iovkito написа:Няма никакъв смисъл от двойно подгряване , защото свещите продължават да подгряват и след като е изгаснала лампата на таблото.
В това не съм сигурен. Аз като си засичах напрежението, имаше напреженеи само докато светеше лампата. После няма, което според мен си значи, че подгряват само докато свети лампата. Това при 1CD-FTV двигател. Да колегата с 2,2 дизела е с AD двигател и да на по-новите модели с по-различна електроника има подгряване и след първоначалното, до няколко минути. Но тогава пак би трябвало да си пуска ток по рейката на свещите, иначе не виждам кака ще греят. Може би тока да е по-слаб, просто да поддържа някаква температура не знам. Ама какво ще рече по-нови. 2.2 d4d май го пуснаха 2004-та за първи път в Авенсиса още преди фейслифта. Дали там има такова удължено подгряване?
Искам да кажа, че на по-старите като моя, ако е наистина студено, колкото повече изчакаш след загасване на лампата, толкова повече температура губиш, защото просто нищо не топли. Т.е. тук двойното подгряване би трябвало да има ефекта на по-продължително греене, по подобие на AD двигателите (ако някой може да каже със сигурност кои и от коя година AD двигателите имат такова удължено подгряване). Всеки може да си направи експеримента при под -10. Първият път лапмата свети дадено време, но вторият свети по-малко време, но със сигурност не изгасва така както лятото, Което ще рече, че има някаква загуба на температура поне при 1CD двигателя.
Аз не съм специалист, просто съм си правел експеримент и се опитвам да извлека някаква информация от данните.
Освен това какво износване чак толкова ще има на едни свещи. Да има 30 дни в годината в които да се наложи, евентуално, такова двойно подгряване. което ще рече 30-60 паления на година, от общо 300-600, което си е 10%. Нищо не е това. Да не говорим, че новите техники на удължено подгряване правят същото, т.е. износването е същото, да не е и по-голямо, защото там времето за работа след първоначалния подгрев се определя от компа, а при старите изгасне ли лампата, значи не се подгрява.