Krachunov написа: ↑05 Юли 2021 12:23
РАЗБИРА се, че знам че си си преценил и можеш и е празен пътя и тн.
В случая към края на изпреварването дори не бях сигурен дали е празен - на мен изпреварването ми се стори рисковано към края, което ме принуди да се прибера при по-малка дистанция от нормалната за изпреварвания...
Пътят ми е пределно познат... Затова и докато той набиваше спирачки преди камиона аз ускорявах, пуснах си чинно мигача, изнесох се, и както се вижда - 'предницата потъна' от резките спирачки... И да - след това го натиснах, защото знам, че там мястото не е чак толкова голямо между завоите, и предполагах, че ще настъпи, въпреки, че преди това удари спирачки заради плавния завой - видно е, че дистанцията, въпреки, че бе малка, не се промени въпреки корекцията на скоростта с повече от 10км/ч - явно съм го очаквал...)?!
А защо исках да се 'махна' - ами просто бе прекалено непредвидим и доста неадекватен (вижда се по постоянното удряне на спирачките, настъпване и преминаване на осовата линия при прав участък без видима причина, и с наближаващ трафик и т.н.)...
Ако забеляза - същият индивид на прав участък набиваше спирачки до под 80км/ч - без причина, нито пък свързано с моето присъствие - това го правеше далеч преди да го доближа първият път...
Скоростта ми по темпомат бе настроена точно на 100км/ч през целият път... За спокойното и неагресивно шофиране (през огромна част от пътя) говори и постигнатият ми разход - 6.8л/100км с Кашкая

Тези два дни врътнах около 1200км - за радост този идиот бе единственият от този род (да, имаше още един, който ме принуди да удрям спирачки, защото иначе щеше да се нацели челно докато ме изпреварва - аз си карах на темпомат, след което и той спря на пътя, щото реши, че ще прави ляв завой на непрекъсната линия в селото, в което бяхме влезли, но общо взето - онова изпреварване бе негова грешка, и не изглеждаше на умишлено притискане).. Но да - както писах по-горе - навярно 'чичето' е смятал, че се 'движи изцяло по правилата и затова трафикът трябва да се съобразява с него'. Пренебрегвайки основното правило при шофиране - да не пречиш на околните...
За мен продължава това да не е добра шофьорска практика - всички можем да се движим спокойно без да си пречим...
Дали съм пристигнал с 10 минути по-рано ? Едва ли - според математиката при 500км участък, колкото бе през него ден, 10км/ч разлика ще даде разлика между 20 и 30 минути (защото с толкова се движих, а не с 20-30 над ограничението - такава скорост вдигах единствено за да приключа изпреварване на идиот като споменатият по-горе, след което колата автоматично се връща на зададената скорост). Предполагам и с 90км/ч щях да го настигна, но по-нататък по пътя... И съвсем не 'печалбата на време' ми е целта - основната цел ми е спокойното шофиране с минимална максимална скорост, но максимална средна скорост - с минимална 'интерференция' от околния трафик..
А защо точно 100км/ч?
Поради няколко причини - първата и основна е, че средният трафик по тези артерии се движи с такава скорост и изпреварванията са минимални.
П.С. мога да пусна и други клипчета от пътуването - забита скорост 99-100км/ч, изпреварват ме хора, които са по-бързи - ами супер... Нито ще тръгна да ги гоня, нито пък да се впрягам - това си е нещо нормално..