АЛУМИНИЕВИ ДЖАНТИ

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
zzecov

АЛУМИНИЕВИ ДЖАНТИ

Мнение от zzecov » 12 Мар 2009 18:59

Понеже от миналата година се каня да обуя тойотката (АВЕНСИС 1 Д4Д) с алуминиеви джанти (5х100) отскоро започнах да правя рисърч какво ще е най-подходящо да си взема (говориме за чисто нови).
Е да ама тая работа не се оказа като оная...
Понеже съм пълен ламер в областта първо се спрях на няколко обяви за секънд хенд - е верно, може и да има изгодни оферти на моменти, но като цяло това са стари, незнайно къде и колко търкаляни джанти, може да имат и скрити дефекти, които да се установят чак при монтажа...Освен това не мога да си избера дизайн и незнам дали ще тичкат на колицата, а и не са за без пари...
Та тръгнах да търся по големите центрове за гуми - първо в Диана - оказа се, че имат само турски, а за моята кола само един модел. После ходих в Маргел там ми предложиха някакви ММS - уж испански, и TORRA - два модела които ми харесаха като цяло.
После започна ровенето по нета - общо взето за парите, кото съм склонен да дам (средно 160лв. на джанта) избора се свежда до някои модели на DOTZ, DEZENT,TORRA и некви турски.
Оказа се, че част от горните се произвеждат от Alcar Holding - http://www.alcar-holding.com/7453_DE
Другото, което намерих е един английски сайт http://www.alloywheels.com/ (знаете, че англичаните са отворили гъз напоследък wink.gif ), където джанти DOTZ + гуми TOYO+секретни болтове+доставката (103 евро за всичко до БГ) излизат около 640 евро - горе долу колкото и тука, обаче там първо има избор ( в повечето центрове тука за моята кола има 1-2 модела), втори ми идват директно вкъщи и аз отивам и ги монтирам. Проблема е, че на мене нищо не ми говорят марки като Team Dynamics и Wolfrace - произвеждат се в UK, или Inovit и TSW.

Понеже не открих никъде изчерпателна информация на тема лети джанти и поскоро, кои марки на бългаския пазар са добри за нашите условия искам да попитам вас (надявам се, че темата ще бъде полезна и на други, все пак сега започва сезона):

1) По принцип кои от предлаганите на български пазар марки джанти (говориме от по-масовите) са добри.
2) Дали представяните за германски DOTZ, DEZENT и т.н., всъщност не се произвеждат в турция.
3) Ако примерно избера опцията да си поръчам джантите по интернет, какво горе долу да търся (говориме за марка, сайт и т.н.)

Ако някой ми отговори или ми даде съвет ще съм му много благодарен.

P.S. Мога ли да си сложа 17"...

Аватар
Toyota_Devil

Мнение от Toyota_Devil » 12 Мар 2009 19:58

1) Аз в момента карам с ДОТЦ и съм много доволен от джантата като цяло, но нямам впечатление откъм здравина- просто не съм падал в дупки с тях и каквото и да кажа ще те подведа.
Иначе определено според мен от гледна точка цена/качество джантите са добри.
- от предлаганите на Бг пазара джанти по-скоро бих ти препоръчал да гледаш за доказани марки ( OZ, BBS, Toora, Ronal, Aez, Dezent и т.н.)
-между другото защо не погледнеш и за фабрични тойота джанти? По памет има едни спици, които на Авенсиса стоят адски добре.
2) Гаранция никога не може да имаш, но предполагам, че едва ли някой ще лъже за производството на даден продукт, така че по принцип на джантите би следвало да пише къде да произведени.
3) За качеството на английските марки не мога да кажа нищо, но Wolfrace имат доста красиви модели.
На мен лично много ми допадат Enkei, Work, 5zigen като модели, но едва ли ще се вместиш в парите, които си готов да отделиш за джанти и гуми.

По въпроса за 17-ките - можеш да сложиш дори и 18-ки, стига да си готов да отделиш доста солидна сума за гуми, а и при пътните условия в България си е приключение да караш с толкова голяма джанта, освен ако не караш джип.
Надявам се съм бил полезен
Поздрави!! :thumbsup:
1992 Toyota Corolla E10 1.3 12V (75hp)
2004 Skoda Octavia 1.9 TDI (90hp)

Аватар
dap

Мнение от dap » 12 Мар 2009 20:04

Здравей колега, и аз в момента съм на твоя хал, ето ти място където може да си погледнеш колата с различни джанти click

П.П. Мсля че на сайта който си посочил цените не са в евро а в лири, разликата е малка но все пак tongue.gif

zzecov

Мнение от zzecov » 12 Мар 2009 20:17

Първо - благодаря за отговорите. Значи АEZ, DOTZ, DEZENT, ENZO се произвеждат от алкар холдинг. Не съм сигурен, ни мисля, че заводските на тойота се произвеждат в индия/китай - http://www.synergies-castings.com
Все едно, по принцип не ми харесват.
Toyota_Devil под toora може би разбираш torra, които се продават почти нявсякъде в софия?...

Аватар
Toyota_Devil

Мнение от Toyota_Devil » 12 Мар 2009 20:40

zzecov написа:Първо - благодаря за отговорите. Значи АEZ, DOTZ, DEZENT, ENZO се произвеждат от алкар холдинг. Не съм сигурен, ни мисля, че заводските на тойота се произвеждат в индия/китай - http://www.synergies-castings.com
Все едно, по принцип не ми харесват.
Toyota_Devil под toora може би разбираш torra, които се продават почти нявсякъде в софия?...
не, имам предвид TOORA
http://www.toora.it/ :thumbsup:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Мар 2009 21:31

zzecov написа:....заводските на тойота се произвеждат в индия/китай ...
Заводските алуминиеви джанти на нашата Корола Версо бяха с щампа Turkey....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 12 Мар 2009 21:49

slowtraveler написа:
zzecov написа:....заводските на тойота се произвеждат в индия/китай ...
Заводските алуминиеви джанти на нашата Корола Версо бяха с щампа Turkey....
И освен това изобщо не влизат в ценовия диапазон на колегата със "скромната" си цена от над 1000 лв парчето.... wacko.gif

Аз бях изправен пред същата дилема... Появиха се и няколко оферти за оригинални от Авенсис 2-ра ръка за по 500-800 лева, но бяха без гайки и централна капачка. Като проверих в Тойота, се оказа, че оригиналната гайка е 13,60 лв/ брой wacko.gif , а капачката - 32 лв. 500 лв джанти + 272 лв гайки (като дори не включвам секрретни) + 128 лв централни капачки - тотал 900 лв. втора ръка. Аз си взех за 640 лв Dezent N, комплект с гайки и втулки, всичко чисто ново. :thumbsup:

zzecov

Мнение от zzecov » 12 Мар 2009 23:27

a доволен ли си? на мене целта ми е в тази тема именно да се обсъди качеството на определени марки. В нета няма много инфо точно в тази насока, от потребителите.
Ако не ме ;ъже паметта и ти редовно постваше в купува/продава.

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 13 Мар 2009 00:46

zzecov написа:a доволен ли си? на мене целта ми е в тази тема именно да се обсъди качеството на определени марки. В нета няма много инфо точно в тази насока, от потребителите.
Ако не ме ;ъже паметта и ти редовно постваше в купува/продава.
Не знам дали съм доволен, колега... Още са отатък, напъхани в найлони tongue.gif Тия дни като се постопли ще ги монтирам.

П.П. Чак пък редовно... 1-2 пъти съм проявявал интерес към Авенсисови джанти, но в крайна сметка реших, че новото си е ново...

Аватар
dido28

Мнение от dido28 » 13 Мар 2009 09:18

здравей,защо не погледнеш джантите на RIAL,мисля че са немски и цените са около тази която търсиш,аз сам карал с такива и сам много доволен сега има и нови модели с цвят графит даже аз се замислям да сменя оригиналните с такива че ми доскучаха нещо :
http://rial.de/rial/index.php?option=co ... &Itemid=33 :thumbsup:
P.S. не разбрах от каде си,знам кой ги внася и продава в Стара Загора но за другите градове нямам идея
Последно промяна от dido28 на 13 Мар 2009 10:33, променено общо 1 път.
Toyota Avensis D4D Sol

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 13 Мар 2009 10:28

Kolega probval li si da tyrsih originalnite zavodski aluminievi djanti za tvoia model .Az sym s takiva i moga dati kaja 4e i stoiat mnogo dobre .

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Мар 2009 14:00

За зимните си гуми купих 16" ал.джанти МАК.
Дойдоха с комплект гайки (глухи с вътрешна звезда и ключ към комплекта), капачка (МАК).
Италианско производство (поне така се клеха продавачите). Засега нямам никакви забележки, а цената бе около 900лв/4бр.
Параметрите на джантата бяха много специфични и джантите ми ги докараха по поръчка.
Предполагам, че за по-масовите модели цената ще е и по-ниска...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

zzecov

Мнение от zzecov » 13 Мар 2009 14:14

Аз заводски джанти не съм търсил, днеска бях в мотоексперт и видях на живо доц-овете и дезент-ите и ми харесаха, горе долу цената ме устройва. Така като гледам май това са марките към които ще се насоча + тоора. предложиха ми и CMS намалени на по 100лв. парчето, но ме е страх, че евтиното излиза скъпо. Плюс, че ако купя джанти и гуми от тях ще ми направят 10% отстъпка.

Аватар
Toyota_Devil

Мнение от Toyota_Devil » 13 Мар 2009 14:52

zzecov написа:Аз заводски джанти не съм търсил, днеска бях в мотоексперт и видях на живо доц-овете и дезент-ите и ми харесаха, горе долу цената ме устройва. Така като гледам май това са марките към които ще се насоча + тоора. предложиха ми и CMS намалени на по 100лв. парчето, но ме е страх, че евтиното излиза скъпо. Плюс, че ако купя джанти и гуми от тях ще ми направят 10% отстъпка.
CMS мисля че са турско производство, затова и цените са им толкова ниски, аз от Dotz наистина нямам забележка, а и новите им модели са доста красиви, дори имам някакви каталози вкъщи техни. Но си мисля, че откъм цена/качество наистина са един много добър избор :thumbsup:

mitoko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от mitoko » 13 Мар 2009 15:23

виж и тези имат промоции на определени размери ... може да си харесаш нещо :whistle:

http://www.autogroup5.com/bg/catalog2.php?brand=4

Публикувай отговор