Новата Camry XV70 HSD /2019 - сега/- ценова листа и оборудване - обща дискусия
-
planetarydrive
- Автомобил: Camry
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Камрито направи 70х. близо 6г. Все така остава близо до съвършенството. Единствените два основни проблема са- прегряването на батерията, много рядко при рали каране в големи жеги. Можеха да го решат с истинско и независимо охлаждане на батерията, а не с 30+ градусовия въздух, който влиза в батерията-не всеки издържа на леден студ в купето.
Другият дразнещ проблем е пърпоренето на въздуха при по-високи скорости около горната част на предните и задните странични стъкла. Не е винаги, но при насрещен силен вятър се чува. Свалих "улука" на предното стъкло, но ефект няма. Както по форумите твърдят, решава се със смяна на страничните стъклата с по-дебели.
В БГфейсбук форум Тойота има информация за направен безжичен андроид ауто, но не казва къде, колко, как.
Разходът се движи около обявения-5.7. Продължава да ме учудва много ниския магистрален харч- изглежда, че странната аеродинамика в горната част на страничните стъкла не се отразява при високи скорости.
Заслужава си бързо и евтино добавяне на 20мм пореста гума между предния капак и фалшивата кора от някакви стъкловлакна, която не върши нищо като звукоизолация. Също микропореста гума в предните арки изолира отлично.
Радостта от шофиране си остава заради возене, комфорт, динамика, надеждност, приятна работа на трансмисията/противно на търсещите и намиращи ластичен ефект, аз не мога да открия такъв/
Другият дразнещ проблем е пърпоренето на въздуха при по-високи скорости около горната част на предните и задните странични стъкла. Не е винаги, но при насрещен силен вятър се чува. Свалих "улука" на предното стъкло, но ефект няма. Както по форумите твърдят, решава се със смяна на страничните стъклата с по-дебели.
В БГфейсбук форум Тойота има информация за направен безжичен андроид ауто, но не казва къде, колко, как.
Разходът се движи около обявения-5.7. Продължава да ме учудва много ниския магистрален харч- изглежда, че странната аеродинамика в горната част на страничните стъкла не се отразява при високи скорости.
Заслужава си бързо и евтино добавяне на 20мм пореста гума между предния капак и фалшивата кора от някакви стъкловлакна, която не върши нищо като звукоизолация. Също микропореста гума в предните арки изолира отлично.
Радостта от шофиране си остава заради возене, комфорт, динамика, надеждност, приятна работа на трансмисията/противно на търсещите и намиращи ластичен ефект, аз не мога да открия такъв/
-
dracunculus
- Благодарил/а: 254 пъти
- Получена благодарност: 156 пъти
Е как да го решат, колега? С въздух отвън? Предполагам навън е било над 30 градуса, щом в купето ти е толкова... Реално това с въздуха от купето е най-доброто решение. Алтернативата би била активно охлаждане с фреон, като хладилниците/климатиците, но това усложнява системата неоправдано. Аз си карам лятото константно с АС на 20,5 до 21 градуса и батерия не съм прегрявал дори и с мръсна газ по баир със завой. Просто производителят не предполага, че някой кара с вътрешна температура 30 градуса. Не го приемай като заяжданеplanetarydrive написа: ↑28 Авг 2026 08:06 Можеха да го решат с истинско и независимо охлаждане на батерията, а не с 30+ градусовия въздух, който влиза в батерията-не всеки издържа на леден студ в купето
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line
-
planetarydrive
Аз държа климатика на 26 и първа или втора степен на вентилатора. Вътре реално е около 29- 30 градуса. Тъй като май наистина сме колеги, ще ме разбереш, че има хора при които гръб и врат не понасят студ. Но това са подробности в които няма смисъл да изпадаме, тук и други са споменавали този проблем и особеностите си.
Трябваше да е по-добре направено охлаждането на батерията-принудително директно от климатика или фреон, както решат.
Това, че се държи ниска температура в купето, само би отложило с няколко километра прегряването и понижената мощност.
Трябваше да е по-добре направено охлаждането на батерията-принудително директно от климатика или фреон, както решат.
Това, че се държи ниска температура в купето, само би отложило с няколко километра прегряването и понижената мощност.
-
dracunculus
- Благодарил/а: 254 пъти
- Получена благодарност: 156 пъти
Ще се окажем явно колеги!
Да, разбирам те, но не виждам друго по-добро решение просто. Освен с отвеждане на въздух директно от климатика там, или с фреон, но това усложнява системата (решението с фреона). Нека технически по-грамотните да се изкажат, от чист интерес. А с моя температурен режим в купето не съм успявал да я прегрея никога, дори и при бясно шофиране по алпийски проход- 30 км, стръмен наклон, със завои (почти всички обратни) и празен откъм трафик. Но, да, това може би е защото държа наистина доста хладно вътре.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
- peterhr
- Автомобил: Corolla E17, 1.6 CVT
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 42 пъти
Как разбирате, че е прегрята? Има съобщение на дисплея или се променя режима на работа на колата ли ?
Най-простия вариант е както е "хладилна жабка" - да направят въздуховод, който да ходи директно към батерията (паралелно на този в купето). Така каквото влиза в купето ще ходи същото и в батерията. Много по-добре, ще е отколкото да се стопли в купето и след това да ходи в батерията.
Ако е критично за батерията - тогава трябва отделна система за поддържане на температурни режими.
Най-простия вариант е както е "хладилна жабка" - да направят въздуховод, който да ходи директно към батерията (паралелно на този в купето). Така каквото влиза в купето ще ходи същото и в батерията. Много по-добре, ще е отколкото да се стопли в купето и след това да ходи в батерията.
Ако е критично за батерията - тогава трябва отделна система за поддържане на температурни режими.
Corolla E17, 2016г, 1.6 CVT, Tesla Model 3 RWD Long range 2026г.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 501 пъти
- Получена благодарност: 495 пъти
Да, обаче има случаи, при които 'трябва да се стопли' и да не мръзне.... Затова вероятно са подходили по този начин - ако на човек му е що годе комфортно в автомобила, то и батерията е ОК...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- BOz
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 277 пъти
Това е обикновен хибрид, не екетричарка, че да има отделно охлаждане.
То и някои електричарки разчитат само на въздуха в купето, вие за хибрид искате да ви правят отделна охладителна система.
Като загрее излиза от употреба и ДВГ-то продължава да си движи колата. Няма страшно.
То и някои електричарки разчитат само на въздуха в купето, вие за хибрид искате да ви правят отделна охладителна система.
Като загрее излиза от употреба и ДВГ-то продължава да си движи колата. Няма страшно.
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на хибрид ->

Разход на дизелов автоматик ->

-
Оги
- Автомобил: 4 Тойоти
- Благодарил/а: 68 пъти
- Получена благодарност: 38 пъти
На Аурис HEV има отделно охлаждане с антифриз, радиатор и циркулационна помпа, казанчето е зад инвертора. Ако имате такова- проверете нивото. Освен това под задната седалка има филтър, нищо и никаква цедка, която събира прах и профилактично трябва да се чисти. Може с прахосмукачка или със сгъстен въздух. Трябва да се вдигне седалката и извади цедката. Като е запушена с прах /случва се при висока външна температура / на таблото показва съобщение за проверка на батерията. Предполагам, че през тоз филтър минава вентилацията на купето към задната броня като преди да излезе навън- обдухва батерията. Колата върви със съобщението на таблото. На гаранционно обслужване не я чистят освен ако таз услуга не е изрично заявена от собственика.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
planetarydrive
Дума не става за филтри, перфектна поддръжка или технически проблем. Чисто и просто инженерен проблем, появяващ се при рекордно високи температури и изкачване на планински път с идиотско каране-газ-спирачка в продължение на 15 километра. Досега се е случило 3-4 пъти, като 1-2 пъти съм го провокирал нарочно, да видя кога и какво става. И пак да кажа-не става въпрос за разредена батерия, напротив-4-5-6 деления. Минава в понижен режим, като МГ2 не се използва, очевидно. Няма индикация освен, че силомерът не стига докрай. Поохлади ли се батерията, всичко се нормализира. Най-лесно се разбира температурата на батерията като се пипне пластмасовия панел под задната седалка.
Същият ефект го има ако е стояла цял ден на слънце в първите километри, макар и още по-рядко ми се е случвало. Разбира се лесно по това, че вместо да ускорява на елмотор, работи двг и прилича на старт-стоп система.
А има хора които обичат при 40 градуса да си карат на отворен прозорец, без климатик. Нищо пак ще върви.
Същият ефект го има ако е стояла цял ден на слънце в първите километри, макар и още по-рядко ми се е случвало. Разбира се лесно по това, че вместо да ускорява на елмотор, работи двг и прилича на старт-стоп система.
А има хора които обичат при 40 градуса да си карат на отворен прозорец, без климатик. Нищо пак ще върви.
- peterhr
Пак не разбрах, светва ли ти нещо на таблото или "имаш усещане, че нещо не е наред"?
-
planetarydrive
Нито пише нещо, нито имам усещане за нещо. Аз с усещания не работя. Факт е, че при описаната ситуация мощността намалява и както казах силомерът не стига докрай на скалата-стрелката спира на 3/4 от скалата. Толкова е и понижението на мощността.
Както и да е. Не съм единствен с тези констатации, има и други в мрежата. Описват точно същото. Явно тук ги карате доста лежерно тези хибриди. Иначе няма по-добра трансмисия за мен от тази, с това малко изключение. Би било добре да се появява някакво предупреждение, да се знае, че не разполагаш с цялата взривна мощ при изпреварване, но както споменах няма пълно съвършенство.
Както и да е. Не съм единствен с тези констатации, има и други в мрежата. Описват точно същото. Явно тук ги карате доста лежерно тези хибриди. Иначе няма по-добра трансмисия за мен от тази, с това малко изключение. Би било добре да се появява някакво предупреждение, да се знае, че не разполагаш с цялата взривна мощ при изпреварване, но както споменах няма пълно съвършенство.
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 39 пъти
- Получена благодарност: 134 пъти
Мда... И аз като теб, държа климатика на 24. Отделно понякога си карам на прозорец, а навън е жега. Та вероятно бих наблюдавал същото. Но пък аз вече карам доста пенсонерски, та може и да не я загрея прекомерно.
Иначе съм съгласен, че би било добре да има индикация за редукция на мощност от батерията, просто за информация, дето се казва. Макар че, както явно се забелязва, просто скалата за мощност не се изпълва и работата става ясна, но ти по-скоро искаш някаква предварителна индикация... Разбирам те, напълно. И на мен не би ми било приятно да предприема някакво изпреварване, например, запознат с евентуалното ускорение с оглед на системната мощност и опита, който имам с автомобила за няколко десетки хил.км., но да получа доста по-малко, защото батерията е позагряла.
Иначе съм съгласен, че би било добре да има индикация за редукция на мощност от батерията, просто за информация, дето се казва. Макар че, както явно се забелязва, просто скалата за мощност не се изпълва и работата става ясна, но ти по-скоро искаш някаква предварителна индикация... Разбирам те, напълно. И на мен не би ми било приятно да предприема някакво изпреварване, например, запознат с евентуалното ускорение с оглед на системната мощност и опита, който имам с автомобила за няколко десетки хил.км., но да получа доста по-малко, защото батерията е позагряла.
- peterhr
Според мен бъркате марката кола. Ако искате да имате надпис "MAX" и да знаете, че ако свети, имате максимум ускорение - да това е възможно, но на доооста по-различни марки автомобили.
Не знам колко "повече" дава батерията и електродвигателя, но да разчитате на нещо, което не знаете дали го имате или го нямате и да започнете изпреварване - за мен е много безразсъдно.
Не знам колко "повече" дава батерията и електродвигателя, но да разчитате на нещо, което не знаете дали го имате или го нямате и да започнете изпреварване - за мен е много безразсъдно.
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 39 пъти
- Получена благодарност: 134 пъти
Доста дава. Все едно на теб да ти резнат един от 4-те цилиндъра. Няма да ти е приятно, според мен.