Според мен или има голям недостиг на гориво т.е помпата не надува достатъчно , инжекторите са запушени или по скоро нещо преди тях филтър примерно. Някакъв глад на гориво. Или има голям приток на въздух някъде където не трябва. Въпроса е че този въздъх вече не остана от какво да го търся. И аз смятам че трябва да е голям притока на въздух ако го има но не мога да го намеря. Също като причина може да е разтегната верига за да промени газоразпределението но аз лично не вярвам много в това. Въпреки че в такъв филм се вкарах че не знам на какво да вярвам.mapamop написа: ↑15 Авг 2026 23:36Ами това например:Обаче малко по-надолу пише и това:+25% по спомен е гранична стойност, и не записва грешка докато не прехвърли примерно до 26%, но пак не е съвсем изрядно работещ двигател, предвид че е на границата за грешка. Мисля че причината е нещо общо и за газовата уредба и за бензиновата горивоподаваща система.aradob написа: ↑15 Авг 2026 22:21 На бензин чекът НЕ свети, но през живи данни (OBD2) се вижда обедняване – в движение под товар дългосрочният трим (LTFT) скача и стига пиково до +25% (компютърът добавя максимално гориво).
След нулиране на адаптациите на компютъра и тест само на бензин, тримовете под товар отново се качват до +25%.
Или бъркам?
Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес
-
aradob
- Автомобил: Corola verso 1.8
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Toyota Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес
-
aradob
Toyota Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес
Няма други записани грешки колата. Свещите ги сменям през 15 000-20000 км. Последната смяна е преди 5000км
Проверих в Torque Pro през Mode $06 / Test Results – няма регистрирани пропуски във възпламеняването (Misfires). Статусът на Misfire монитора е Complete и няма записани единични или постоянни пропуски на никой от 4-те цилиндъра.
-
aradob
Другото нещо което ми прави впечатление е че на обороти всичко е нормално . Т.е нямаме скокове на дългия трим. Само това че работи на 650-680 оборота на място. Това уж до някъде нормално за японски автомобил но също е и на границата .И в момента когато колата е по товар в движение веднага скача дългия трим и то на 25%. Разбира се когато набере и поддържа километри трима си стои около 11-18% и при някакво допълнително натискане на газта скача на 25
-
Двигателист
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 40 пъти
- Получена благодарност: 140 пъти
Ако това е така, то не виждам защо имаш проблеми и на газ.
-
aradob
Двигателист написа: ↑16 Авг 2026 22:05Ако това е така, то не виждам защо имаш проблеми и на газ.
[/quote
Защо имам проблем на газ ако имам проблем с горивото бензин . И аз си задавах този въпрос но доколкото разбрах газовия компютър работи така че умножава по различен коефициент спрямо бензиновия. т.е ако на бензим имаш проблем газовия работи като паразит и само умножава по стойностите които му се задават и така се получа грешка и на газ. Така разбрах и някка ми звучи логично
-
aradob
Аз лично се насочвам към ниско налягане на бензина . Т.е недостиг на бензин. Т.е или помпата не дава правилно налягане или запушени филтри на инжектори или не добро впръскване на самите инжектори. Насочих се към горивото защото правихме изследване с дим машина и уж всичко по вакуум е наред. та да видим дали ще е така както ги виждам аз нещата
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 630 пъти
- Получена благодарност: 147 пъти
В Mazda форума от миналата седмица има тема на един колега - изследовател.
Проблемът му е друг, но "методиката" му е подобна на твоята. Да не напиша същата.
Основното - не знае и не разбира, но не чете и не слуша какво му се пише в темата.
Намери си поне свестен диагностичен адаптер и софт към него.
С тези ELM-ки и Torque, без познания и точните PID за твоя двигател нищо няма да разбереш.
Особено, ако някой преди теб е "тунинговал" engine ECU.
Пиша за бензин. За газта - при специалист с оригинален софт за съответния контролер.
Успех!
Проблемът му е друг, но "методиката" му е подобна на твоята. Да не напиша същата.
Основното - не знае и не разбира, но не чете и не слуша какво му се пише в темата.
С тези ELM-ки и Torque, без познания и точните PID за твоя двигател нищо няма да разбереш.
Пиша за бензин. За газта - при специалист с оригинален софт за съответния контролер.
Успех!
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 196 пъти
- Получена благодарност: 832 пъти
gena_bs, ELM327 за четене на живи данни с Torque е напълно адекватен според моя опит. Условието е да не се следят повече от 3-4 параметъра в реално време, че не смогва процесорчето на адаптера, а след шестия параметър вече И мрежата на автомобила (вдигат се много времената за отговор "Response time")
Гориво: зацапани или дефектирали от топлината бензинови дюзи. Евентуално и газовите дюзи да са мръсни с опечено масло. Едните проблемни дюзи ще участват в математиката на дългия трим и адаптациите на другите. Така и не разбрах газовата уредба дали има връзка с компютъра по OBD2 или си е "сама за себе си".
Според мен трябва да се гледа и опипва наживо тук може да изредим почти всичко в коша на мотора.
Въздух: гумени изделия, дебитомер, кабели, мръсни PCV и VSV клапани, силикона на картера. По газовата уредба където е пробивано по колектора. Спукан колектор.
Гориво: зацапани или дефектирали от топлината бензинови дюзи. Евентуално и газовите дюзи да са мръсни с опечено масло. Едните проблемни дюзи ще участват в математиката на дългия трим и адаптациите на другите. Така и не разбрах газовата уредба дали има връзка с компютъра по OBD2 или си е "сама за себе си".
Според мен трябва да се гледа и опипва наживо тук може да изредим почти всичко в коша на мотора.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
gena_bs
Corolla Verso 1.8 1ZZ-FE Грешка P0171 на газ и високи тримове (LTFT +25%) под товар бедна смес
И извън мотора!
За мощните ELM-съвместими адаптери + допълнителни Torque Pro PIDs за конкретния мотор съм съгласен.
Но тези от 5-10€ няма да свършат работа. Oбщите параметри на OBDII не са достатъчни.
За мощните ELM-съвместими адаптери + допълнителни Torque Pro PIDs за конкретния мотор съм съгласен.
Но тези от 5-10€ няма да свършат работа. Oбщите параметри на OBDII не са достатъчни.
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 196 пъти
- Получена благодарност: 832 пъти
Какво имаш предвид?
Всичко което води до дишане под налягане, или под влияние на жегата на мотора си е вътре в коша на мотора.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
gena_bs
Резервоар и горивна помпа, газова бутилка + клапани, изпускателна система - причини бол!
-
vfr800
- Автомобил: Тойота,Митсубиши,Нисан,Лексус
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 115 пъти
Човече имаш две горива. И двете се държат по един и същи начин, но нямат нищо един общ компонент. Очевидно проблема не е в ниско налягане на горивото. Ако беше така щеше да имаш само проблеми на бензин , но не и на газ. Търси си проблема другаде. Жокер от мен. Намери друг дебитомер за тестове.aradob написа: ↑16 Авг 2026 23:59 Аз лично се насочвам към ниско налягане на бензина . Т.е недостиг на бензин. Т.е или помпата не дава правилно налягане или запушени филтри на инжектори или не добро впръскване на самите инжектори. Насочих се към горивото защото правихме изследване с дим машина и уж всичко по вакуум е наред. та да видим дали ще е така както ги виждам аз нещата
-
aradob
. Не споря, че разбирам и вероятно това се вижда .консултирал съм се не с един а с няколко специалисти. В никакъв случай не разчитам само на мои знания защото те са недостатъчни със сигурност . Това че някъде съм написал че ползвам ELM-ки и Torque не означава ,че не съм провели и с друг софтуер. Също не означава ,че не съм се консултирал с майтор които е потвърдил това което съм написал. Всичко което съм описал като изследване и проблем не е базирано само на мои знания а на знания и на майстори. Засега обаче не могат да откирият откъде идва проблема. Ако ти можеш да помогнеш ще се радвам да чуя твоето мнение, но ако не можеш няма смисъл да говориш празни приказки, които няма да са от полза нито за мен нито за тези с подобен проблем. Също видях че си ми дал съвет да отида за газ при човек с оригинален софтуер. Благодаря за мнението но вече съм го направил, но настройките на газ се правят след като стойностите на бензин са в нормитеgena_bs написа: ↑17 Авг 2026 08:44 В Mazda форума от миналата седмица има тема на един колега - изследовател.
Успех!