Ярисът на жена ми (P1, 2004 1SZ-FE 1.0) от известно време има проблеми със заряда - трудно пали, проблем с волана (електрически е) заключване и тн. при престой повече от 4-5 дена.
Акумулаторът поставен на зарядно се държи отлично, напрежението му се покача плавно а не скокообразно. При 5А заряден ток напрежението му от 12.4V стига 14.3 за около 3 часа.
Проверих за утечки - няма. Токът при изключени консуматори измерен след 10 мин покой на колата е ~ 20мА което считам за нормално.
Напрежението на заряд варира - ако акумулаторът е зареден със външно зарядно е около 14,1 V при първо палене и на празен ход.
След дълго каране заряда пада то 13.5~13,7V което е много малко.След престой 3-5 дена колата пали много трудно като след палене трябва да се изфорсира за да загасне предупреждението за PS . На празен ход в този вид държи 13,5 - 13,6V
Акумулаторът сложен на друга кола се държи отлично, Индикация за проблем със заряда не свети.
Набедил съм четките (и си мисля, че не бъркам

- свалянето на алтернатора ( наврян е отзад ) . Как да го сваля за да го ревизирам .
- идеи освен четки/регулатор какво мога да погледна (връзки, маси и кабели са проверени)
Благодаря предварително за мненията ви и за отделеното време.