Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 194 пъти
Получена  благодарност: 817 пъти

Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес

Мнение от mapamop » 21 Авг 2026 11:39

aradob написа: 21 Авг 2026 11:05 поред майстора които гледа колата на диагностика първата сонда реагира бързо отхвърли че там е проблема
Какво значи бързо и какво значи бавно?
Вярно е че като започне да става мързелива сондата и ECM вдига грешка, която я няма.
В документацията пише това, за да се прецени дали е изправна:
1. INSPECT AIR–FUEL RATIO COMPENSATION SYS-
TEM
HINT:
You can also check the system by choosing ”DATA MONITOR/ O2 SENSOR OUTPUT VOLTAGE” on the monitor of the hand–held tester.
(a) Connect the hand–held tester to the terminals 21 (OX1B) and 7 (E1) and to terminals 23 (OX1A) and 7 (E1) of the ECM.
CAUTION:
Connect test leads from the back side of the connector with the ECM connected.
(b) Warm up the heated oxygen sensor with the engine speed at 2,500 rpm for approximately 2 minutes.
(c) Confirm that the voltage varies output between 0V to 1V with the engine speed at 2,500 rpm.
OK:
The voltage output varies more than 8 times in 10 seconds.
CAUTION:
Perform the check immediately after the warming up.
If the voltage variation could not be verified, warm up
the heated oxygen sensor again.
Т.е. няма "бърза" или "бавна" сонда, а изправна със минимум 8 промени за 10 секунден период при описаните условия. Всичко друго е "шамански гадания". Дали ще се закача мултиметър на гърба на горивната букса, или ще се броят "чупките" в графиката, си е въпрос на предпочитание, но броенето на "чупките" си е май по-лесно и удобно.

Друго - не е ясно тази кола кога е произведена (VIN дава месец и година на производство)?
Защо? - След 09.2004 стария дросел управляван със жило от педала на газта, е заменен със напълно електронен. На пръв поглед "голям праз", но на втори поглед е отпаднал IACV клапана, които ако го има примерно може да е дефектирал и да е заседнал в отворено положение. Още един "шаманлък" който може да отпадне ако е електронен дросела, и един източник на нетариран или неуправляем въздух.

Още едно от сервизното ръководство което, повечето себеуважащи се майстори и шамани не четат, "защото те ги знаят тези неща", и да ги знаят ги подценяват:
Screenshot 2026-08-21 112944.png
Screenshot 2026-08-21 112944.png (118.14 KiB) Преглеждано 82 пъти
И последото, на което пък никой не му обръща внимание на диагностиката, "защото няма грешки", или не се сверяват стойностите според това което пише на conditions:
1ZZ-FE-Datalist.pdf
(42.03 KiB) Свалено 4 пъти
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 608 пъти
Получена  благодарност: 132 пъти

Мнение от gena_bs » 21 Авг 2026 13:49

@mapamop,
Написаното е изчерпателно и конкретно.
Сега остава някой да разбере и разтълкува, при това правилно, съдържанието му!
Като си направи съответните умозаключения, разбира се.
► Виж съдържание

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 21 Авг 2026 16:08

gena_bs написа: 21 Авг 2026 13:49 Сега остава някой да разбере и разтълкува, при това правилно, съдържанието му!
Като си направи съответните умозаключения, разбира се.
Собственикът не е длъжен да е автомеханик. Всъщност и аз не съм, просто съм аматьор на който му се случи да му се наложи да чете и мисли повече от полагаемото. Но това не ме прави по-малко "шаман" ( шамана не е механик), просто защото съм разглобил и сглобил всичко на всичко само два двигателя, и съм видял и пипал още 2 разпилени на части. Не са 300 както каза един човек ...
По презумпция, авторът не е човекът който трябва да ги разбере и разтълкува тези неща. Изпаднал е в същия затворен кръг в който и аз бях попаднал - плащам си труд, плащам си части, плащам си "диагностика" ( да се чете : шаманлък и триене на грешки) и очевидно проблемът не е решен. В един момент омръзва, и не се вижда смислен изход от ситуацията.

Влез малко "в неговите обувки, и мини по неговия път, в неговите обувки" - тогава ще го разбереш и няма да му влизаш толкова рязко с бутонките в кокалчетата на краката. Лесно е да го съдиш и нападаш от гледната точка на вече натрупания опит, но ако слезеш мислено до неговото ниво ще откриеш че всъщност нещата изглеждат много различни и черни.

offtopic.gif
Офтопик
gena_bs написа: 21 Авг 2026 13:49 Да вземем да направим курс за майстори, а?
Или по-добре за начална автомобилна грамотност?
Нямам знанията и желанието за тази кауза. А и май ми е време да се върна там откъдето тръгнах - това което ми доставя удоволствие, и с което си изкарвам парите. Автовандализма не ми доставя чак такова удоволствие, че да си струва енергията.
Знам че пътя беше дълъг и отне много време и енергия, докато възстановя мъртъвците до приемливо състояние, но не е от нещата които бих правил отново и отново.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

gena_bs

Мнение от gena_bs » 21 Авг 2026 20:55

Това за курса беше шега! tooth.gif

За останалото - какви обувки, какви 5 лева?
Откъде-накъде ще обучаваме безплатно пишман-майстори?
Имам предвид тези, които се пишат такива в сервизи и гаражи, не колегата.
Аз, когато отида в сервиза и им издиктувам проблемите и какво да сменят, ме гледат на кръв!
Нищо, че се знаем от над 20 години.
А какво остава за колегата, който тепърва се сблъсква с тяхното отношение.
В магазините за части, обаче, са ми благодарни, защото отивам със списък на part# и алтернативите им. :)

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 21 Авг 2026 21:10

offtopic.gif
Офтопик
gena_bs написа: 21 Авг 2026 20:55какви обувки
На собственика и автора на темата. Много вероятно е да се занимава с нещо коренно различно, от което му идват храната и парите за семейството. И това с ремонта на автомобилите, да му изглежда неприятно, плашещо и непонятно. Липсват му дори базови знания и инструменти, поради което е тръгнал да го щавят по сервизите.
Същото е с теб и мен - аз не рабирам от мебели, обаче имам двама приятели които пък нищо не вдяват от Линукс, но са много добри мебелисти. Те и от коли не искат да разбират. Но са ми ценни кадри.
Това исках да ти кажа - не е задължително да мисли като теб, да има приблизително същия опит като теб за да помоли за помощ от безизходицата в която е попаднал. И не бива да го съдим за незнанието и неможенето.
gena_bs написа: 21 Авг 2026 20:55 Откъде-накъде ще обучаваме безплатно пишман-майстори?
Защо не?
Кажи ми честно, поне веднъж в целият ти живот не е ли имало случай някой да те научи или да ти покаже нещо за без пари?
Имам много случаи, и много хора които са ми помогнали съвсем безплатно да стартирам. Помагал съм и аз на немалко хора за без пари, просто защото съм решил че жеста си заслужава и само удоволствието от него е достатъчно.
Най-малкото ако всички твърдяхме горното, нямаше да го има форума, за да не обучаваме гаражните майстори.
--
Тц...тц...тц...

gena_bs

Мнение от gena_bs » 21 Авг 2026 21:22

Относно другите професии - напълно съм съгласен!
Никого не съдя за нищо! Особено пък за това, че не знае или не може.
Друго ме дразни и поне 2 пъти го написах вече!
Не ми се коментира повече по темата!
Каквото исках да кажа, съм го написал. Който разбрал - разбрал.
Не смятам да правя разбор на написаното от мен.

Всеки си има мнение!
Пожелавам ти да не ти се "отблагодарят", както на мен за помощта! smile.gif
Тогава ще ме разбереш за какво пиша! sad.gif

Публикувай отговор