scorpion написа:
Но ако кажем, че това ако не помогне то няма да навреди, то една калпава добавка и/или такава която не е по предназначение може да се случат доста неприятни неща...
Това е абсолютно вярно и важи не само за добавките! Една калпава част или такава която не е предназначена да работи по-този начин със сигурност ще направи проблем!
slowtraveler написа:
С повечето нови собственици продължавам да поддържам връзка поне известно време... А някои от автомобилите все още се експлоатират във фирмата..
Та от там...
Ок ама това по никакъв начин не означава срока който някой е заложил когато е проектирал детайла!
slowtraveler написа:Басмане, имаме разлика в подхода към проблема. Да, можеш да използваш присадка, която може временно да ти подобри проблемен компонент. Аз предпочитам проблемния/износен компонент да го сменя и следващите 100-200х.км да не мисля за него (или новия собственик да не мисли за него).
Ако мислиш че това е моя подход значи със сигурност не си ме разбрал добре! Разбира се че съм за смяна на детайла със здрав! Само че някои нови детайли по автомобили струват повече от колкото е цената на старо на автомобила!!! В този случай много по-добре е да изстискаш максималното и да върви за скрап от колкото да инвестираш суми с които можеш да си купиш още два автомобила в по-добро състояние! Но честно казано повечето добавки не са разработени за такива случаи! И в много случаи се оказва че още доста може да изкараш преди да хвърлиш или ремонтираш. Също така се оакзва че някой детайли не могат да се намерят или ремонтират какво правим тогава? Може да не е лесно и да се пригоди нещо. Аз за това си върнах за скрап малката метанка

нито имаше кормилни накрайници за нея нито водни радиатори! Всичко трябваше да се преправя и пригажда и добавките не вършиха работа там.
slowtraveler написа:За присадките - има масла и масла. За мен масло превъзхождащо експлоатационния клас, предвиден от производителя е ОК - това значи, че изпитаните и вложени съставки осигуряват точните параметри, и с които параметри двигателя според производителя ще се чувства добре. Присадката е 'тъмна магия' - може да помогне в даден случай, а в друг да навреди. Затова действам на принципа на добрата механична практика - износен детайл се подменя.
Всъщност присадката е точно толкова магия колкото и маслото. И не е никаква тайна кое, как и защо действа. Но трябва да се чете малко повече от етикета на маслото. Ти казваш че търсиш масло с по-високи параметри от тези които производителя иска ами че добавките правят точно това. Повишават параметрите на маслото в дадена област или пък променят параметрите на детайлите като така олекотяват работата на маслото. Като има изключително много начини за това.
slowtraveler написа:Между другото експлоатантите на сериозна техника и броейки стотинките са стигнали до следния извод: по-евтино е да се направи график за подмяна на детайли, отколкото да ремонтираш аварийно механизъм.
Между другото това го знам! И съвсем между другото да ти кажа че най-големите печалби и клиенти на фирмите производители на добавки са от тези сериозните браншове!!! Там нещата се доказват най-лесно защото хората си правят излседвания и анализи дори на място в собствени лаборатории!!! За една смяна на флуида всичко става ясно! И там като имаш практика от години на едни часове детайла да е в едно състояние и след това изведнъж се окаже че след ползване на добавка детайла е доста по-малко износен. И че вместо да кажем 6 ремонта тази година може да минеш с 4 и не само че ще дадеш по-малко пари за ремонт ами и по-малко време машината няма да работи/произвежда и повече въпроси не се задават! Та една фирма можеш да я видиш колко е сериозна по това колко индустриални продукта има и дали работи за армията. Като второто не винаги можеш да го разбереш но можеш да гледаш по разни косвени белези като например дали имат смазки за оръжие.
Japanese_fever написа:
Всяка добавка. Те не работят ли на пододбен принцип?
На католиюеската църква тук не й е мястото, знам защо я намесвая, но недей да обърквая колегите с излияни приказки.
Като дойде смяната на маслото трябва ли пак да наливаш добавка?
Проблема при теб е че доста пъти въобще си нямаш идея за какво говориш! Абсолютно ясно е че добавките не работят на един и същи принцип дори и на подобен не са! Най-подобното нещо е че трябва да ги сипеш някъде за да започнат да правят нещо!!! Ще ти дам един жокер, почти няма такива които да променят вискозитета на маслото!
Japanese_fever написа:С добавките е малко като с алкохолизма - може да умреш след 5 годни, но може и след 50.
Може да си прецакаш двигателя за 10 000 км, а може и за 100 000. biggrin.gif
Има много хора, които не взимат витамини на хапчета, но това не пречи на реномирани фармацевтични компании да правят милиони от продажба на витамини всяка година.
Само че статистиката за починали алкохолици, пушачи и тн злоупотребяващи хора не е може и, може и да не, ами е обикновенно е всеки втори не уцелява или умира в мъки. Така че е важно да има статистически данни иначе стават едни празни приказки!
Airfan написа:Как се оправя лапането на масълце с добавка? Крайно интересно ми е.
Airfan написа:Имайки горе-долу познания по устройството на двигателя все още се чудя как с добавка ще се намали разхода на масло. Наистина се чудя и за това ми е много много трудно да го повярвам, но очевидно е възможно, щом двамата твърдите, че се случва.
Колега много зависи от какво точно е причинено лапането на масълце. И практиката показва че ако не е от теч или от гумички е от спекли сегменти и/или износени цилиндрови стени! И точно там действат добавките с пълна сила. В рамките от няколко минути до няколко дни можеш да видиш чудеса да стават с двигатели.
nowyaris написа:........................Но голяма част от водачите са хора,на които думите "вибрация,еластичност,мекота" при работа на на двигателя им нищо не им говорят. Те просто сутрин сядат ,палят и тръгват.Чак когато едно от тези трите не се получи,тогава почват да се шашкат . И кой чул-недочул,кой разбрал-недоразбрал - първо добавка в маслото. "Бързо,лесно,вкусно" ................. .
За това си абсолютно прав и това е най-глупави начин по който може да се ползва добавка!
За мен е смислено добавки да се ползват от нов до към 50% износен детайл за да се удължи срока на експлоатацията от там нататък може да се ползва само за да се закърпи положението. Просто защото и добавката няма за какво да се хване вече. Много по-добре е лагера докато е нов да му намалиш триенето и да го защитиш от колкото да се опитваш да го възстановяваш след като се е износил. При скоростни кутии, хидравлика и горивна система резултатите са повече от задоволителни. При двигателя много зависи какво е положението реално!