скорост на тойота авенсис
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Slow, математиката си прав. Но за ГПС-а не съвсем. Той хардуерно няма как да мери скорос. Мери през определено време координатите на две точки и изчислява скоростта като приема че автомобила се движи по права линия между двете точки. Ако мери достатъчно често това е доста добро приближение, но със сигурност дава грешка макар и малка по време на завой (колко е точен там скоростомера е друг въпрос). А грешката на ГПС-а май е около 10м на открито. Спри на едно място с колата и гледай на ГПС-а ти как си мърда колата. А в градски условия грешката е още по-голяма заради отразените сигнали
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Vesko, за ГПС - точно така съм го описал, както и ти го обясняваш...
Вярно е, че любителските GPS имат горе-долу такава грешка в определяне на местоположение, но след хващане на спътниците изменението на грешката е много нискочестотна (на няколко минути или часове), и зависи предимно от орбиталните, геомагнитните, атмосферните и т.н. условия.
Затова и като стоиш на място при добре хванати спътници може да ти даде скорост 0.2-0.8км/ч (и то рядко), но това пак е изключителна точност при замерване на скорост.
Сам знаеш, че +/- 1км/ч си е много точно замерване, и в пъти превъзхожда скоростомера...
Относно завоя - по спецификации GPS ми сканира през 0.1сек. Дори и при 200км/ч това ще рече, че прави отчети през около 5м, което при тази скорост си абсолютно равномерна крива... (вярно е, че визуализира през 1сек).

Вярно е, че любителските GPS имат горе-долу такава грешка в определяне на местоположение, но след хващане на спътниците изменението на грешката е много нискочестотна (на няколко минути или часове), и зависи предимно от орбиталните, геомагнитните, атмосферните и т.н. условия.
Затова и като стоиш на място при добре хванати спътници може да ти даде скорост 0.2-0.8км/ч (и то рядко), но това пак е изключителна точност при замерване на скорост.
Сам знаеш, че +/- 1км/ч си е много точно замерване, и в пъти превъзхожда скоростомера...
Относно завоя - по спецификации GPS ми сканира през 0.1сек. Дори и при 200км/ч това ще рече, че прави отчети през около 5м, което при тази скорост си абсолютно равномерна крива... (вярно е, че визуализира през 1сек).
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
...
нямам знания за гпс,,но от друга тема по друг повод,останах с впечатление,че повечето гпс-и се упдейтват на секунда,,,
любчо от форума изчисли че е около 27метра с 100км/х,,,
дори и така, отчитането на максимална скорост ще е верно,,,просто няма да е точно реални километри при намаление и ускорение,,,но на линейно движение ,не виждам как ще повлиае
любчо от форума изчисли че е около 27метра с 100км/х,,,
дори и така, отчитането на максимална скорост ще е верно,,,просто няма да е точно реални километри при намаление и ускорение,,,но на линейно движение ,не виждам как ще повлиае
тъй е повечето ГПС-и сканират през 1 сек. - при 100 км/ч това са 27.8 метра/сек, при 200 км/ч са 55.6 м/с.
Скоростомерите на колите, принципно са точни в след първите 20 и до последните 20 % - там грешката е огромна. Примерно - над 40 км и до 160 грешката е еднаква - примерно при 60 км - 3 км, при 120 - 6 км.
но до 40 км и над 160-180 грешката става от порядъка на 15 и повече процента.
ПП всъщност това са данни за скоростомерите в Даймлер до към 2004-5 г.
Скоростомерите на колите, принципно са точни в след първите 20 и до последните 20 % - там грешката е огромна. Примерно - над 40 км и до 160 грешката е еднаква - примерно при 60 км - 3 км, при 120 - 6 км.
но до 40 км и над 160-180 грешката става от порядъка на 15 и повече процента.
ПП всъщност това са данни за скоростомерите в Даймлер до към 2004-5 г.
Много от съвременните скоростомери не ползват жило - съответно грешката зависи от това, което е заложил производителя, което обикновено е линейно. (може да има грешка и от дру размер на гуми и прочие)
Например на моята кола съм мерил и грешката е линейна - около 9% - определено заложена от производителя.
Например на моята кола съм мерил и грешката е линейна - около 9% - определено заложена от производителя.
http://www.race-technology.com/wiki/ind ... ndDistance
A common question is “if your GPS system has a positional error of say 1m, and you are calculating speed at 5Hz, then that would give you a speed error of 1m x 5Hz = 5m/s or about 10mph. How can you claim 0.1mph?”
The answer is that speed is not calculated by simply differentiating the GPS positional data. The GPS position is firstly calculated using the method outlined about and then speed is calculated separately based on either the Doppler shift of the satellites, or the carrier phase of the GPS signal.
"Одни трусят, бросают вёсла, ложатся на дно баркаса, и их разбивает о скалы! А другие крепче берутся за весла, и гребут, гребут, навстречу ветру, наперекор буре гребут, и они побеждают стихию!" (с) "Повесть о настоящем человеке"
- slowtraveler
Хм, не съм мислил, че може и по доплер-ефекта да определят скоростта....
Тогава нещата стават още по-точни...
И това обяснява защо понякога в логовете 'изчислената' скорост се разминава от 'максимално' запомнената от GPS...
Тогава нещата стават още по-точни...
И това обяснява защо понякога в логовете 'изчислената' скорост се разминава от 'максимално' запомнената от GPS...
хм, че голяма разлика бе колега. също на магистрала като вдигнах с Е класа 192 по скоростомер, GPS-а отчете 181 или 183, не помня точно. ама като гледам изчисленията на колегите по-горе, на 60км. грешката да е 3 км., разликата си излиза. да не ти е в GPS-а проблемаheller написа:показание на скоростомера - 180 км/ч - показание на GPS - 165 км/ч

Знам ли... Машинката просто я ползвам за намиране на адреси, а относно скоростта - не ми пречи. Просто пиша, това което показва.desSs написа:хм, че голяма разлика бе колега. също на магистрала като вдигнах с Е класа 192 по скоростомер, GPS-а отчете 181 или 183, не помня точно. ама като гледам изчисленията на колегите по-горе, на 60км. грешката да е 3 км., разликата си излиза. да не ти е в GPS-а проблемаheller написа:показание на скоростомера - 180 км/ч - показание на GPS - 165 км/ч
- slowtraveler
Грешката е в границите на нормалното....
А GPS по приницип не може да греши извън спецификацията си - или работи добре или не показва нищо (ако не може да хване спътниците)....
А GPS по приницип не може да греши извън спецификацията си - или работи добре или не показва нищо (ако не може да хване спътниците)....
Колко петъка, минаха от тогава ...diver написа:Ще трябва да направиш доста повече според мен....Та за в Бургас, ще намерим кой да те изпрати, тук ще организираме комисия по посрещане.. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif .остава да намериш и некой лев, щото изобщо нямам намерение да си губя времето с клавиатурен рейсър като теб. Между другото още чакам един друг титан с бърз и икономичен авенсис да ми докаже глупостите дет изписа...Та в 8 викам да вземеш бележка от ШЕЛ-а на изхода на Бургас в 10:50 на ШЕЛ София ти я осребрявам, но понеже съм 100% сигурен, че няма се появиш, предлагам да замълчиш.tihomirn написа:готово петък 8.00 на входа на бургас
11.00 на входа на софия
лошо само че ще съм със жената но ще я п респя

Има ли новини?

Или Бургас - София сигурно вече за 2 часа и половина го взема ... но само като сънува ... laugh.gif
- NaLordaZenata
- DRIFT мацка
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път