Случвало ми се е (и съм го споменавал някъде напред в темата) ... Със скъпи марки зимни течности...
Пръскалки тип 'мъгла'...
Започваха да църцорят...
Никога не са ми замръзвали с 'марковите' течности, но ефекта бе силно негативен...
Година се мъчих докато разбера причината - псувах автомобила, конструктора и т.н...
След което започнах да купувам някаква съвсем евтина българска течност (Геотех или нещо такова)....
И изведнъж пръскалките пак проработиха както лятото...
А в темата - преди седмица ми бе светнала индикацията за течността и в офиса ми имах една 5-6л тубичка с течност, която по спомени бе зимна...
Налях я и нямах проблем - то температурите достигаха +20С
До преди 2 дни, когато падна снега и реших да пръсна на стъклото - помпичката работи, ама нищо не пръска...
Тогава ми прищрака, че май спомените не са това, което бяха - набухал съм лятна течност....
Веднага скокнах до ОМВ и налях някакъв супер-концентрат -90С и допълних 3л с ОМВ течността до -30С....
На сутринта реших да пробвам как е - и помпичката бе замръзнала
Днес сутринта стана по-топло... -2-1С... Изкарах колата на слънце, загрях я добре (врътнах 10-20км из града и работи на място някъде час)....
Светна лампата за липсваща течност, а нивото - до гърлото....
В околността няма молове нито подземни гаражи.... Сега закрихме един гараж с няколко платнища и пуснах вътре калорифер...
Лампата изгасна, гледам нивото леко поспадна (2мм под ръба) - значи някъде се топи леда... Интересно, че водата в резервоарчето бе топла - навярно има някакъв топлообменник вътре...
Но помпичките отново бяха безмълвни...
След 3-4 часа ще видя резултата...
Извода - лятната течност МАЙ замръзва през зимата