Зимни гуми

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
Dizzle

Мнение от Dizzle » 13 Окт 2010 10:57

digitalpr написа:Някой карал ли е с Dunlop Wintersport 3D 205/55/16? Мнение от личен опит?
с такива съм. страшна гума ,където други затъват аз не съм имал проблеми. добри са при всякакви условия - сняг,лед,дъжд,сухо.. но и цената им е добра,бяха към 240/бр като ги взех миналата зима

baba_metca

Мнение от baba_metca » 13 Окт 2010 11:36

chukov написа:И на последно място, но не по важност. Не си купувайте гуми от он-лайн магазините в Интернет. Зад тях почти винаги стоят прекупвачи, които нямат име и опит в този бизнес. Големият и сериозен сервиз на една фирма гарантира до голяма степен и сериозно обслужване сега и после при евентуални рекламации.
С останалите работи съм съгласен, но точно с това не съм много. Имам приятели които си купуват гуми от оналйн магазин и са доволни. В какво се изразява доволността им - карат ти ги където поискаш и ти ги слагат на място. Няма ходене, няма нищо. В голяма част от случаите имат точния размер и винаги гумите им са били произведени преди най-много 3-4 месеца (тук казвам, че хората са купували все гуми който все още се произвеждат и са сравнително нови като модел). Отделно закона в България е такъв, че ако направиш оналйн покупка може да си върниш стоаката до 7дни след вземане и са длъжни да ти върнат цялата сума пари, без да опоменаваш причина и все пак не сте наранили гумите. Един вид може пре спокойно да си купиш гуми, да ги тестваш 2-3 дни и ако са ти много шумни или нещо друго да си ги върнеш. За рекламациите незнам как стои въпросът от гледна точка на реакция, защото не се е случвало подобно нещо, но повечето сайтове имат скайп или телефон и може да се пита при рекламация каква е процедурата преди покупка - да рече дали пращат някой на място да види гумата или ти сам трябва да ходиш някъде ей-такива работи. Като не те устройва не купуваш от тях. Сайтовете си имат предимства, имат си и недостатъци, но да се отречем от тях напълно е глупаво.

Аватар
digitalpr
Благодарил/а: 1 път

Мнение от digitalpr » 13 Окт 2010 14:25

Dizzle написа:с такива съм. страшна гума ,където други затъват аз не съм имал проблеми. добри са при всякакви условия - сняг,лед,дъжд,сухо.. но и цената им е добра,бяха към 240/бр като ги взех миналата зима
Звучи обнадеждаващо. Зимата ми предстои път до Австрия с тези гуми. Най-вече ме интересува как се катерят по сняг, лед и недобре изчистени пътища, защото съм скиор.

P.S. В този ред на мисли мога да похваля LASSA Snoways ERA (175/65/14). Не мога да кажа, колко са добри за високи скорости на мокро и сняг, защото са на Астра-та и с нея не карам бързо. На неотъпкан сняг обаче катерят много. Карам ги три години, като миналата зима изпаднах в уникална 6-часова ситуация на 13км неизчистен път по нанагорнище и общо взето от 10 коли, моята драпаше най-добре.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Аватар
Dizzle

Мнение от Dizzle » 13 Окт 2010 15:36

digitalpr написа:
Dizzle написа:с такива съм. страшна гума ,където други затъват аз не съм имал проблеми. добри са при всякакви условия - сняг,лед,дъжд,сухо.. но и цената им е добра,бяха към 240/бр като ги взех миналата зима
Звучи обнадеждаващо. Зимата ми предстои път до Австрия с тези гуми. Най-вече ме интересува как се катерят по сняг, лед и недобре изчистени пътища, защото съм скиор.

P.S. В този ред на мисли мога да похваля LASSA Snoways ERA (175/65/14). Не мога да кажа, колко са добри за високи скорости на мокро и сняг, защото са на Астра-та и с нея не карам бързо. На неотъпкан сняг обаче катерят много. Карам ги три години, като миналата зима изпаднах в уникална 6-часова ситуация на 13км неизчистен път по нанагорнище и общо взето от 10 коли, моята драпаше най-добре.
пробвал съм ги на 25+см сняг и си минах като танк biggrin.gif на лед също са добри,стига естествено да караш внимателно и да си преценяваш действията добре. при всички условия са много добри и надеждни,но за сняг са несравними.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Окт 2010 20:01

Dizzle написа:......
пробвал съм ги на 25+см сняг и си минах като танк biggrin.gif ...
Абе с зимата шега не бива....
И аз така си мислех, че съм с танк в една виелица, ама по едно време се оказа, че и четирите гуми се въртяха във въздуха - колата бе легнала на пода си при сняг около 25-30см laugh.gif
Добре, че имаше яки момчета наоколо, че да успеят да ме изкарат на малко по-малоснежно място (историята съм я пускал тук, а и newmiro май е сложил извадка от нея laugh.gif )
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 13 Окт 2010 22:12

И най-скъпите гуми при лош път те карат да потърсиш трактор.И докато дойде трактора седиш и си мислиш "Защо,по дяволите,дадох толкова излишни пари?"

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 13 Окт 2010 22:38

Това ме подсеща за едно старо правило:
Колкото ти е по-проходим автомобила, толкова по-далеч ще вървиш пеш да търсиш трактор за да те тегли. laugh.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Raya
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 13 Окт 2010 22:46

nowyaris написа: "Защо,по дяволите,дадох толкова излишни пари?"
Аз това си го казвах всяка година, когато продавах колите. Миналата зима останах на далавера.......изкарах с летните biggrin.gif

Аватар
digitalpr

Мнение от digitalpr » 14 Окт 2010 00:06

slowtraveler написа:И аз така си мислех, че съм с танк в една виелица, ама по едно време се оказа, че и четирите гуми се въртяха във въздуха...
Ще ви разкажа една история...
Февруари месец тази година, като традиция прекарваме една седмица с приятели на Семково. Много малък ски курорт на около 1700м надморска височина в Рила. Обикновено спим там, но поне един път в седмицата ходим до Банско, защото е близо, около 30км. Е... и тази година решихме, че ще идем до там. Стахаме рано сутринта, към 7 вече бяхме тръгнали. Предните две нощи беше навялал много сняг, но тъй като беше твърде рано и студено, колата мина без особени трудности върху замръзналия сняг и слязохме до Белица (13км). От там до Банско пътя е песен.
Към 14 часа температурата се качи над 10 градуса и заваля много мокър сняг, пистите станаха тежки за каране и решихме, че се прибираме. Е да ама не... НЕ се прибираме :) Стигайки до Белица слагаме вериги, защото ни чака 13км нанагорнище по снега, за всеки случай... В този момент, валялият до сега мокър сняг го обръща на дъжд... проливен дъжд. Снега се превръща в неописуема половин метрова киша ... Разстоянието от 13 километра беше най-дългото и кошмарно пътешествие, което някога съм имал. Зимните гуми и веригите бяха абсолютно безпомощни и безполезни. На всеки 50м колата събираше толкова киша, че се вдигаше и колелата оставаха във въздуха... на всеки 50м копаехме под колата за да я свалим на земята, на всеки 50м чупехме борови клони за подложка на веригите.... и така до следващия завой, и до следващия завой и до следващия... прибрахме се в 9 часа вечерта. Двамата приятели с които бях, никога няма да забравят този ден... едва ли много хора могат да се погвалят с 13 километра бутане по нанагорнище. От върволицата 10 коли, които бяхме тръгнали по нанагорнището към Семково, само 3 успяхме да се качим до горе.
Та... когато природата реши, че няма да се качиш... гумите не помагат, но ние сме длъжни да направим всичко възможно :)
zi_zi_top написа:Това ме подсеща за едно старо правило:
Колкото ти е по-проходим автомобила, толкова по-далеч ще вървиш пеш да търсиш трактор за да те тегли. laugh.gif
Това ми хареса :)

Аватар
Dizzle

Мнение от Dizzle » 14 Окт 2010 01:10

slowtraveler написа:
Dizzle написа:......
пробвал съм ги на 25+см сняг и си минах като танк biggrin.gif ...
Абе с зимата шега не бива....
И аз така си мислех, че съм с танк в една виелица, ама по едно време се оказа, че и четирите гуми се въртяха във въздуха - колата бе легнала на пода си при сняг около 25-30см laugh.gif
Добре, че имаше яки момчета наоколо, че да успеят да ме изкарат на малко по-малоснежно място (историята съм я пускал тук, а и newmiro май е сложил извадка от нея laugh.gif )
и това ми се случи,естествено след като си повярвах на високата проходимост biggrin.gif обаче след няколко побутвания и булката зад волана потеглихме. една Lancia на същото място поне 20 мин я мъчихме с лопатите,така че гумите все пак си казаха думата

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 14 Окт 2010 08:11

Dizzle написа:.....естествено след като си повярвах на високата проходимост biggrin.gif обаче след няколко побутвания и булката зад волана потеглихме. една Lancia на същото място поне 20 мин я мъчихме с лопатите,така че гумите все пак си казаха думата
Имах предвид, че когато достигнеш нивото на проходимостта на автомобила (просвета), тогава никакви гуми не те спасяват....
Просто автомобила ляга на пода, и гумите можеш да ги завъртиш с едно пръстче, защото са вече във въздуха - все едно си вдигнал колата на подемник... laugh.gif
Иначе винаги карам с добри гуми....
Както казват умните хора - 'аз да направя каквото си трябва, пък да става каквото си ще' :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

proscrip

Мнение от proscrip » 14 Окт 2010 09:12

Те за това, зимата - карам с добавка към предната броня на Субито, че да не влиза изпод колата ми, а да бута снега на страни - с по-нисък нож и издадена леко напред в центъра, за тойотата нема да говоря, че с това задно и леката задница, зимата стои на парикнга, щото и от там не може да излезе - ако кача 8 човека вече може да се кара.

chukich
Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от chukich » 14 Окт 2010 09:45

Само не разбирам, защо си сложил вериги?!? Веригите се препоръчват само за заледени пътища. А дори във вашия случай сте имали киша.
Когато имаш зимни гуми не означава, че вече си SUV или Танк, но ти дават сигурност и проходимост в повечето НОРМАЛНИ зимни условия, а не в ЕКСТРИЙМНИ :help: зимни условия.
digitalpr написа:
slowtraveler написа:И аз така си мислех, че съм с танк в една виелица, ама по едно време се оказа, че и четирите гуми се въртяха във въздуха...
Ще ви разкажа една история...
Февруари месец тази година, като традиция прекарваме една седмица с приятели на Семково. Много малък ски курорт на около 1700м надморска височина в Рила. Обикновено спим там, но поне един път в седмицата ходим до Банско, защото е близо, около 30км. Е... и тази година решихме, че ще идем до там. Стахаме рано сутринта, към 7 вече бяхме тръгнали. Предните две нощи беше навялал много сняг, но тъй като беше твърде рано и студено, колата мина без особени трудности върху замръзналия сняг и слязохме до Белица (13км). От там до Банско пътя е песен.
Към 14 часа температурата се качи над 10 градуса и заваля много мокър сняг, пистите станаха тежки за каране и решихме, че се прибираме. Е да ама не... НЕ се прибираме :) Стигайки до Белица слагаме вериги, защото ни чака 13км нанагорнище по снега, за всеки случай... В този момент, валялият до сега мокър сняг го обръща на дъжд... проливен дъжд. Снега се превръща в неописуема половин метрова киша ... Разстоянието от 13 километра беше най-дългото и кошмарно пътешествие, което някога съм имал. Зимните гуми и веригите бяха абсолютно безпомощни и безполезни. На всеки 50м колата събираше толкова киша, че се вдигаше и колелата оставаха във въздуха... на всеки 50м копаехме под колата за да я свалим на земята, на всеки 50м чупехме борови клони за подложка на веригите.... и така до следващия завой, и до следващия завой и до следващия... прибрахме се в 9 часа вечерта. Двамата приятели с които бях, никога няма да забравят този ден... едва ли много хора могат да се погвалят с 13 километра бутане по нанагорнище. От върволицата 10 коли, които бяхме тръгнали по нанагорнището към Семково, само 3 успяхме да се качим до горе.
Та... когато природата реши, че няма да се качиш... гумите не помагат, но ние сме длъжни да направим всичко възможно :)
zi_zi_top написа:Това ме подсеща за едно старо правило:
Това ми хареса :)

Аватар
chukov

Мнение от chukov » 14 Окт 2010 10:25

baba_metca написа:
chukov написа:И на последно място, но не по важност. Не си купувайте гуми от он-лайн магазините в Интернет. Зад тях почти винаги стоят прекупвачи, които нямат име и опит в този бизнес. Големият и сериозен сервиз на една фирма гарантира до голяма степен и сериозно обслужване сега и после при евентуални рекламации.
"С останалите работи съм съгласен, но точно с това не съм много. Имам приятели които си купуват гуми от оналйн магазин и са доволни. В какво се изразява доволността им - карат ти ги където поискаш и ти ги слагат на място. Няма ходене, няма нищо. В голяма част от случаите имат точния размер и винаги гумите им са били произведени преди най-много 3-4 месеца (тук казвам, че хората са купували все гуми който все още се произвеждат и са сравнително нови като модел). "

Продължавам да твърдя за онлайн-магазините
Те зареждат от фирмите вносителки
Колкото са нови гумите при вносителите, толкова са нови и при прекупвачите. Няма как гуми, които не са налични при вносителя да са налични в онлайн магазина.

Идеята да ти доставят гумите у вас също не е много добра
Трябва да ги натовариш, да отидеш при гумаджия, да ти ги сложи. Така губиш и отстъпката, която ще ти направят заради това, че купуваш от тях. Добави разходите за куриера.
Това поставяне на гумите на място е само в София, не и другаде.

Говорим за онлайн-магазините в България.
Последно промяна от chukov на 14 Окт 2010 11:00, променено общо 1 път.
http:/www.penchochukov.com
Yaris P1

Аватар
digitalpr

Мнение от digitalpr » 14 Окт 2010 10:27

chukich написа:Само не разбирам, защо си сложил вериги?!? Веригите се препоръчват само за заледени пътища...
Ами... то беше все тая, просто вече ги бях сложил. Със или без тях в случая нямаше голямо значение. По скоро веригите помогнаха отколкото пречеха.

Публикувай отговор