Тази навигация я имам в моята Toyota Corolla TS 2025. Мога да си я изкарам в средата на Multi-information display-a. Но това е само за вгадената навигация, ако си пусна Android Auto и ползвам Waze/Google Maps, на мястото на тази карта излиза само посоката на завиване и разстоянието до следващият разклон.
Corolla Cross - има ли собственици?
-
- Автомобил: Corolla Touring Sports GR
- Благодарил/а: 44 пъти
- Получена благодарност: 29 пъти
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 34 пъти
Публикуваха ценова листа и спецификации на Corolla cross hybrid MT,25.
Най-интересното е, че Dinamic Force 2,0 е с по-ниска системна мощност от преди. Вместо 197 к.с. е вече 180 к.с. ДВГ е с понижена мощност също вместо 152 к.с. е 130 к.с.
На CHR същата хибридна система е 197 к.с.
Някакви нови стратегически подходи в търговията са предприели от TMC.
Най-интересното е, че Dinamic Force 2,0 е с по-ниска системна мощност от преди. Вместо 197 к.с. е вече 180 к.с. ДВГ е с понижена мощност също вместо 152 к.с. е 130 к.с.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
-
- Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
- Благодарил/а: 28 пъти
- Получена благодарност: 85 пъти
Според мен, причините са доста по-прозаични. Просто двигателят трябва да отговори на новите процедури за емисионен контрол Euro 6e-bis, които засягат нови модели. Вероятно това налага редукцията на максималната мощност. Максималният въртящ момент е непроменен, което ме кара да мисля, че ограничават пълненето във върховите режими. Може би това е временно решение, но понякога нищо не е по-постоянно от временното 

-
- Благодарил/а: 31 пъти
- Получена благодарност: 41 пъти
В този пост единственото неудачно е мнението ви.
Тойота правят здрави и непретенциозни мотори. Според вас щом не е така, защо ползвате тяхно изделие? Не е ли неудачно

Не ми отговаряйте. Благодаря.
- skarid
- Автомобил: Auris 1.2T, COROLLA CROSS
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 8 пъти
Днес отидох в Тойота Изток , понеже имам запазен час от преди 1 месец за доброволна кампания за ъпдейт на таблото (combination meter reprogramming). Колежката гледа в компютъра и ми казва , че софтуера все още не е наличен и щели да ми се обадят в последствие като го получат. Това нормално ли е да викат колите за сервиз при положение , че нямат новия софтуер? На някой случвало ли му се е подобно нещо?
-
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Да аз също бях в ТМ Ауто изток за същата сервизна кампания (за RAV4) и ми казаха че firmware за този модул (cluster) не е наличен още и се очаква към края на октомври 2025.
Toyota RAV 4 Hybrid 2024 (A25A-FXS), Yaris Cross 2024 (M15A-FXE), Toyota Corolla 2008 1.4 D4D Luna (1ND-TV)
-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 10 пъти
И аз бях забелязал това "намаляване" на мощността при привидно еднакъв двигател. Чел съм, че може да е заради методиката на измерване, въпреки че 197hp e по DIN, или заради софтуерен ъпдейт с цел по-малко емисии или по-добра икономия. По-подробно обяснение обаче не намерих. Някой интересувал ли се е в детайли какво са правили от Тойота? Уж и двете версии за пето поколение хибридна система, не би следвало да имат проблеми с емисиите напримерzi_zi_top написа: ↑01 Авг 2025 20:18 Публикуваха ценова листа и спецификации на Corolla cross hybrid MT,25.
- miti83
- Автомобил: Corolla
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Mен лично леко даунсайзнатият двигател, тесният интериор, малкият багажник и lead time от 5-6 месеца ме отказаха от поръчката на Cross-a AWD.
По всяка вероятност ще е RAV4...
По всяка вероятност ще е RAV4...
Toyota Corolla TS 2.0 HSD, Executive, Denim Blue, 2021
-
- Благодарил/а: 37 пъти
- Получена благодарност: 203 пъти
Леко? Намалят мощността със 17% (всъщност тоя двигател за хибрида бяха го писали и 153 кс, и 154 кс - и тогава са над 17%) - това е леко? Самия факт, че се налага намаляване на мощността вече е показателен за качествата на тези двигатели. И явно постепенно обхваща всички модели. Отначало бе само за королата, после корола крос, а след това написаха и за намаляване на мощността при 2.5 литровия за хибриди, така че явно ще засегне и рав, и камри. Явно има проблеми с тия двигатели "Dynamic Force", които налагат редуциране на мощността им. Вижте и други теми - за проблемите при тях. Някой пишат заради емисиите. Не звучи добре - та в случая, това са облегчени, дефорсирани двигатели за хибриди. Сравнете ги с други двигатели около 150 кс, предлагат се доста на пазара - намаляват ли при тях мощността. Можем да се самозаблуждаваме тук колкото желаем
, но фактите си остават - намаляват мощността при тези двигатели и то не с малко, при това производителя не споменава нищо.

Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
-
- Благодарил/а: 208 пъти
- Получена благодарност: 124 пъти
Виж сега, Hursa....Малко едностранно гледаш на нещата. Принципно си прав. Да, тъпо е, че се налага това, по една или друга причина. Но със сигурност си има адекватно обяснение. Аз лично съм фен на BMW 330i и на скоро се запознах с факта, че и на тях им се налага в последното поколение да намалят ефективната мощност от 258 на 245 к.с. (твърди се, че е заради GPF). Та, изчакай, ще видим цялата работа накъде върви. Факт е, че последното Камри е с увеличена мощност спрямо предишното.
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 176 пъти
- Получена благодарност: 672 пъти
А може и да не са били съвсем облекчени, със целта "като я настъпиш и да се изстрелва". В началото може и да ги оставили на пълната им мощност тези двигатели и едва сега да ги "дефорсират" и "облекчават". Било поради твърде много дефекти, или заради свити емисионни квоти, или са открили че нещо не се справя - било филтър за екология, било че често влиза в режима в който разрежда маслото с бензин, или топлината идва много, а нямат много възможности в това купе да добавят охладителна площ. И предвид че отнема време за проектиране на нов двигател и купе,или "преправяне" на текущите, от които пък още не са си избили раходите за развойна дейност - просто са решили че най-лесният и бърз вариант е да скопят мощността по софтуерен път през дюзи, инвертор и каквото се ползва да регулира работата на двигателя и електромоторите.
Има много варианти за спекулации и в двете посоки. Включително че са сменили някоя/някои части с по-евтини, и те не остискват на тази мощност - примерно са си намерили китайски полуоски с повече Chinesium на евтиния, обаче при тези мощност и въртящ момент се усукват като наденици.
Това много ми напомня на "пинизите" на Гнилобайт/Gigabye (Gigabyte) от последните години:
- Пускат ново дъно със по-високи лимити на тока към процесора,
- Минават ревютата как техните дъна вадят повече точки на бенчмарковете и са тупалки,
- След това се започва с оплакванията за изпържени VRM вериги, и те си оправят проблема моментално - пускат нов BIOS във който картите за управлението на захранването на процесора понякога е дори по-консервативно орязано до нива под тези на другите производители.
Ефекта е че вече не се получава това за което си е платил първоначално потребителя, но са вдигнали шум че техните дъна са по-високопроизводителни от на другите и са глътнали една маса продажби само от шума по медиите.
Тойота не са по-глупави от китайците от Гнилобайт. Но ще го правят до време, когато пък ще се вдигне шум че продават чупливи боклуци и ще бъдат избутани от пазара настрани.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
-
Ами облегчени са, дефорсирани са двигателите за хибридите. Сравнете ги с двигателите за не хибридни модели от същото семейство "Dynamic Force" - M20A-FKB с M20A-FXS за хибриди, A25A (A25B)-FKS,FKB с A25A-FXS за хибриди. Може би това "The engines were designed alongside the TNGA vehicle platforms as part of a company-wide effort to simplify the vehicles being produced by Toyota and Lexus." - показва на какво са наблягали при разработката им. Може би са прекалили с "опростяването".
За да се нивелира неглижирането по въпроса от страна на "феновете", не свалящи розовите очила. И да, сигурно има адекватно обяснение, но производителя "мълчи", сваля мощността, а цената не. А коректния, отговорния начин е обратния - първо публикуване на причините, които налагат мярката. Така, че може обяснението да е "неудачно проектиран двигател", който не може да осигури надеждно това, което се е очаквало от него.
Да, едностранно гледам.dracunculus написа: ↑26 Сеп 2025 09:36 Малко едностранно гледаш на нещата. Принципно си прав. Да, тъпо е, че се налага това, по една или друга причина. Но със сигурност си има адекватно обяснение.

- FearSoft
- Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
- Благодарил/а: 67 пъти
- Получена благодарност: 120 пъти
-
- Автомобил: Camry
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 27 пъти
Добър тон казвате. Хубаво, ама няма надежда. Винаги избягвам да чета празнословията на една латерна тук. Но се случва по диагонал да хвана някоя поредна неумност. Каква наглост трябва да имаш, че да се обявиш за балансьор или "нивелир".
Отношението ми към Тойота-Лексъс е следствие на много години наблюдения, както на марката, така и на други марки. Наблюдение в детайли, как даден възел, система и др. е изработена, функционира и колко е надеждна. Това става с доста "човъркане" като хоби в продължение да не казвам колко десетилетия. Да в повечето случай подходът на Тойота преди и сега е най-добър. Но това е обширна тема и няма да се изчерпи с няколко изречения.
Не сме пълни идиоти, знаем за несъществени проблеми и ги имаме предвид.
И се появява един клавиатурен спец, говорещ постоянно против всичко, даже качеството на марката. Съобщава за сигурни доказателства за несполучливи мотори. Нито един конкретен факт.
Ако обобщим проблемите на 2.0 и 2.5 се изброяват на пръстите на едната ръка. Много рядко запушена дюза, рядко при нехибридите електрическа водна помпа след 100х. Това, че произведена серия в американсия завод имаше блокирали двигатели, беше проблем на сгрешени размери на буталата. Нищо друго. Най-запознатите казват, че нямат никакви сериозни проблеми. Вече 8 години.
Нито РАВ, Нито Камри, нито RX имат понижение на мощността, а напротив.
Винаги за тези мотори се казва, че са много добри.
Отношението ми към Тойота-Лексъс е следствие на много години наблюдения, както на марката, така и на други марки. Наблюдение в детайли, как даден възел, система и др. е изработена, функционира и колко е надеждна. Това става с доста "човъркане" като хоби в продължение да не казвам колко десетилетия. Да в повечето случай подходът на Тойота преди и сега е най-добър. Но това е обширна тема и няма да се изчерпи с няколко изречения.
Не сме пълни идиоти, знаем за несъществени проблеми и ги имаме предвид.
И се появява един клавиатурен спец, говорещ постоянно против всичко, даже качеството на марката. Съобщава за сигурни доказателства за несполучливи мотори. Нито един конкретен факт.
Ако обобщим проблемите на 2.0 и 2.5 се изброяват на пръстите на едната ръка. Много рядко запушена дюза, рядко при нехибридите електрическа водна помпа след 100х. Това, че произведена серия в американсия завод имаше блокирали двигатели, беше проблем на сгрешени размери на буталата. Нищо друго. Най-запознатите казват, че нямат никакви сериозни проблеми. Вече 8 години.
Нито РАВ, Нито Камри, нито RX имат понижение на мощността, а напротив.
Винаги за тези мотори се казва, че са много добри.
-
Не съществени проблеми? Несъществени според кого? Да, добър подход имат - като не могат да се справят с проблема - редуцират натоварването и продължават да продават същото на същите завишени цени.