МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА

Заключено
solun
Автомобил: Тойота Корола 1.4 vvti 97к.с.
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от solun » 08 Юли 2022 18:45

В книжката на колата за моя код на мотора пише точно тези видове дето съм написал -20w50 / 15W40 / 10W30 / 5W30 Preferred - за двг. 4ZZ FE какъвто е моя.
А за другия тип двг 1WZ - 0W30 / 5W40 / 5W30 /10W30 / 10W40.
Интересното е, че за моя двигател изобщо не е посочено 10W40. А аз точно с такова я карам, като преди това изобщо не съм се ровил в книжката да прочета какво препоръчва производителя.
Мислех си за ENEOS SUSTINA 5W-40 или Toyota 5W40 (като Енеоса е почти 2пъти по-скъп от това на Тойота), но и с този вискозитет производителя не го дава за моя двигател.
Преди няколко месеца смених пак ангренажния комплект, предишния ангренаж се бе прецакал поради 2 счупени зъба на зъбното колелце дет е на коляновия вал и от там се бяха прее*али някои от звената на веригата и така няколко десетки хиляди км, докато ми писна в един момент и реших, че на ново ще сменя комплекта (а и майстори ме бяха подвели с техни прогнози и т.н. дълго и отегчително е за обяснение). При предишния ангренаж, а и при сегашния, когато паля сутрин се чува един звук като от разтегната верига, която все едно опира и се влачи по някаква ламарина и това е за 1....2 секунди, явно докато системата се напълни с масло. Забелязал съм, че когато е по-студено времето този шум не винаги го има. Та си мислех дали причината не е в маслото, с което аз така упорито карам и поради това, че е по-гъсто от предписаното от производителя 5W30, да стига със закъснение може би до хидравличния обтегач или VVTI муфата и това да създава първоначалния шум на разхлабена верига при палене.

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 25 пъти
Получена  благодарност: 77 пъти

Мнение от ufer » 08 Юли 2022 18:56

Стана ми интересно, може ли една снимка на страницата с вискозитета на маслата? Езикът е без значение...

solun

Мнение от solun » 08 Юли 2022 21:58

1.jpg
1.jpg (277.83 KiB) Преглеждано 1619 пъти
2.jpg
2.jpg (279.72 KiB) Преглеждано 1619 пъти

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 159 пъти
Получена  благодарност: 575 пъти

Мнение от mapamop » 09 Юли 2022 02:23

1ZZ-FE, 2005.12 - дотук е пълнен със Мотул x-clean efe 8100. Вискозитета е 5w30 и на практика нямам видими загуби по щека. За тия три смени, и 4та която предстои след 2 седмици имам пробег от сорта на попти 35000 километра. Катализатора е наличен, ефективността му по диагностика и ГТП си е в нормата. Спецификацията която ми дават в книжката е SM или SL, маслото по етикет е SN.
Реалният пробег на автомобила към момента е от порядъка на 360 000-370 000 километра (километражът е пипан).
И мен ме стартираха като я купих че "на тоя опиленият мотор му трябва по-гъсто масло", но реших да пробвам с това по книжка. Моето мнение е да я напълниш с 5w30 както си пише. Напълно възможно е да ти чаткат веригата и клапаните докато подкачи гъстото масло. Измий клапана за VVT-i муфата и цедката му, ако не си ги мил никога. Има забележим ефект с разхода на гориво.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

solun

Мнение от solun » 09 Юли 2022 07:38

Свалял съм я цедката, беше си чиста. Клапана е пробван, промит и си бачка ок. Цедката мисля, че никога преди това не е сваляна да се промие, а и аз самия до преди 2 години не знаех, че има такъв детайл там.
Да, и при мен има подозрение, че по-гъстото масло стига по-бавно до някои части на двигателя при стартиране.
При мен също катализатора е наличен, даже на Техническия преглед миналия месец газанализатора отчете категория ЕКО 3.

Аватар
ufer

Мнение от ufer » 09 Юли 2022 18:44

Така си и мислех. Това са диаграмите, които описват допустимите параметри, като в случая е препоръчано 5W30, което си е наред. Наистина, по-гъстото масло по-бавно отива до валовете. Но аз бих обърнал внимание и на обстоятелството, че България вече се приближава по климат с Гърция, както и на бележките на производителя за студени и горещи страни, като определено считам, че 5W40 не е грешен избор, дори и за "северната" Враца... :D :thumbsup:

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 90 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Мнение от memorex » 09 Юли 2022 19:44

Най-лесно и сигурно е да се ползва едно и също масло от-до.При смяна е необходимо и екстра познания за маслата и техните свойства,както и за промените в двигателите с течение на мото часовете и наличието или липсата на интервенции.Допълнително условие е и наличието или липсата на турбокомпресор.Thank you.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

solun

Мнение от solun » 09 Юли 2022 20:42

Принципно и аз така си мислех, че е добре да се ползва едно и също масло от - до, ама това изобщо не означава, че е правилното масло. Още повече, че в моя случай производителя изобщо не споменава 10W40 - с което аз карам. А именно Той (производителя) най-добре знае за какви точно масла е проектирано и може да работи ДВГ-то.
Какво да избера - ENEOS или TOYOTA (или пък някакво друго)? И кое от модификацийте на конкретното маслото, че с толкова параметри, на които трябва да отговаря направо стана няк'ва каша в главата ми. До сега съм купувал онлайн маслата и филтрите - от маслата.бг и макскар - нека да не прозвучи като реклама. Не зная дали там са читави и оригинални както пише в сайта им, ако има по-удачно място за пазаруване, моля препоръчайте ми, за което ще съм Ви благодарен.
И мога ли след източване на старото масло, направо да налея новото без притеснения, че може да се пресече или да протече от някое уплътнение?

Аватар
ufer

Мнение от ufer » 09 Юли 2022 20:59

10W40 е в диапазона на диаграмата, дори и да не е цитирано. По-важно е дали е качествено маслото и да не е менте, нещо много характерно за нашите географски ширини... :thumbsup:

Аватар
memorex

Мнение от memorex » 09 Юли 2022 22:05

Производителя най-добре знае и отговаря на запитвания от заинтересовани клиенти.От 15г. насам бая се измениха маслата като характеристики.И нови класове се появиха дето ги няма в мануала.Дилемата е между опит колеги същия двигател или запитване/меню-селекция сайт производител.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 09 Юли 2022 22:46

memorex написа: 09 Юли 2022 22:05....И нови класове се появиха дето ги няма в мануала.
memorex, човекът е писал, че колата му е 2000г. и на 500хил. км.Кви нови класове.Сега остава да се включат и "спецовете" по маслата от форума и тогава не каша, ами имамбаялдъ ще стане в главата му.Слагай си 10W40 както ти писах по-горе и си карай колата.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Аватар
memorex

Мнение от memorex » 09 Юли 2022 22:54

Veso ако знаеш коя ми е любимата песен няма така да ме апострафираш.Правилно си отговорил според мен. :thumbsup:

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 09 Юли 2022 23:07

Нека да замесим и масления филтър - на тоя мотор филтъра има или няма обратен клапан който да пречи на маслото да се оттича от магистралите?
Нека да е пълна лютеницата ...
От моите наблюдения със еднакво масло 5w30 от уж достоверен източник, имам чувството че като ми наближи датата за смяна и калапаните стават доста по-шумни. Не знам дали си въобразявам или не, нямам и уред да измеря шума на мотора, но определено чаткането на клапаните се чува по-силно. Като корелация това се случва, когато на щеката маслото посивее. Тази година след като ревизирах вакуумите и смених дебитомер и ламбда сонди (и не само), маслото почерня още в рамките на първия месец след ревизията и клапаните се разчаткаха. Имам през годината предимно градски пробег, около 2000 километра извънградски без никакъв магистрален и 2 пъти Русе-София с магистрала. Т.е. от всичко по малко.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--

solun

Мнение от solun » 10 Юли 2022 08:54

Поставям филтър на FILTRON OP572 Характеристики :Тип клапан: предпазен клапан за налягане : с един възвратен клапан
Това пише за масления ф-р. в онлайн магазина - а дали е така , нямам си идея.
Наистина колегата veso , ще излезе прав, че още повече стана каша и абсолютна дезориентация с избора на масло от мен.
Зададох конкретни въпроси, за това дадох и подробна информация за колата и за това от къде съм закупувал маслото и филтрите, но може би и по-знаещите (от мен) в тая област трудно могат да дадат конкретни отговори или не искат да се ангажират с такъв казус.
И май в случая , решението за мен остава да си действам както до сега, без да променям каквото и да е, след като няма конкретно мнение "сипвай това масло...и го взимай от този доставчик/продавач/магазин, защото едиси какво.....".
Благодаря на колегите и желая безаварийни км и мнооого слънчеви дни за почиващите (нали почва отпускарския сезон, ма едни ще са на моренцето, други на планина, а трети ще си правят/довършват ремонтите у дома). wink.gif

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 10 Юли 2022 09:25

На следваща смяна пробвай с друга марка филтър за начало. В крайна сметка ако очакваш някаква промяна в системата, трябва смениш нещо в системата. Има 2 неща които може да промениш - марката на филтъра и вискозитета на маслото. Имам смътни спомени, че и филтъра е дъвкан тук по линия на стартовото изчукване на верига и клапани. В моите очи Филтрон си е посредствена марка. По спомен текущият ми филтър е Mahle, но ще погледна днес и ще пиша.
За смяната на маслото след 2 седмици, съм си подготвил оригинален на Тойота от чисто любопитство.
Смени марката на филтъра и запази марката и вискозитета на маслото, щом не го гори. Виж какви са резултатите, и според тях смени и вискозитета.
--

Заключено