Нищо му няма на приложението, въвеждаш километража и литрите и изхвърляш бележката
Нов или употребяван автомобил
- alexander79
Така е, при някои разочарованието идва след първото пътуване. В моя случай стана така, че като свикнах все едно винаги тази кола е моя, но тя все още не е моя и се сещам за това всеки месец
!
Нищо му няма на приложението, въвеждаш километража и литрите и изхвърляш бележката
Toyota Corolla 50th Anniversary 2017
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 401 пъти
- Получена благодарност: 433 пъти
За приложението - въвеждам и показание на БК и средна скорост... Те ме мъчат на приложението
А и често когато съм на бензиностанция бързам, така, че ми е по-бързо да щракна две снимки с телефона, и да ги въвеждам по-късно...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
nowyaris
- Получена благодарност: 2 пъти
Не знам кое е правилното.Давал съм си и последните пари за чисто нов автомобил.Имал съм и пари за чисто нов,но съм си купувал доста употребяван.
Зависи от моментната ситуация,моментното състояние на нещата,от моментната мотивация.Но със сигурност никога не съм си купувал какъвто и да
било автомобил с нагласата да му правя каквито и да било статистики,сметки и дългосрочни планове.Купувал съм го само за да се возя в него.
Аз и семейството ми.Супер съм доволен от Тойота,супер съм доволен от Рено,бил съм супер доволен от Опел и Пежо.Все тая-сядаш и караш.
Да не забравяме началото на темата-Колежка искаше съвет.Дадохме и го.Дано да го е разбрала.От там насетне всеки да прави каквото си знае.
ПП.Относно Зависта - това е генетично обособено заболяване в българина.След доста години в чужбина - и в останалите нации.Значи е нормално при хората.
Зависи от моментната ситуация,моментното състояние на нещата,от моментната мотивация.Но със сигурност никога не съм си купувал какъвто и да
било автомобил с нагласата да му правя каквито и да било статистики,сметки и дългосрочни планове.Купувал съм го само за да се возя в него.
Аз и семейството ми.Супер съм доволен от Тойота,супер съм доволен от Рено,бил съм супер доволен от Опел и Пежо.Все тая-сядаш и караш.
Да не забравяме началото на темата-Колежка искаше съвет.Дадохме и го.Дано да го е разбрала.От там насетне всеки да прави каквото си знае.
ПП.Относно Зависта - това е генетично обособено заболяване в българина.След доста години в чужбина - и в останалите нации.Значи е нормално при хората.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
-
Scott
- Получена благодарност: 1 път
Животът е състезание. По-амбициозните се стремят да се откъснат от обкръжаващата ги група, други предпочитат да бягат с нея, ни никой не обича да е на опашката
-
dimkaraganchev
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 8 пъти
Аз мисля, че тук въобще не става въпрос за някаква завист. В момента мога спокойно да изкарам 2 чисто нови автомобили от магазини. Но струва ли си да хвърля толкова пари за нещо, дето ще стои изхвърлено на пътя. Виж, в къщи е друга бира. Там, само чисто ново и висок клас.
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 63 пъти
- Получена благодарност: 139 пъти
Обаче за да има коли втора ръка, все някой трябва да ги хвърли парите, за да се завърти колелото.dimkaraganchev написа: ↑30 Сеп 2018 16:04 Но струва ли си да хвърля толкова пари за нещо, дето ще стои изхвърлено на пътя.
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

Колеги, всичко е въпрос на лична преценка, предпочитание и разбира се - възможности.. Колегата @dimkaraganchev е решил,че не са му нужни нови коли - 100% това е правилното за него. Всеки трябва да се чувства комфортно спрямо своите разбирания и мислене по отношение на нов или употребяван автомобил. Истината е,че наистина все някой трябва да купи новата кола,за да стане тя 2-ра ръка за следващия купувач. Дай Боже всеки да може да си позволи чисто нов автомобил, пък тогава, и да иска 2-ра ръка - лесна работа. За мен сигурността при новата кола е причина №1 за покупката му. Истината е,че излиза в пъти по-скъпо, отколкото да караш 5 -7-10 годишно возило, но всяко нещо си има цена. Лично аз не смятам колко ще ми излезе тя+каско+обслужване в оторизиран сервиз, гуми и т.н. Според мен никой не трябва да лишава себе си и семейството си, купувайки чисто ново возило, ако ще му е голяма/непосилна/ тежест за бюджета! Защото по-добре да караш по-стара кола и да си обикаляш постоянно с нея, отколкото да имаш нова,ама да се стискаш,защото няма пари за гориво,каско и т.н. Пък дано времената станат такива,че повечето теми да са не "Нов или употребяван автомобил", а "Какъв нов автомобил да си купим" 
Toyota Avensis 2.2 D4D 2007 -----> Toyota Avensis 1.8 CVT 2017------->
Skoda Superb III FL 2020 2.0 TSI 190 DSG
- slowtraveler
Когато си вземах чисто нов автомобил реших, че сега ми се е паднала възможност - да видя как еdimkaraganchev написа: ↑30 Сеп 2018 16:04 В момента мога спокойно да изкарам 2 чисто нови автомобили от магазини. Но струва ли си да хвърля толкова пари за нещо, дето ще стои изхвърлено на пътя. Виж, в къщи е друга бира. Там, само чисто ново и висок клас.
Когато смених автомобила с двойно по-скъп пак нов не съм се замислял дали си е струвало... Имал съм възможност - направил съм го...
Каква е базата за сравнение?
Колко ми струва комфорта и удоволствието от пътуването? Колко ми струва спокойствието по това пътуване: www.slowtraveler.net
Или пък тук: viewtopic.php?t=32977
Ами това са все прекрасни спомени, които цена нямат
И напълно разбирам и не завиждам - напротив - радвам се на приятел, който си купи тройно по-скъп и по-луксозен в сравнение с моя автомобил... Удоволствие бе да врътнем с него над 1500км за два дни - удобен за каране
-
nowyaris
Темата е кофти зададена - "Нов или употребяван автомобил". Подобен въпрос няма верен отговор.Определено.
Понеже е ОффТопик може някой да зададе следния въпрос :"Нова жена или старата съпруга ?" Ще станат 155 страници.
Глупава е подобна тема и не си заслужава да се пише по нея.Пък и на колежката Нините вече явно не и пука за нас.
ПП.Скоти,Живота не е състезание.Просто е игра,в която някой друг определя правилата и си ги променя когато си иска.Ние само играем.
Понеже е ОффТопик може някой да зададе следния въпрос :"Нова жена или старата съпруга ?" Ще станат 155 страници.
Глупава е подобна тема и не си заслужава да се пише по нея.Пък и на колежката Нините вече явно не и пука за нас.
ПП.Скоти,Живота не е състезание.Просто е игра,в която някой друг определя правилата и си ги променя когато си иска.Ние само играем.
- batececo
- Благодарил/а: 405 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
От една друга тема го копирах. До коя година е Евро 3? За един прЕАтел питам
- slowtraveler
Годината не винаги е определяща... Обикновено от дадена година нагоре задължително е дадено ЕВРО ниво, но това не значи, че преди това няма и от по-високото ниво..
От Януари 2005 са задължително Евро 4... Но има Евро 4 автомобили и преди тази дата...
Например есента на 2011 купих лекотоварен автомобил Евро 4, въпреки, че можех да го купя и във вариант Евро 5...
От Януари 2005 са задължително Евро 4... Но има Евро 4 автомобили и преди тази дата...
Например есента на 2011 купих лекотоварен автомобил Евро 4, въпреки, че можех да го купя и във вариант Евро 5...
-
kamendc
- Автомобил: RAV4 III 2.2 D4D 136
- Получена благодарност: 1 път
Не мисля... аз мога да си позволя нова кола, но тя няма да е нова достатъчно дълго време, за да си оправдае високата цена.
Нова е 1-2 години, след това гледаш излязъл фейслифта, излязъл новия модел, ти си вече със старата, тук-там поиздраскана... и си дал 40 хиляди лева, а тя сега струва 25, примерно. Еми, 15 бона за 1-2 години кеф - за мен не си струва, нищо че мога да си го позволя. По-добре да ги изхарча за почивки или да ги спестя да ги дам на децата, ще им трябват някой ден за учение например.
В тази връзка, и ей това е много оптимистично:
Сега една компактна кола 2008г с що-горе нормални екстри повече от 7-8000 трудно могат да ѝ се вземат. Не 11.
Да, има и коли 2008, които им искат 11 и отгоре, но те не са стрували 37к като нови, а доста повече.
Не мисля, че след 10 години ще е различно, даже вероятно още по-малко ще струва, защото може да са измислили достъпни електромобили дотогава, може да са забранили ДВГ-то или да са му вдигнали данъците, и много други работи може.
-
chukich
- Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
колега, принципно си прав. Висок разход за нов автомобил си е лукс, който за много хора е неоправдан. Аз съм си купувал няколко автомобила втора ръка и ми е пределно ясно. Един пример с Королата. Вземах я на 6г. и след 10г. експлоатация я продадох за 40% от цената, за която я бях купил. Тойотите държат цена.kamendc написа: ↑01 Окт 2018 15:11Не мисля... аз мога да си позволя нова кола, но тя няма да е нова достатъчно дълго време, за да си оправдае високата цена.
Нова е 1-2 години, след това гледаш излязъл фейслифта, излязъл новия модел, ти си вече със старата, тук-там поиздраскана... и си дал 40 хиляди лева, а тя сега струва 25, примерно. Еми, 15 бона за 1-2 години кеф - за мен не си струва, нищо че мога да си го позволя. По-добре да ги изхарча за почивки или да ги спестя да ги дам на децата, ще им трябват някой ден за учение например.
Имах и един Мерцедес Е класа 320 4х4 2ра ръка. Като нов струва около 50000 евро, аз го вземах на 8 г. и 200х км за 12000 евро... От познат, първа ръка. Далавера...
Иначе един пример, ако следваме твоята логика:
1)Купуваш НОВА Корола за 35х лв. , Караш я 15-17г. , продаваш я за около 7000лв , За тези години си "загубил" близо 28х лв. Без да броя, Каско, Застраховки и подобни.
2) Купуваш 2 ръка за 12х лв. ( по-новичка, на малко километри и запазена) , след 6-8г. вече е стара, а ремонтите следват. Продаваш я за 3/4х лв. и купуваш отново втора ръка за 12х лв. по- същата стратегия. , след 6-8г. пак я продаваш за 3/4х лв. и купуваш отново за 12х втора ръка... дал си близо 36х лв за коли
Това е един елементарен сценарий, който не казвам, че трябва да стане така. Но искам да кажа, че нова, стара... колата си е лукс и само в България всеки вярва, че е даденост.
Това, че след 1-2 г. цената с 15 бона по-малко, не е вярно. Като търсих нова кола, гледах опция да си взема автомобил на 1-2 г. на малко километри.. за 10-15х лв. по-малко. Е няма такова чудо или поне нямаше там където аз търсих.
Сега чакам новата Равка и ако ми хареса съм решил да продам сегашната, да доплатя и да си взема новата. Проверих в сайтовете за коли, цената и към момента е с 5000лв по-ниска от парите, които аз дадох за нея нова преди 2.5г.
Лично за мен, най-важното е колата да е надеждна, сигурна за мен и семейството ми и да не ми губи времето в ремонти. Няма значение нова или стара, важното да е здрава
RAV4 XA40 facelift - 2016г /3ZR-FAE 152hp / CVT / AWD
Колега @chukich, напълно споделям мнението ти! (А също и за новият РАВ съм много навит и мисля дали да не сменя Авенсиса,но да видим
)
Аз направих една бърза справка в мобиле-то ида ви кажа - изобщо не е толкова паднала цената на запазените автомобили (от 1-ви собственик или от представителство). Само набързо едно сравнение, което ще онагледи фактите:
Данните са за коли, произведени 2014 г. (около 4 -4,5 години):
Toyota Corolla Terra 1.4 D4D НОВА (от налични на склад, които са дори по-евтини от ценова листа) - 29 300лв.
От mobile.bg на около 50 000 км - 21 900 (Има наа над 70-80 000км на същата цена
).
Toyota Corolla Luna 1.6 НОВА/налични на склад - 32 700лв. От mobile.bg-22 000 - 23 000 лв. (1.33 или 1.6)
Или излиза,че за ниво Terra обезценяването на запазен екземпляр е около 27%, т.е. средно 8 000 лв. При Luna обезценяването е около 30%, т.е. ~10 000лв.
Обезценяването е за 4-4,5 годишни автомобили, на не повече от 50 000км пробег! Та, за година загубата на цена е 2000-2500 лв.
Погледнах и за Авенсис: (произведени 2014 -2015г.)
Нов/наличен на склад: 43-44 000лв.
От mobile.bg - 3 годишни (т.е. актуалният фейслифт модел) - 34-35 000лв. (до 50 000 км.)
4 годишни (преди фейслифта) - 26-30 000 лв.
Т.е. обезценяването на актуалният модел, който се продава нов в момента е ~10 000лв. за срок от 3-3,5 години и пак - до 50 000км.
Говорим за приблизително 22-23% загуба на стойност! Или грубо около 3000-3300лв./година.
Надявам се проличава основната идея - обезценяването изобщо не е толкова голямо и бързо, както се твърди в Бг! Илюзията идва от това,че има "запазени" автомобили на 2-3 години, които обаче са на по 90000 -150 000 и повече км. Тогава някой си купува тази кола и се радва,че е "само на 2 годни",т.е. почти нова, но в действителност тя е амортизирана колкото двойно по-стар автомобил. Затова изрично подчертах,че сравненията съм ги правил с коли на пробег до 50 000км!
Който има желание може да види дали собствениците и на други японски или немски марки например ги продават на 2 или 3 години за 50 % от стойността им
(Изключвам Опел ) (Някои дори са ги пуснали на по-висока цена, отколкото в момента може да си купиш чисто нов автомобил от представителството при наличните промоции - говоря за Шкода Сюпърб и Октавия например). И аз когато си търсих коли 2-ра ръка преди гледах запазени и на малко км., от първи собственик, но изобщо хората не си ги даваха евтино
Надявам се да не съм досадил с дългото изложение, но имах време и се отдадох на проучване с форумна цел
Целта ми е да направя една реална съпоставка на загубата на стойност при автомобилите и дано се е получило интересно 
Аз направих една бърза справка в мобиле-то ида ви кажа - изобщо не е толкова паднала цената на запазените автомобили (от 1-ви собственик или от представителство). Само набързо едно сравнение, което ще онагледи фактите:
Данните са за коли, произведени 2014 г. (около 4 -4,5 години):
Toyota Corolla Terra 1.4 D4D НОВА (от налични на склад, които са дори по-евтини от ценова листа) - 29 300лв.
От mobile.bg на около 50 000 км - 21 900 (Има наа над 70-80 000км на същата цена
Toyota Corolla Luna 1.6 НОВА/налични на склад - 32 700лв. От mobile.bg-22 000 - 23 000 лв. (1.33 или 1.6)
Или излиза,че за ниво Terra обезценяването на запазен екземпляр е около 27%, т.е. средно 8 000 лв. При Luna обезценяването е около 30%, т.е. ~10 000лв.
Обезценяването е за 4-4,5 годишни автомобили, на не повече от 50 000км пробег! Та, за година загубата на цена е 2000-2500 лв.
Погледнах и за Авенсис: (произведени 2014 -2015г.)
Нов/наличен на склад: 43-44 000лв.
От mobile.bg - 3 годишни (т.е. актуалният фейслифт модел) - 34-35 000лв. (до 50 000 км.)
4 годишни (преди фейслифта) - 26-30 000 лв.
Т.е. обезценяването на актуалният модел, който се продава нов в момента е ~10 000лв. за срок от 3-3,5 години и пак - до 50 000км.
Говорим за приблизително 22-23% загуба на стойност! Или грубо около 3000-3300лв./година.
Надявам се проличава основната идея - обезценяването изобщо не е толкова голямо и бързо, както се твърди в Бг! Илюзията идва от това,че има "запазени" автомобили на 2-3 години, които обаче са на по 90000 -150 000 и повече км. Тогава някой си купува тази кола и се радва,че е "само на 2 годни",т.е. почти нова, но в действителност тя е амортизирана колкото двойно по-стар автомобил. Затова изрично подчертах,че сравненията съм ги правил с коли на пробег до 50 000км!
Който има желание може да види дали собствениците и на други японски или немски марки например ги продават на 2 или 3 години за 50 % от стойността им
Надявам се да не съм досадил с дългото изложение, но имах време и се отдадох на проучване с форумна цел
Toyota Avensis 2.2 D4D 2007 -----> Toyota Avensis 1.8 CVT 2017------->
-
nowyaris
Значи за 3-4 годишен автомобил на до "УЖ" петдесетина хиляди само 10 бонбона по-евтино !!! Сделката е безпредметна и неизгодна.
Аз ако събера 30 хиляди за употребяван, още 10 хиляди за чисто нов всякак ще ги набавя.И понеже е три пъти по-лесно да събереш
10 хиляди вместо 30 хиляди не е ли по-изгодно за 10 хиляди една запазена и много читава 10 годишна кола да се закупи.Има такива.
Може би не точно в българското Мобиле,но има,убеден съм.
Отделно варианта за 2-5 годишна кола на стотина или малко повече хиляди километра пробег , но за вече доста по-ниска цена /40% -60%/
ми се вижда в пъти по-изгоден.Какво да и стане технически за този пробег ? И какво ще струва ремонта ? И колко още пробег може да се
навърти следващите 5-6 години ако се ползва за семейна/фамилна/лична кола ????
Бегъл пример-нашия Ярис-на 11 години и само шейсетина хиляди.Повече от 8 хилки трудно ще му взема.А си е като нов,поддържан и изправен.
Който го купи ще се роди пак.За 30% от първоначалната цена.Има доста подобни примери,но трябва да се търси.
ПП.Иначе анализа,който Колегата от Ямбол се е постарал да направи е супер.Благодарностти
.
Аз ако събера 30 хиляди за употребяван, още 10 хиляди за чисто нов всякак ще ги набавя.И понеже е три пъти по-лесно да събереш
10 хиляди вместо 30 хиляди не е ли по-изгодно за 10 хиляди една запазена и много читава 10 годишна кола да се закупи.Има такива.
Може би не точно в българското Мобиле,но има,убеден съм.
Отделно варианта за 2-5 годишна кола на стотина или малко повече хиляди километра пробег , но за вече доста по-ниска цена /40% -60%/
ми се вижда в пъти по-изгоден.Какво да и стане технически за този пробег ? И какво ще струва ремонта ? И колко още пробег може да се
навърти следващите 5-6 години ако се ползва за семейна/фамилна/лична кола ????
Бегъл пример-нашия Ярис-на 11 години и само шейсетина хиляди.Повече от 8 хилки трудно ще му взема.А си е като нов,поддържан и изправен.
Който го купи ще се роди пак.За 30% от първоначалната цена.Има доста подобни примери,но трябва да се търси.
ПП.Иначе анализа,който Колегата от Ямбол се е постарал да направи е супер.Благодарностти
Последно промяна от nowyaris на 01 Окт 2018 19:40, променено общо 1 път.