Yaris - старичка или новичка?
- Ael
- Получена благодарност: 4 пъти
- Обратна връзка:
Аз имах книжка от година и малко и въпреки всичко си купих нов автомобил с надеждата че ще имам по малко разходи от колкото по някоя 10 годишна кола. Да ама не. Каското ти е по високо,данъка и той (на 10 годишен таралясник 150 коня е 200лв а на чисто нова 120коня е 350лв!!!), годишното обслужване е в пъти по скъпо и те задължават на всичко отгоре да правиш и сменяш неща които са не толкова захабени и счупени и износени. Да не говорим че тукашните "официални сервизи" са толкова лакоми за пари че ако нямаш задължителна гаранция на автомобила са умрели от глад всичките. Тойота имат над 10 представителства в България можеби не всички са толкова неграмотни колкото най-нашумелите тук затова никой не обременявам с мойто мнение. И въпреки че първата ми кола е от магазин всички щети по нея до сега са не по моя вина (да чукна на дърво). Като заключение ще кажа че в най-скоро време възнамерявам да продам сегашната си кола и да купя 10 годишен кош/гроб за който няма да треперя толкова и да се нерва с надути сервизи които се държат така с теб все едно не им плащаш заплатите или си им длъжен за нещо. Може да е грешка от моя страна но за момента така разсъждавам...

Ael,
Извинявай, но ако слагаш на колата си нови части, ако я обслужваш по предписание, ако не чакаш нещо да се счупи изцяло и тогава да го смениш / застрашавайки твоята и чужда сигурност евентуално и отлагайки само за кратко неизбежното / не виждам как обслужването и ремонтите ще ти излезат по-евтино.
За данъците също мисля,че ще се променят.Най-малко сега ще мислят как да наваксат постъпленията от акцизи, които ще секнат, ще се наблегне и на екологията.....та и там няма да е така.
Каското си остава като разход в повече.
А това, че чуждата собственост не се цени в България е така.Но така ще бъде и при колата на старо.И там ще разходваш сили, време и пари да поправяш нещо заради небрежността или наглостта на някой идиот.
Случката с камъка и счупеното стъкло се случи наскоро на Ауриса.Косят си тревата от общинска фирма, забира косачката камък и ми чупи задния прозорец.Това става докато аз минавам с около 70 покрай тях.Работниците твърдят, че не съм първа кола, с която да се случва това.Идва управителя и го питам - Добре бе, ако отзад бяха жена ми и детето ми - отговаря ми - ми имаме проблем.Е как се стърпях да не го набия незнам.
Резултата за мен - 1/2 ден чакам да дойде полиция, 1/2 ден се разправям със застрахователи да описват и снимат.1 седмица карам с найлон само дневно време, а за нощите наех гараж, който ми струваше пари.1/2 ден след 1 седмица сменях стъкло.А малко по-късно дойде преписка от Полицията, че не откриват вина в никой.Тогава още на место не искаха и да ми дадат протокол, така че общинската фирма е ни лук яла, ни лук мирисала.Всичко ще си поеме застрахователя, а в следващи периоди и аз, като ми оправят оценка и ми сложат по-високо Каско.
Това можеше да се случи и на 10-годишна кола.Разходите ми щяха да са същите.
Извинявай, но ако слагаш на колата си нови части, ако я обслужваш по предписание, ако не чакаш нещо да се счупи изцяло и тогава да го смениш / застрашавайки твоята и чужда сигурност евентуално и отлагайки само за кратко неизбежното / не виждам как обслужването и ремонтите ще ти излезат по-евтино.
За данъците също мисля,че ще се променят.Най-малко сега ще мислят как да наваксат постъпленията от акцизи, които ще секнат, ще се наблегне и на екологията.....та и там няма да е така.
Каското си остава като разход в повече.
А това, че чуждата собственост не се цени в България е така.Но така ще бъде и при колата на старо.И там ще разходваш сили, време и пари да поправяш нещо заради небрежността или наглостта на някой идиот.
Случката с камъка и счупеното стъкло се случи наскоро на Ауриса.Косят си тревата от общинска фирма, забира косачката камък и ми чупи задния прозорец.Това става докато аз минавам с около 70 покрай тях.Работниците твърдят, че не съм първа кола, с която да се случва това.Идва управителя и го питам - Добре бе, ако отзад бяха жена ми и детето ми - отговаря ми - ми имаме проблем.Е как се стърпях да не го набия незнам.
Резултата за мен - 1/2 ден чакам да дойде полиция, 1/2 ден се разправям със застрахователи да описват и снимат.1 седмица карам с найлон само дневно време, а за нощите наех гараж, който ми струваше пари.1/2 ден след 1 седмица сменях стъкло.А малко по-късно дойде преписка от Полицията, че не откриват вина в никой.Тогава още на место не искаха и да ми дадат протокол, така че общинската фирма е ни лук яла, ни лук мирисала.Всичко ще си поеме застрахователя, а в следващи периоди и аз, като ми оправят оценка и ми сложат по-високо Каско.
Това можеше да се случи и на 10-годишна кола.Разходите ми щяха да са същите.
Трябва да се въведе практика да се съдим за щяло и нещяло и ще се оправят нещата.Щото се подиграваме и негодуваме срещу чужденците, които си отстояват правата на максимум и дори на моменти прекаляват.Ама това ако се беше случило в някоя друга държава щяха да осъдят фирмата за една хубава сумичка.След първото дело щяха да преценят, че им е по-изгодно да купят оградна мрежа и да не губят дела и пари.
- Ael
- Получена благодарност: 4 пъти
- Обратна връзка:
Съгласен съм с теб ,ако искам колата да ми е здрава и да не ме убие някъде трябва да се поддържа. НО в случая говора за дреболий например като задължителна смяна на филтър на климатика на 20000км (примерно в моя случай) ,на цената на три такива и всичко това изпълнено по разписка за час и половина а реално колата ти е седяла 10 мин в сервиза. Ако има достатъчно коли за час и половина той може да касира девет пъти повече пари от колкото е писал във фактурата...След като ме таксува 45лв труд за час и половина логично е и да си заслужи парите. Да не отварям тема за бояджийските услуги че тогава ще ми се изтърка клавиатурата.mitkoa написа:Ael,
Извинявай, но....

- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
И мен са ме съветвали да си купя голф2 за първа кола biggrin.gif , добре че съм си инат и не послушах съветите. Само първата ми колата нямаше нито една драскотина , дори паркощета! За сметка на това, потроших ходовата, всички дупки уцелвах. Всички следващи все ги нацелвам ту в кофа за боклук, ту в москвичи, но ходовата ми е на 6 biggrin.gif .slowtraveler написа:значително по-вероятно е младия шофьор да одере, закачи някъде автомобила...
Затова и препоръката бе първоначално да трупа опит не на нов автомобил, а на някой по-евтин .
Аз съм за коли от 4год. нагоре, ако ти омръзне след една година и искаш да я смениш, няма да загубиш много пари. Ако си постоянен и умерен в желанията си, купувай нова.
-
Километрите не са много стига да са толкова, виж годините вече не са малко. Най-много си зависи какво е сменяно, да не се наложи сега като я вземеш и ти да сменяш всичките дяволии. Почват разни дебитомери, сонди, по укачването неща. Не са много евтини, особенно ако наизлезнат на веднъж, пък на тая възраст, то и нищо да не е карано, само от стояне сигурно ще излезе нещо.XerX написа:А за втора ръка 100,000 км и възраст 9 години много ли са ?
Ако са сменени разни работи обаче си е наред. Все пак колата е на 9 години и може да се очаква че ще изле нещо, но главните работи ако са наред останалото вече - кой знае.
Общо взето води я на стенд да видят по укачването и на една комп диагностика, да ти кажат по двигателя и разните сонди какво е положението и това е. От там на сетне ще си прецениш. Тези проверки ще ти излезнат сигурно около 60-70лв общо, зависи къде точно я заведеш. Вниамвай със сервизите, защото не веднъж хора си правят втора проверка на друго място и се оказва различно нещо - малко като при докторите