Yaris или Aygo?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 21 Окт 2009 17:13

Днес взехме един нов Ярис SOL+ D4D...
Достатъчно тихичко за размера си...
Навигацията - тъч скрийн, комплект DVD-та за източна и западна европа и още не знам си какво (както обикновено Варна е голямо мътно петно с два булеварда - Вл.Варненчик и Левски, но без номерация на блокове/входове)...
Много еърбези, VSC, TC, ABS, keyless entry, лети джанти и т.н. и т.н...
Но цената му е като на автомобил от по-висок клас....
Така-че ситуацията е точно следната - каквото плащаш такова получаваш....
Ако платиш повече, вземаш по-добър автомобил/оборудване и т.н.
Ако икономисаш - се радваш на това каквото си взел и няма смисъл след това да се оплакваш защо например не си получил автоматични фарове/ксенони, автоматични чистачки и заводски парктроник... :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 21 Окт 2009 18:03

:offtopic.gif:
slowtraveler написа:Днес взехме един нов Ярис SOL+ D4D...
Достатъчно тихичко за размера си...
Навигацията - тъч скрийн, комплект DVD-та за източна и западна европа и още не знам си какво (както обикновено Варна е голямо мътно петно с два булеварда - Вл.Варненчик и Левски, но без номерация на блокове/входове)...
Много еърбези, VSC, TC, ABS, keyless entry, лети джанти и т.н. и т.н...
Но цената му е като на автомобил от по-висок клас....
Така-че ситуацията е точно следната - каквото плащаш такова получаваш....
Ако платиш повече, вземаш по-добър автомобил/оборудване и т.н.
Ако икономисаш - се радваш на това каквото си взел и няма смисъл след това да се оплакваш защо например не си получил автоматични фарове/ксенони, автоматични чистачки и заводски парктроник... :thumbsup:
Честито Slow!
Много и безаварийни километри!

Радвам се, че се връщаш в отбора на Тойота :thumbsup:
Защо обаче отиде в отбора на "нискооборотните": :confused1:
slowtraveler написа:Сигурно в сервиза са имали впредвид износването на характерни за съвременния дизел скъпоструващи части - електроуправляеми дюзи, управляема турбина, неуправляем демпфер ......
Пък и съвременния автомобилен дизел е значително по-мощен от предшествениците въпреки намаления работен обем, и съответно по-лесно би могъл да бъде претоварен (май преди няколко месеца колега с новия авенсис бе споделил, че след здраво натискане на магистралата си бе продължил пътя с пътна помощ)....
Дизела не обича претоварвания каквото и да приказвате.
Дълговечните дизели работят дълговечно само при умерено натоварване, за което е изчислен.
Всяка промяна в работния режим (независимо в превишение или намаление) е вредна за него.
А при автомобила няма как да не променяш режима - спецификата го изисква...:
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 21 Окт 2009 20:28

Тц тц - не си познал Дидак :thumbsup:
Избирахме кола на дъщерята на колегата ...
Избора и поръчката бе за бензинка около 100к.с. (на тест-драйва ми хареса как се държи, пък и щерка му не е агресивен водач).
Но се оказа, че SOL+ могат да я доставят след февруари 2010 (ейй голямо търсене на тез ярета tongue.gif )
И докато се чакаше доставка, се оказа, че има Д4Д с желаното оборудване на склад, та днес ходихме да я вземем :thumbsup:
Само ми стана интересно какъв е сензора, който разбира че съм си пъхнал ръката под дръжката за да отключи колата wacko.gif

П.С. Никога не се знае каква кола ще е следващата - може пак да е Тойота, но засега съм много доволен от маздичката biggrin.gif :thumbsup:

Аватар
didak

Мнение от didak » 21 Окт 2009 21:44

Е, и това си има своите плюсове: можем да очакваме нов съфорумник, и то от нежния пол!

Явно освен от мъже, българските жени разбират и от коли bow.gif

Africa, ако това може да ти помогне: представи си че и двете са паркирани пред вас - за коя би предпочела да имаш ключ?

Еднолитровия Ярис ако най-често си сама в колата, си е направо идеален за в града.

sacho7803

Мнение от sacho7803 » 21 Окт 2009 23:59

яриса е странна птица biggrin.gif аз като си търсих кола обиколих всички автосалони....мерих се във всякви коли но имах изискване да е до 25 000лв. и да е хечбек//не харесвам седан//еееееееееееееееее ако щете ми вярвайте аз съм 193см. и всички коли в които се примерих ми се сториха тъпо-тесни...макар и по-големи от яриса.и затова го и взех :thumbsup: а и отзад си има достатъчно място....за жената с детето.и количката перфектно се събира в багажника.сууууууупеееерррр прецизно изчислен автомобил.дето има семейства като кажат оууууу дете имаме тряяяя ни ван biggrin.gif ееее като имате още едно дете значи ви тряяяя бус biggrin.gif не ги разбирам такива хора а и не ме интересува.скоро смятам да имам и 2-ро дете и си мисля че а-ла ще побере дори и дядото че и домашните любимци biggrin.gif .ярето е суууууупееееееррррр проектирана кола.единственото което ме дразни е че е нов а няма добра шумоизолация в купето.чувам и гумите и мотара кат бучат.....туй му е кусура.но.....последно карах опел..зафира също нов на годинка беше---там и гумите се чуват якооооо..но мотора по-слабо.и уж голям ван а в него се чувствах по-на тясно.направете си сметка :whistle:
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 22 Окт 2009 00:12

@sacho7803, явно шумоизолацията зависи и от класа на оборудване...
1.3 бензинката почти не се чуваше в SOL (такъв бе тестовия автомобил).
Д4Д също почти не се чува нито отвън нито отвътре на SOL+....
Иначе за размера - наистина ярето е достатъчно просторно (въпреки, че днес специално седнах на задната седалка и при нормално сядане си удрях главата в една странна чупка тавана (176см съм).
Не знам как си достигнал до това усещане за Зафирата - при нея е доста по-широко отвсякъде... Но не може да се сравнява миниван с кола клас 'мъник' biggrin.gif :thumbsup:

Аватар
didak

Мнение от didak » 22 Окт 2009 08:30

Много са възможните причинин за шум в купето. Като се започне от вида на настилката, гумите, оборотире, скоростта... и се стигне до посоката на въздуховодите.
От трите Яриса, които съм имал, този е най-тих. Ниво Тера.

Голямо предимство е възможността за вертикална/хоризонтална промяна на положението на задните облегалки/седалки. Така лесно може да се обособи по-голяммо пространство за пасажерите за сметка на багажника и обратно.

Africa

Мнение от Africa » 22 Окт 2009 13:11

Представям си за коя имам ключ - няма да върна и двете :)
Иначе наистина колата ми трябва само за градско, карам си сама и както вече казах сравнително малко, нямам багаж, кучета и т.н :) За това и нямам големи претенции към екстри или обем на багажника.
Виждам, че сте дискутирали шума в купето - мисля си, че след като до сега съм свикнала на дизели, шумът няма да ми се стори по-голям, но може и да греша.
Целта ми е да си взема автомобил за градско, икономичен и не много претенциозен, но все пак ако се наложи (по изключение) да возя хора/багаж на дълъг път, да не се е оказало че съм си купила пластмасова играчка.
Естествено липсата на по-високо оборудване или да е дизел е за сметка на нещо друго, но мисля че 1.0 отговаря на основните ми изисквания.
Почнах да се насочвам дори към употребявани на 1-2 години например, защото тази кола ще я карам не повече от 20 км на ден и си мисля, че ще я разработя малко преди да я продам :) Какво мислите по въпроса?
П.С. Парите не са основен фактор, но съм дала предложение, за да не станат едни дълги дискусии за автомобили и да стигнем до RAV4 biggrin.gif
А пък в събота мисля да ходя до Тойота да покарам и двете и да ги разгледам по-обстойно, така че се надвам да ви се похваля с избора.

Аватар
mitkoa
Обратна връзка:

Мнение от mitkoa » 23 Окт 2009 11:02

Седейки в шоурума на Тойота бъзнах моята приятелка да й вземем Айго и тръгнах към него.Отвън не изглежда толкова зле, даже бих казал, че е доста симпатично, качих се, вътре......Имах чувството, че ако се бях качил на Трабант повече лукс, комфорт и скъпи материали ще усещам.Сериозно.Седалката беше сложена все едно са сглобявали колата и са я забравили та накрая са измислили нещо набързо.Километража ( таблото)беше.....Приятелката ми даже не благоволи да се качи в него и го нарече томагочи.
WingZero ти е казал.Взимай по-големия двигател.

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 23 Окт 2009 19:29

С риск да станем досадни ще кажа че Yaris-а наистина е по-разумен избор.Ако бях на мястото на Toyota нямаше да произведа автомобил като Aygo.А сравнението по-горе с Trabant наистина е точно...Недостатъците по тази колица са много-возия,вътрешен обем,шум в купето,вибрации,и тази задна врата(която е всъшност стъкло) с този телефонен кабел за реотаните направо са връх в технологията. :dontknow: Наистина разхода е нисък,и наистина що годе е симпатична.Но дотук.Ти трябва да решиш дали наистина искаш нов автомобил, ако го караш по 20 км на ден..Много пъти съм се чудил как хората си купуват нова кола и годишно изминават с нея по 7500км.Просто не си струва.Толкова.За мен най-добрия вариант е най-ефтиния Yaris 1.33 с 6 предавки ако колата е нова.Успех.
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 23 Окт 2009 19:36

Само едно допълнение за Айгото:
То е разработено и се произвежда от Тойота-Пежо-Ситроен завода в Чехия (само някой евреин може да замисли такава схема)...
Айго е 1/1 (само сменена емблема) с Пежо 107 и Ситроен С1...

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 24 Окт 2009 11:57

Явно много сте се разглезили в тези Авенсиси щом и трабант намесихте. Аз съм пътувал с Аиго до морето като бяхме 4 човека в колата с общо тегло около 300кг без багаж и колата си перкаше със 110-130 все едно е празна. Шофьора който си кара по принцип Крайслер от ония големите каза че колата не била толкова лоша колкото изглеждала на външен вид. За икономията няма да говорим щото за 350км бяха се свалили само 2 чертички от пълен резервоар като пристигнахме. Аз съм висок 185см ,бях отздад и да ви кажа честно не съм усетил няква супер умора от пътуването. Едиственото което усещах беше когато се разминавахме с тирове и рейсове wacko.gif А пък как набира когато се залепиш зад някой джип или камион cool.gif Не е чак толкова лоша количката въпроса е за какво ще я ползваш като я купуваш wink.gif
Изображение1G-FE

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 24 Окт 2009 14:50

Що бе, колегата който намеси трабанта кара Аурис...
Ако бе карал Авенсис не знам какво щеше да му е било сравнението tongue.gif biggrin.gif laugh.gif
Въпроса е, че плащаш нещо като Тойота, пък получаваш нещо като Пежо и Ситроен....

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 24 Окт 2009 14:57

slowtraveler написа:Въпроса е, че плащаш нещо като Тойота, пък получаваш нещо като Пежо и Ситроен....
tooth.gif tooth.gif tooth.gif

Аватар
style

Мнение от style » 24 Окт 2009 20:26

Айгото се чува невероятно много отвътре, аз веднъж покарах, въпреки че съм фен на тойота, айгото е трагично laugh.gif
Today. Tomorrow. Toyota.

Публикувай отговор