Замръзвал ли Ви е дизелът?

Замръзвала ли Ви е нафтата?

ДА!
11
32%
НЕ!
23
68%

Общо гласове: 34

Аватар
shaft
Обратна връзка:

Замръзвал ли Ви е дизелът?

Мнение от shaft » 10 Авг 2009 16:37

Здравейте,

Породи се спорче в една темичка, дали нафтата замръзва често през зимата или не...
Та ето я и анкетката за да добием представа дали замръзва. Моля Ви за точно гласуване, а не дизелофоби да пишат, че замръзва, а дизелофили да пишат, че никога не е замръзвала!

Благодаря!

Поздрави
Сек'ви ги има - гледам да не съм от тях :)

Аватар
max_sport

Мнение от max_sport » 10 Авг 2009 17:07

на мен ми се случи,само че с на един приятел мерцедеса...как си карах и в движение замръзна...-22 градуса беше тогава...

Аватар
heller

Мнение от heller » 10 Авг 2009 17:24

Това се случи преди може би четири зими - зверският студ във Варна.
Температурите стигнаха -19 градуса и на всички дизели им замръзна нафтата в резервоарите. Така си и останаха няколко дни във фабриката... ohmy.gif
Та тогава се прибирахме от Девня с един бензинов "Пасат", който за около 30км /разстоянието Варна - Девня/ не успя да качи температура повече от 70 градуса по показания на таблото...

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Re: Замръзвал ли Ви е дизелът?

Мнение от Japanese_fever » 10 Авг 2009 19:59

shaft написа:Моля Ви за точно гласуване, а не дизелофоби да пишат, че замръзва, а дизелофили да пишат, че никога не е замръзвала!
Тука не става въпрос за дизелофоби или фили, или каквито и да б ило мнения на всякакви хора. Погледни си в учебника по химия при какви отрицателни температури нафтата започва да се сгъстява. Тя реално не замръзва, а просто става по-гъста и така се затруднява минаването и по нафтопроводите и дюзите. Аз без да го отварям мога да ти кажа, че м/у -15°С и -20°С нафтата започва да се сгъстява, ако няма към нея добавка или ако не е смесена с керосин и това води до неработне на двигателя.
Да, на баща ми Фиеста-та е замръзвала под -15°С.
Последно промяна от Japanese_fever на 10 Авг 2009 22:35, променено общо 1 път.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 335 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 10 Авг 2009 21:07

При мен е замръзвала на два различни автомобила през около 2г (гласувал съм само веднъж).
Това бе една от причините да се откажа от дизелите кардинално.

За мен е важно когато ми трябва колата, тя да е на разположение без значение метеорологичните условия, каква е температури, къде съм зареждал и т.н.
Не ме интересуват статистики, защото щом по принцип има такава възможност, дори и процента да е малък, това не ме устройва.
Вие бихте ли си взели кола, на която по принцип и отказват спирачките 'ама само на 0.5% от автомобилите' - при моите изисквания това не ме устройва...

Бих си взел дизел само ако имам и друг автомобил, на който бих могъл да разчитам на 100%, ако дизела откаже :thumbsup:
(хе хе , какъв лаф - като анекдот) laugh.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 10 Авг 2009 21:14

нямам голям опит. само от 4г имам 2.2 д4д авенсис, но за това време и 100к.км. винаги съм можел да разчитам на него!

rashkov
Обратна връзка:

Мнение от rashkov » 10 Авг 2009 23:41

ами незнам. Чувал съм, но за 6 год. (90 000км) Фиеста 1.8 атмосферен дизел, без гараж, винаги бачка.

Ще видим зимата новото Д4Д как е :)
VERSO FORTE D4D 2.2
www.red-vertex.com

p_zarkov

Мнение от p_zarkov » 11 Авг 2009 09:32

Да уточня понеже се пита " замръзвал ли ви е дизела " и аз съм гласувал ДА , но това е един път за 15-17 год като зад мен са стотици хиляди да не кажа и милион километри.Карал съм само дизели и лични и служебни вкл микробус и камион.
Проблема за замръзването е само един ГОРИВОТО!!! Зареждайте на по-големите бензиностанции и вс ще е ок.
Добавки не съм ползвал никакви до преди 2 год защото реших че мога да си поглезя колата НАЛИ Е ТОЙОТА ВСЕ ПАК.
Мисля че "мътните времена" вече поотминаха и все повече се карат нови/магазински/коли и все повечеклиентите искат хубави горива и масла и пр. Все пак и доста коли с чужди номера се движат из БГ и те зареждат на нашите бензиностанции и не идват само на море , а и на планина когато е студено и е доста под нулата.

proscrip

Мнение от proscrip » 11 Авг 2009 13:23

Аз съм карал главно печки и смея да твърдя, че от няколко години почти всички големи бензиностанции си слагат добавки в зимната нафта. На мен лично никога не ми е замръзвала нафтата, карал съм до - 25С, но поради простата причина, че преди 10-а години когато, да речем, че е била по проблемна нафтата, колите ми имаха подгрев на филтъра и тръбопроводите отдолу бяха с пяна изолирани към купето и двете коли, които съм карал.
Смея да твърдя, че проблемът не е в дизеловите двигатели, а в нафтата, която се сипва и се предлага.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 11 Авг 2009 13:58

proscrip написа:....Смея да твърдя, че проблемът не е в дизеловите двигатели, а в нафтата, която се сипва и се предлага.
Не вярвам някой да си мисли нещо противно на това...
Разбира се, че проблема е в нафтата, но тъй-като проблема е фундаментален (ами по принцип нафтата си променя вискозитета и 'замръзва' при ниски температури, които са обичайни за експлоатацията на един автомобил), затова се търсят методи за намаляване на ефекта от това. Дали ще бъде добавка, промяна на състава, или подгрев - това е борба с ефекта, но няма как да го изкорени изначално...
Ако колата ти има подгрев, и не я оставяш дълго изгасена (например до 5-6 часа), то нафтата едва ли ще успее за замръзне дотолкова, че да не успееш да запалиш и отново да започнеш да я загряваш...

Аватар
shaft
Обратна връзка:

Re: Замръзвал ли Ви е дизелът?

Мнение от shaft » 11 Авг 2009 14:23

Japanese_fever написа:
shaft написа:Моля Ви за точно гласуване, а не дизелофоби да пишат, че замръзва, а дизелофили да пишат, че никога не е замръзвала!
Тука не става въпрос за дизелофоби или фили, или каквито и да б ило мнения на всякакви хора. Погледни си в учебника по химия при какви отрицателни температури нафтата започва да се сгъстява. Тя реално не замръзва, а просто става по-гъста и така се затруднява минаването и по нафтопроводите и дюзите. Аз без да го отварям мога да ти кажа, че м/у -15°С и -20°С нафтата започва да се сгъстява, ако няма към нея добавка или ако не е смесена с керосин и това води до неработне на двигателя.
Да, на баща ми Фиеста-та е замръзвала под -15°С.
Колега, бе... Не ми се карай, аз само направих анкетката, иначе на мен до известна степен процеса на замръзване ми е ясен, защо и как става. Просто съм помолил да няма неща от вида "... да замръзна ми, защото дизела е боклук..." и подобни ;) Друго нищо. С най-добри чувства!

Обикновено проблема идва от това, че в София и не само там, ако нямаш гараж, където да подслоняваш "добичето", има голяма опасност това да се случи с нафтата, както на мен бензинката замръзна - дори съседа да ми беше налял две бутилки вода в резервоара - ей така за кефа - нямаше да го има този ефект (4 часа на слънце за размразяване)...

Поздрави
Сек'ви ги има - гледам да не съм от тях :)

Аватар
djofi_m

Мнение от djofi_m » 12 Авг 2009 13:16

замръзвала ми е 1 път, беще преди 7 години. колата беше Опел Кадет, интересното беше, че колата палеше без никакъв проблем минавах 5-10 км и забиваше, оказа се, че съм налял калпава нафта и проблема се явява между горивния филтър( с подграване) и резервоара, просто замръзва в тръбичките, които бяка закачени отдолу на праговете. а относно зимното палене на Авенсиско (да ми е жив и здрав), бензиновите пуканки да ядат(цяла зима давам ток на бензинови коли). tongue.gif
АVENSIS 2.0TD-комби

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 12 Авг 2009 13:38

djofi_m написа:...проблема се явява между горивния филтър( с подграване) и резервоара, просто замръзва в тръбичките, които бяка закачени отдолу на праговете....
Точно там бе и при мен проблема. Колата палеше и държеше нормален празен ход, но в момента в който подадеш газ - умираше...
Навих нагревател в стъклен изолационен шлаух около нафтовата тръбичка между резервоара и филтъра.
Мощността му бе около 80Вт, за да не ми капва акумулатора бързо..

baba_metca

Мнение от baba_metca » 26 Авг 2009 17:56

НЕ до сега не е замръзвла, вече 4-5 години. Гледам покрай фирмата където работи бащами, там само дизели, 2-3 буса, баничарки и други. Стоят на един паркинг отвън, зима лете все са там. Като тръгнат зимата в 4 сутринта на работа на далече, никакъв проблем нямат. пък предполагам си е студено, май послендата зима единият път термометъра показвал -30. Ако не тая миналата ще е било. Гледат да зареждат от хубав дизел, иначе няма да работят и досега веднъж не са пропускали работа заради горивото. Както се предполага си има добавки в горивото. Иначе ще замръзне много ясно. То все едно да сипете вода на -10 и да очаквате да стои размразена. Всичко е до дизела и това дали има добавки или не. Моето мнение е че ако заредите някъде в така да се каже елитна бензиностанция и ви замръзне, напишете навсякъде защотото това ще означава че гадовете лъжат и сипват евтини смеси или разреждат с нещо.

Ако някой си мисли да остави дизела поради тази причина, да си помисли как всички траспортни фирми карат на Дизели и те нямат проблем, както и изобщо много други хора. А и друго, при толкова много дизели като автомобили, мислите ли че големите бензиностации, ще си позволят да сложат гориво, което замръзва, никой няма да си зареди от тях, никой, че на тях това им е бизнеса, те да не са ненормални. Не че нещо ама това все едно да си оставиш бензина като завали, защото може да ти се намокри нещо, а това съм го виждал доста през последни 5 години, за разлика от замръзнали дизелови резервоари (нещо, което може би трябва да помислите също) Вярно това се случва само на недобре обезопасени бензини, за разлика от това че освен ако дизела няма няма някакви нагреватели по горивопроводите все таяАбе кво ви разправям , все да си сипете лятна течност за чистачки зимата, пределно ясно е какво ще стане, но пък хората слагат добавки в горивото и всички са :thumbsup: .

Оу и наистина замръзва, освен ако да замръзне не означава да се превърне от течно в твърдо състояние. Виждал съм в колба по някои бензиностанции, такива без добавка и такива с добавка (с рекламна цел хората ги оставят зимата). Незнам тези сега които карат на олио как са зимата, но предполагам си купуват от добавките за дизел и си щракат спръсти, :whistle: и си перат евтинийката, да са живи и здрави, толкова им се кефя че чак няма на къде повече.

Публикувай отговор