Коледно пътуване до Будапеща ! Съвети, препоръки моля ?!!
-
- Получена благодарност: 1 път
Коледно пътуване до Будапеща ! Съвети, препоръки моля ?!!
Здравейте колеги/жки !
Планирам коледно пътуване до Будапеща със семейството.
Минавал съм през Сърбия на път за Италия,Франция но беше преди 3 години. Спомням си, че тогава плащах маг.такси чрез кредитната си карта (абсолютно навсякъде и във всички страни) Въпрос: предполагам няма проблем пак да плащам с международна дебитна/кредитна карта по магистралата за Будапеща в Сърбия, както и в самата Унгария.
Ако някой е пътувал наскоро ще съм благодарен за информация относно таксите, евентуално винетка. Колата ми е лизингова. Имам пълномощно, оригинал.
Зимата как са пътищата/магистралите из Сърбия и Унгария. Препоръки за гориво в Сърбия, Унгария. Предполагам, че с един резервоар дизел (60 л.) няма проблем до Будапеща.
Някакви други препоръки и съвети !
Поздрави !
П'С: В Унгария знам, че е задължително да се кара на къси светлини денем. В Сърбия как е през зимата. Задължително ли е ? Май не си падат по халогените ?
Минавал съм през Сърбия на път за Италия,Франция но беше преди 3 години. Спомням си, че тогава плащах маг.такси чрез кредитната си карта (абсолютно навсякъде и във всички страни) Въпрос: предполагам няма проблем пак да плащам с международна дебитна/кредитна карта по магистралата за Будапеща в Сърбия, както и в самата Унгария.
Ако някой е пътувал наскоро ще съм благодарен за информация относно таксите, евентуално винетка. Колата ми е лизингова. Имам пълномощно, оригинал.
Зимата как са пътищата/магистралите из Сърбия и Унгария. Препоръки за гориво в Сърбия, Унгария. Предполагам, че с един резервоар дизел (60 л.) няма проблем до Будапеща.
Поздрави !
П'С: В Унгария знам, че е задължително да се кара на къси светлини денем. В Сърбия как е през зимата. Задължително ли е ? Май не си падат по халогените ?
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Re: Коледно пътуване до Будапеща ! Съвети, препоръки моля ?!
В Сърбия се плащат 1100 динара за магистралата до Белград.scorpion написа:Здравейте колеги/жки !
Поздрави !
След нея до Сегед-границата с Унгария още 500 динара. Това беше за миналата година. Сега чух, че има малко увеличение.
Непримено си носи динари, защото на мен не искаха да ми приемат Еврото за да си платя магистралната такса.
Внимателно карай и гледай да не превишаваш скоростта, защото сръбските полицай са големи мародери. Карай на къси навсякъде.
В унгария е задължителна винетката, но не мога да се сетя, колко струваше седем дневната в Евро. Нещо ми се върти в главата, че беше 10 Евро. Купува се на границата, или на първата бензиностанция.
Не забравяй това, защото един приятел се направил на интересен и не дал 10 Евро зе винетка, но преди Будапеща го спряли и го глобили 150 Евро.

Там няма проблем да плащаш в Евро, дори и горивото.
Внимавай много, след-като влезеш в Сърбия след нашата граница! На много места има ограничение 40км и много често се зареждат с радари да засичат скоростта.
Дано имаш късмет да не навали голям сняг, защото колкото и да чистят си е проблем. Носи си вериги задължително, а може и някоя 10 литрова тубичка с гориво, защото си е зима и не се знае къде ще ти се наложе да седиш на масто и да работи двигателят да се грееш. Все -пак ще е зима!

Приятно прекарване! В Будапеща има какво да се види! Ще останеш доволен.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
аз в Сърбия динари не съм носила. таксите не помня с карта или евро сме плащали. на бензиностанцията обаче не приемат евра, и си трябва карта /макар че има и денонощен чейндж/. пълномощно никъде не са ми искали /само хърватите, ама ти оттам няма да минаваш/. зелената карта ти е ясна.
бтв като тръгвахме, един приятел, който пътува много често, ни посъветва от границата до Ниш да караме след някой автобус, щото знаят навсякъде ограниченията и полицаите, а и те пазят от изскачащи в тъмното кучета и пияници /ние и на отиване, и на връщане минахме през нощта, и наистина има изненади. то няма и осветление никъде, може и да те оберат в гората...мен лично много ме беше страх, може би много филми гледам хаха/
бтв като тръгвахме, един приятел, който пътува много често, ни посъветва от границата до Ниш да караме след някой автобус, щото знаят навсякъде ограниченията и полицаите, а и те пазят от изскачащи в тъмното кучета и пияници /ние и на отиване, и на връщане минахме през нощта, и наистина има изненади. то няма и осветление никъде, може и да те оберат в гората...мен лично много ме беше страх, може би много филми гледам хаха/
-
Благодаря на отзовалите се досега. Да ясно, че ще се кара разумно в Сърбия. Имам известен опит и знам, че докато не видиш знак, "Край на ограниченито" следва да се спазва съответното ограничени на скоростта.
Предполагам тунелите преди Ниш и пътя е оправен, защото си спомням, че беше голям кошмар. Да не говорим, че два тира май трудно се разминаваха в онова ждрело.
Аз пак казвам, че има мспомен да съм плащал пътни такси с кредитна карта. Вероятно това не е отменено !
Предполагам тунелите преди Ниш и пътя е оправен, защото си спомням, че беше голям кошмар. Да не говорим, че два тира май трудно се разминаваха в онова ждрело.
Аз пак казвам, че има мспомен да съм плащал пътни такси с кредитна карта. Вероятно това не е отменено !
Колега аз този път го пътувам от 5 години по няколко пъти на година и моят опит е следният - в Сърбия в момента от граница до граница магистралните такси са 16 евро и досега винаги съм им плащал в евро дори и с монети.Проблем с пътя ще имаш само ако е навалял снега предишната вечер и то ако е валяло много(което на мен не ми се е случвало на коледа 1 път и просто си пърпорех с 100км/ч по така или иначе безлюдната магистрала).С полицията трябва да внимаваш докато се качиш на магистралта от там нататак няма никви грижи особенно през деня.След Белград има един участък от около 100тина км който не е магистрала.Внимавай на края на Белград да хванеш отбивката за Унгария, а да не изцепиш към Загреб.В Унгария всичко е една перфектна магистрала за която винетката е 7-10 евро.Не съм сигурен защото за 7 евро май беше транзитна която важи 4 дена а седмичната май беше 10.В унгария няма къорав полицай освен на околвръстното на Будапеща.Забравих да допълня за горивата.В Сърбия най-добре за сипване е ЕКО Елада същото е като в БГ или ОМВ.Най-добре е да плащаш с карта,защото като плащаш в евро кеш те лъготят за някое евро повече,същото важи и за Унгария където като цяло горивата са малко по скъпи.
Приятно изкарване и според прогнозите сняг надали ще видиш.
п.п пътят до Ниш перфектен,оправиха го преди 3-4 години.

If in doubt....Flat out!!!
-
Мерси колега за информацията ! Много ще ми бъде полезна !F20C написа:Колега аз този път го пътувам от 5 години по няколко пъти на година и моят опит е следният - в Сърбия в момента от граница до граница магистралните такси са 16 евро и досега винаги съм им плащал в евро дори и с монети.Проблем с пътя ще имаш само ако е навалял снега предишната вечер и то ако е валяло много(което на мен не ми се е случвало на коледа 1 път и просто си пърпорех с 100км/ч по така или иначе безлюдната магистрала).С полицията трябва да внимаваш докато се качиш на магистралта от там нататак няма никви грижи особенно през деня.След Белград има един участък от около 100тина км който не е магистрала.Внимавай на края на Белград да хванеш отбивката за Унгария, а да не изцепиш към Загреб.В Унгария всичко е една перфектна магистрала за която винетката е 7-10 евро.Не съм сигурен защото за 7 евро май беше транзитна която важи 4 дена а седмичната май беше 10.В унгария няма къорав полицай освен на околвръстното на Будапеща.Забравих да допълня за горивата.В Сърбия най-добре за сипване е ЕКО Елада същото е като в БГ или ОМВ.Най-добре е да плащаш с карта,защото като плащаш в евро кеш те лъготят за някое евро повече,същото важи и за Унгария където като цяло горивата са малко по скъпи.
Ето и моя препоръчителен опит включващ икономично трасе за което НЕ се плаща в Унгария.
1. София - Калотина
- около Драгоман ВИНАГИ дебнат куки за превишена скорост.
- дано не хванеш смяната на "караула" на Калотина, защото висенето е АД
2. Калотина - НИШ
- препоръчвам на границата смяна на Евро за Динари, защото в Евро те цакат по-скъпо. ( Левове не сменят )
- максимано 100км, защото иначе ще има "дай за децу" и вече не минава с 10 евро като едно време.
3. Ниш - Белград
- таксата не е пипана от 5 год. Около 10 Евро е този участък.
- юриш си спокойно с 160.
- зареждаш на ОМВ - Евро Дизел и плащаш с карта Д2 е боклук.
- през деня, ако минаваш през Белград има страшно задръстване.
- Хващаш табелата за Нови Сад .., после Сегед ( Унгария )
4. Белград - Суботица
- то е просто широк път, а не е магистрала, както го знаем. Покрай пътя се работи непрекъснато и има много ограничения.
- на излизане от Белград един много дълъг участък трябва стриктно да се спазва ограниченито 60км/ч. 50 Евро ме садраха там. Уникални бандити.
- таксата до Суботица е около 8 Евро.
5. Суботица - Сегед
- да се следи път No:5 в зелено
5. Сегед - Будапеща - БЕЗПЛАТНО!
- в Унгария е задължителна винетката от 9 Евро, но САМО, ако караш по магистралата.
- препоръчвам първокласен път No:5 ( зелено маркиран, със синио са магистралите )
- пътя е супер прав, равен, чудесен асфалт и абсолютно празен.
- така в 2-те посоки общо се спестяват 18 Евро.
- няма НИЩО страшно, просто се следиат ПЕРФЕКТНИТЕ табели в Унгария.
- скоростта между 90-130 без проблеми.
На мен поне ми е писнало от магистрали и обичам такива пътища.
За детайлна информация може да се накефиш в сайта:
www.viamichelin.com
1. София - Калотина
2. Калотина - НИШ
- препоръчвам на границата смяна на Евро за Динари, защото в Евро те цакат по-скъпо. ( Левове не сменят )
- максимано 100км, защото иначе ще има "дай за децу" и вече не минава с 10 евро като едно време.
3. Ниш - Белград
4. Белград - Суботица
- то е просто широк път, а не е магистрала, както го знаем. Покрай пътя се работи непрекъснато и има много ограничения.
- на излизане от Белград един много дълъг участък трябва стриктно да се спазва ограниченито 60км/ч. 50 Евро ме садраха там. Уникални бандити.
5. Суботица - Сегед
- в Унгария е задължителна винетката от 9 Евро, но САМО, ако караш по магистралата.
- препоръчвам първокласен път No:5 ( зелено маркиран, със синио са магистралите )
www.viamichelin.com
VERSO FORTE D4D 2.2
www.red-vertex.com
www.red-vertex.com
-
Благодаря колега за препоръките !rashkov написа:Ето и моя препоръчителен опит включващ икономично трасе за което НЕ се плаща в Унгария.
1. София - Калотина
2. Калотина - НИШ
3. Ниш - Белград
4. Белград - Суботица
5. Суботица - Сегед
www.viamichelin.com
А иначе с мишелин съм запознат. Преди 3 години с детайлна карта от този сайт безпроблемно пътувах до Италия и Франция.
Здравей колега.Имаме същия Авенсис със същия двигател,че и същия цвят и с него сме пътували няколко пъти по този маршрут и мога да те посъветвам ако не си много на зор да не зареждаш в Сурбия,защото не знаеш на какво гориво ще попаднеш,пък и мисля че няма да ти се наложи.Тунелите са в добро състояние,аз също съм плащал магистралите с евро,даже и стотинки.Както са казали колегите спазвай знаците и приятно и безаварийно пътуване!
Toyota Avensis 2.2 D-4D Luxury 150hp