Когато караш с моментен разход 5 на 100, ти сваля на 2км по киломотраж-1 на бордовия.
Ако караж с моментен разход 15 на 100, ще ти сваля на 1 км по километряж-1.5 по бордовия.

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Още веднъж кратко обяснение: остатъчния пробег с горивото в резервоара се изчислява на база на средния разход за последните 30-40км (при различните автомобили е различно)...
Но е факт, че на Тойота компютъра в тази си част е много по-лошо изпълнен отколкото на един опел например.
На опела обновяваше много на често информацията и винаги достигаше до правилния резултат, докато на Тойотата ми се е случвало да ми покаже 'остатък - 0км', а резервата ми още да не е светнала...
Затова на тойотата спрях въобще да гледам 'остатъчния пробег', но иначе останалите параметри (среден разход, средна скорост) са точни.
Но е факт, че на Тойота компютъра в тази си част е много по-лошо изпълнен отколкото на един опел например.
На опела обновяваше много на често информацията и винаги достигаше до правилния резултат, докато на Тойотата ми се е случвало да ми покаже 'остатък - 0км', а резервата ми още да не е светнала...
Затова на тойотата спрях въобще да гледам 'остатъчния пробег', но иначе останалите параметри (среден разход, средна скорост) са точни.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???