Може би това, което ще кажа ще бъде шокиращо, но... вече 27-ма година преход живеем в условията на ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, не на ЦЕНТРАЛНО ПЛАНИРАНА... Потресен съм, буквално, че тоя народ още живее физически и психически в периода "преди 10-ти"

Според теб трябва всичко да е на една цена, навсякъде и това е правилното нещо ли? Или тоя, ето е хванал дедовия и го размята на 2.25 обикновена нафта "няма право да го прави"? Незаконно ли е? Ей, нали ревахте по площадите за демокрация и пазарна икономика бе, забравихте ли?...
Ако аз отворя кебапчийница и ти отвориш кебапчийница - моите цени едно към едно с твоите ли ТРЯБВА да са? Ти ги пускаш на левче, аз на два - "търсенето" бързо се ориентира, че "предлагането" при теб е по-оферта и аз фалирам, къде е драмата? Ония на 2.25 си продава и му пукат ушите...Отвори срещу него бензиностанция, пусни го на 1.60, че да ти е по-евтин и от Варна даже и "печели" по 0.0001 стотинки от литър от 20-те човека, дето ще сипят днес при теб?
Понятието пазарна цена, в икономическата наука означава цената на определено благо на пазара, която се определя от съотношението между търсене и предлагане, в условията на конкуренция. Цената на дадена стока или услуга, се определя от това дали предприемача има монопол или е в конкуренция с други предприемачи, които произвеждат същата стока или предлагат същата услуга.
В Гърция ходил ли си? Там да си видял две бензиностанции да имат поне сходна цена на горивата една с друга? И обратния пример, за нашето подобие на пазарна икономика, породено най-вече от изкривеното "икономическо" мислене на средностатистическия необразован българин - тук влизам в автомивката и викам на собственичката - кажи ми сега, кви са тия глупости - дъвките ти 0.95 лева, сладоледа на 1.82.. сложи дъвките левче, сложи сладоледа два лева??? И тя ми вика - не може, защото идват тия, дето ми ги карат и ми казват ще сложиш цената, която ти даваме, иначе няма да те зареждаме.