Проблем с педал на съединител - Авенсис 2
Проблем с педал на съединител - Авенсис 2
Здравейте,
От повече от година забелязах, че педала на съединителя не се връща в крайно горно положение. Но тъй като колата си върви и превключва нормално не съм се занимавал с проблема.
Придобих навик да го връщам с крак ако остане много надолу.
Днес обаче жена ми взе колата и ми се обажда че не може да включи на скорост или да изключи при запален двигател. Влизам аз в колата и гледам педала доста надолу, вдигнах си го с крак(по навик) и всичко се оправи.
Обаче другата седмица заминавам на почивка и колата утре ще я нося на майстор.
Имате ли предположения какво да очаквам или да търся?
От повече от година забелязах, че педала на съединителя не се връща в крайно горно положение. Но тъй като колата си върви и превключва нормално не съм се занимавал с проблема.
Придобих навик да го връщам с крак ако остане много надолу.
Днес обаче жена ми взе колата и ми се обажда че не може да включи на скорост или да изключи при запален двигател. Влизам аз в колата и гледам педала доста надолу, вдигнах си го с крак(по навик) и всичко се оправи.
Обаче другата седмица заминавам на почивка и колата утре ще я нося на майстор.
Имате ли предположения какво да очаквам или да търся?
TOYOTA Avensis T4 D-4D 2.0
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Вероятно счупена възвратна пружина на помпата на педала. Най-добре е в такива случай да се смени цялата помпа.
Друга възможност е да се е повредило окачването на педала или външната пружина и това да пречи на връщането му.
Друга възможност е да се е повредило окачването на педала или външната пружина и това да пречи на връщането му.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Разглобявал ли си такава помпа?moloko написа:Абе тоя съединител не е ли с хидравлична помпа.... каква възвратна пружина!?
Разбира се, че е хидравлична, но няма как само спирачната течност да върне буталото.
Обикновено вътре има пружина, която връща буталото в изходно положение. Пружината на педала помага това да става по-лесно.
Ремонта на такива възли е нежелателен и се препоръчва замяната им с нови! Само при невъзможност за купуването на нова помпа се правят "килифарски" ремонти и възстановяване чрез престърване, шлайфане, полиране и замяна на ремонтен комплект гумички и пружина.
Аз бих започнал с оглед на окачването на педала и външната пружина.

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Съединителя и спирачките имат обща течност. Със спирачките нямам никакъв проблем. Съединителя си отделя добре - няма приплъзване, тресене или каквито и да е други симптоми. Просто самият ход на педала е много малък, но дори и малък отлепя плавно и без проблемно. Но тази сутрин наистина педала беше много по ниско от нормалното. И след намесата ми с крак всичко си работи, но до кога?
zi_zi_top написа:Разглобявал ли си такава помпа?moloko написа:Абе тоя съединител не е ли с хидравлична помпа.... каква възвратна пружина!?
Разбира се, че е хидравлична, но няма как само спирачната течност да върне буталото.
Обикновено вътре има пружина, която връща буталото в изходно положение. Пружината на педала помага това да става по-лесно.
Ремонта на такива възли е нежелателен и се препоръчва замяната им с нови! Само при невъзможност за купуването на нова помпа се правят "килифарски" ремонти и възстановяване чрез престърване, шлайфане, полиране и замяна на ремонтен комплект гумички и пружина.
Зизи,поздравявам те за този пост!Независимо дали си го намерил от Гугъл(ако е така-поздравление за усилието) много изчерпателно....Сега разбра ли защо реагирам за някои неща?Браво още веднъж.
Аз бих започнал с оглед на окачването на педала и външната пружина.
Toyota Avensis wagon 2002, 2.0 D-4D 110 hp-продадена
Toyota Avensis wagon 2009, 2.2 D-4D 150 hp-продадена
Toyota Yaris 2007, 1.4 D-4D 90 hp
Ford Mondeo 2017,2.0 150 hp
Hyundai I 30,2016,1.6 125 hp AT-служебна/държавна
Toyota Avensis wagon 2009, 2.2 D-4D 150 hp-продадена
Toyota Yaris 2007, 1.4 D-4D 90 hp
Ford Mondeo 2017,2.0 150 hp
Hyundai I 30,2016,1.6 125 hp AT-служебна/държавна
Днес огледахме системата. Майстора не можа да каже от къде е проблема без да започне да разглобява, а аз нямах много време.
Колата си върви нормално. Това което се вижда че педала на съединителя не стига до крайно горно положение(има ограничителен болт) остава му още около 1 см. Но смятаме, че това не пречи на работата на помпата. А защо не стига до горе ми се струва че има нещо в механиката(пружината, или втулките) на педала. След 2 седмици ще минавам през ВТ и ще видя при Венци какво ще ми кажат.
Колата си върви нормално. Това което се вижда че педала на съединителя не стига до крайно горно положение(има ограничителен болт) остава му още около 1 см. Но смятаме, че това не пречи на работата на помпата. А защо не стига до горе ми се струва че има нещо в механиката(пружината, или втулките) на педала. След 2 седмици ще минавам през ВТ и ще видя при Венци какво ще ми кажат.
-
- Получена благодарност: 3 пъти
Направих експеримента - колата не мръдна!max-2 написа:Явно има проблем с горната помпа или с пружината на педала.
Ако издърпате педала нагоре, натиснете съединителя, включите на скорост и изчакате две минути така и колата не е започнала да потегля сама, при натиснат до долу съединител, то проблемът почти сигурно не е в помпата.