Изключване еърбег на пасажерска седалка на Авенсис 1 2000 г.

StefanR

Изключване еърбег на пасажерска седалка на Авенсис 1 2000 г.

Мнение от StefanR » 09 Ное 2010 16:25

Здравейте,
Налага ми се поставянето на детско кошче на предна седалка. Жената ще кара често сама и някак не е удобно на задните. Има ли начин да изключа предния еърбег ? Готов съм да изключа и всичките ако са навързани, стига обратното включване да е лесно и да мога да го правя когато пътуваме двамата и "на-дълго".
Благодаря предварително на включилите се.

Аватар
Dizzle

Мнение от Dizzle » 09 Ное 2010 16:30

незнам за Авенсиса,но при мен изключването на airbag-a става с контактния ключ,дясно на жабката като отвориш вратата

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 09 Ное 2010 16:54

Колега, има подобна тема за RAV 4 без ключ за изключване на air bag.По принцип е възможно да се изключат и не смятам че ще повлияе на автомобила.След изключване според мен няма да ти работят и останалите възглавници.Ще ти свети и лампата на таблото.Зад жабката под таблото трябва да има куплунг закачен за самия air bag-порови се за информация, но не вярвам да има специална процедура по откачането му.Най-вероятно е в жълт цвят.
Моят личен съвет е детето да се вози отзад, въпреки че се създават неудобства за обслужването му.
Изчакай все пак и други колеги да си кажат мнението.
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 09 Ное 2010 17:12

Kolega kato opcia avensis 1 niama za izklu4vane na Airbega na pasajera no mojeh da probvah ako ima samo predpazitel na airbecite dago mahneh nego

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 09 Ное 2010 17:26

Pyk i to mai moje dase sloji i stol4e i bez dase izklu4vat aerbecite
Прикачени файлове
84.jpg
84.jpg (488.96 KiB) Преглеждано 3652 пъти

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 09 Ное 2010 18:49

Petar написа:Pyk i to mai moje dase sloji i stol4e i bez dase izklu4vat aerbecite
Аз не бих рискувал:
А forward-facing child restraint system should be allowed to be put on the front passenger seat only when it is unavoidable. Always move the seat as far back as possible, because the force of the deploying front passenger airbag could cause death or serious injury to the child

Аватар
diesel_power

Мнение от diesel_power » 09 Ное 2010 19:00

Според българския КАТ малки деца на предната седалка нямат работа.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 09 Ное 2010 19:46

diesel_power написа:Според българския КАТ малки деца на предната седалка нямат работа.
И това е абсолютно правилно! :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 335 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 09 Ное 2010 19:58

diesel_power написа:Според българския КАТ малки деца на предната седалка нямат работа.
Чети закона....
(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Превозването на деца до 12-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 09 Ное 2010 20:32

Всички знаем, че на мястото до шофьора другото име е "мястото на мъртвеца".
Никога не е излишна предпазливост и не си возете децата на това място.
На децата /с ръст до 150 см/ мястото е на задната седалка със специално столче и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с предпазен колан.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 09 Ное 2010 20:52

zi_zi_top написа: На децата /с ръст до 150 см/ мястото е на задната седалка със специално столче и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с предпазен колан.
Малко се отклонихте от темата точно в посока, която ме интересува.
Тези дни рових в нета да проверя до колко години или см. детето трябва да се вози със детска седалка. Открих отговори само по форуми от 2007г до 2010г:
а) 130см; б) 150см; в) 8г.; г) 10г.
Кой е верният отговор за днешна дата?
Каква е глобата без столче, но със колан (конкретно за 8г.) ?

Верният отговор печели ................. smile.gif

п.с. детето за първи път отказва детската седалка, в тази кола му било по-удобно без. Колана не опира до шията ( 130см). И не знам как да постъпя.

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 09 Ное 2010 21:02

Ето цитат от закона

"Раздел ХХV
Обезопасителни колани, защитни каски, системи за обезопасяване на деца
Чл. 137а. (1) Водачите и пътниците в моторни превозни средства от категории M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, когато са в движение, използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани.
(2) Могат да не използват обезопасителни колани:
1. бременните жени;
2. лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан;
3. водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място;
4. инструкторите - при управление на автомобила с учебна цел.
Чл. 137б. (1) Системите за обезопасяване на деца в зависимост от теглото на децата, за които са предназначени, се класифицират в пет групи:
1. група 0 - за деца с тегло под 10 кг;
2. група 0+ - за деца с тегло под 13 кг;
3. група I - за деца с тегло между 9 и 18 кг;
4. група II - за деца с тегло между 15 и 25 кг;
5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.
(2) Системите за обезопасяване на деца се подразделят на два класа:
1. пълен клас, който включва комбинация от ленти или гъвкави компоненти с осигуряваща ключалка, регулиращи и присъединителни устройства и в някои случаи допълнителна седалка и/или защитна преграда, и могат да се закрепват чрез нейната вградена лента или ленти;
2. непълен клас, който представлява цялостна система за обезопасяване на деца и може да включва частично обезопасително устройство в комбинация с обезопасителен колан за възрастни, който обхваща тялото на детето или задържа устройството, в което детето е поставено.
Чл. 137в. (1) Пътниците в моторни превозни средства от категории М1, N1, N2 и N3, когато са в движение, използват системи за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани.
(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.
(3) В моторните превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, които не са оборудвани със системи за обезопасяване, не се допуска превозването на деца под тригодишна възраст, а децата на възраст три и повече години и с ръст под 150 сантиметра заемат седалка, която не е предна.
(4) В таксиметрови автомобили, които не са оборудвани със системи за обезопасяване на деца, деца с ръст под 150 сантиметра се превозват на седалка, която не е предна.
(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.
Чл. 137г. Системите за обезопасяване на деца трябва да отговарят на изискванията на Правило 44/03 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации или на наредба по чл. 138, ал. 4 относно одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на обезопасителните колани и на системите за обезопасяване и за одобряване типа на обезопасителни колани и системи за обезопасяване.
Чл. 137д. (1) Всички седящи пътници на възраст три и повече години в моторните превозни средства от категории М2 и М3, когато са в движение, използват системите за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани. Системите за обезопасяване на деца се одобряват в съответствие с чл. 137г.
(2) Пътниците в превозните средства от категории M2 и M3 се уведомяват за задължението да поставят обезопасителен колан, когато са седнали и когато превозното средство е в движение. Те се уведомяват за това по един от следните начини:
1. от водача;
2. от придружителя или от лицето, посочено като ръководител на групата;
3. чрез аудио-визуални средства;
4. с табели и/или пиктограма, поставени на видно място над всяко място за сядане.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Scott

Мнение от Scott » 09 Ное 2010 21:13

TATI написа:(2) За деца с ръст под 150 сантиметра, които пътуват в моторни превозни средства от категориите М1, N1, N2 и N3, оборудвани със системи за обезопасяване, се използват системи за обезопасяване на деца от пълния или непълния клас по смисъла на чл. 137б, ал. 2, съобразен с теглото на детето в съответствие с чл. 137б, ал. 1.
Значи отговорът е 150см biggrin.gif

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 09 Ное 2010 21:18

TATI написа:...
5. група III - за деца с тегло между 22 и 36 кг.
.....
Имам приятелка-миньонче 40кг., ще я предупредя да не отслабва biggrin.gif .

Тези групи ги знам по столчетата ( на тях си пише).
Така и не разбрах, как полицая ще прецени детето за столче или не? ( носи кантар и метър ли?)

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Re: Изключване еърбег на пасажерска седалка на Авенсис 1 200

Мнение от TATI » 09 Ное 2010 21:20

StefanR написа:Здравейте,
Налага ми се поставянето на детско кошче на предна седалка. Жената ще кара често сама и някак не е удобно на задните. Има ли начин да изключа предния еърбег ? Готов съм да изключа и всичките ако са навързани, стига обратното включване да е лесно и да мога да го правя когато пътуваме двамата и "на-дълго".
Благодаря предварително на включилите се.
Моя съвет е да НЕ слагаш детето на предната седалка при никакви обстоятелства, когато автомобила е в движение.

От 7 години возя две деца в колата си и те седят само на задната седалка със съответните столчета.
Бил съм свидетел на катастрофа, при която детето седеше на предната седалка и гледкаъа беше потресаваща дори за жена ми и тъща ми, които са докторки. А познайте как се спира на магистрала с от 130 до 0 в проливен дъжд, за да окажем помощ на хората. Слава богу детето оживя накрая.
Не си правете експерименти с живота на децата си.
При мен няма ситуация, която да налага дете да се вози на предна седалка. Предпочитам да спирам през 30 мин, но не и да го сложа отпред. Мойте и двамата непрекъснато мрънкат за какво ли не, но това е положението. Аз за себе съм решил да бъде така.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Публикувай отговор