Покупка на Toyota Prius

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
SFINKS

Re: Покупка на Toyota Prius

Мнение от SFINKS » 11 Юли 2013 15:33

Общо взето нищо не си разбрал но това си е за твоя сметка .
Поне можеш да се успокояваш че не си само ти :)
Приусите ги изпреварвам и с колелото :)))
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 11 Юли 2013 17:47

Айде още един опит (последен) да обясня нагледно с реален пример :
Зимата тръгваме комплект с братовчед ми от Шумен към монтанско през Ботевград...
Той - с Джип бензинка 300+к.с., аз - с кашкая 140к.с.
Братовчеда води до В.Търново с на пръв поглед бързо темпо - джипа дърпа яко и успява да изпреварва доста лесно, докато аз с кашкайчето трябва да мисля за всяко изпреварване и да правя доста по-резки маневри за да успея да се движа след него. Разхода ми скочи с около 2л/100км (доста често пътувам този маршрут), а средната скорост - малко по-ниска от моята стандартна скорост.
На светофара на В.Търново оставам без първа и втора предавка и братчеда отлетя някъде напред докато 'дебъгвам' проблема..
На второто светване на светофара успявам все пак да тръгна и излизам от В.Търново, но братовчеда спрял да ме чака. Продължавам както съм с добро темпо, без да спирам при братовчеда, оказвайки се пред него, но с моя стил на шофиране...
На ОМВ на магистралата докато чакам братовчедите (над 10 минути) поглеждам резултата - средната скорост съм я вдигнал с около 5км/ч, а разхода се е смъкнал до нормалните за моето шофиране нива...
Та в случая имаме един автомобил, един трафик (по този път е що-годе равномерен), и 'нелогична' според теб разлика в разхода, където при малко по-бързо, но по-предвидливо шофиране разхода е по-нисък отколкото при по-рязкото, но и странно - по-бавното шофиране...

Това имах предвид - не само цифрата на средна скорост е важна. Според мен е по-важно как е постигната тази средна скорост...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 11 Юли 2013 18:03

Е какво написа току що и ти не знаеш ...
Първо си карал заедно с братовчед ти от Шумен до В.Търнов бързо пък средната ти скорост била паднала а разхода ти скочил с 2 литра .
После си карал сам от В.Търново до ОМВ на магистралата пак бързо мръднал си средната скорост с 5 км нагоре и разхода ти е мръднал и той минимално ама с колко и ти не знаеш ???

И това всичкото без никакви конкретни цифри , просто субективно мнение и умозаключения ..
Сега сам разбираш защо са толкова важни цифрите и фактите .

Като за начало не си карал по един и същ маршрут какво има да коментираме повече ??

Виж ще ми докажеш че средната скорост като число няма значени за разхода ако пак при същите условия и автомобил направиш средна скорост с 10-15 км/ч по голяма а разход по-нисък , за съжаление даже и теоретично е невъзможно..
Просто по-голямата скорост значи по-голямо въздушно съпротивление и неизбежно по-висок разход ..
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 11 Юли 2013 18:21

Извинявам се... Предполагах, че средностатистически човек ще успее да свърже правилно изреченията и да си направи извода :)
Разхода ми скочи с около 2л/100км (доста често пътувам този маршрут), а средната скорост - малко по-ниска от моята стандартна скорост.
и
средната скорост съм я вдигнал с около 5км/ч, а разхода се е смъкнал до нормалните за моето шофиране нива...
Финалната средна скорост бе 103км/ч...

П.С. никой не спори за повишения разход при повишена скорост. Но можеш да постигнеш с разумно каране по-висока средна скорост при по-ниска максимална скорост, а в същия момент - да имаш по-ниска средна скорост при по-високи пикове на максималната скорост.. Надявам се да съм обяснил правилно....
До тук с темата - от тук нататък се връщаме на Приус...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 11 Юли 2013 19:31

Ееее чакай сега , тази тема е 100 пъти по интересна от Примуса .

1/Ти сравняваш два различни маршрута Шумен- В Търново , и В.Търново - ОМВ , така ли е или
2/ си засичал многкратно разхода си от Шумен до В Търново и отделно В.Търново - ОМВ всяка отсечка по отделно и правиш сръвнение със сегашното си пътуване ????

Кажи ми кое от двете е за да ти кажа къде бъркаш в изчисленията :)

Финална средна скорост 103 ?? Това за цялата отсечка Шумен - Монтанско предполагам ??
Колко километра е цялата отсечка ?
Колко от отсечката е магистрала ?
Колко ти е средната скорост при други пътувания ?
Колко ти е бил средният разход преди и колко е сега ?

Карал си заедно с джип + 300 кс който е давал бая газ и си стигнал от Шумен до В търново с по-ниска средна скорост отколкото ако го минеш този маршрут сам при същият трафик и т.н ? Щом ти е била по-ниска средната скорост значи чисто математически си стигна по-бавно и то гонейки доста по- бърза кола от тебе ?.Тук обаче теорията ти издиша .Стигнал си по бързо.За да караш заедно с по-мощната и бърза кола си давал много повече газ от обикновенното ти пътуване на същата тази отсечка, за Кашкая е било нещо като педала до ламарината през цялото време затова е и качил разхода .Наистина ли твърдиш че ако караше сам във същият трафик,същият този следобед, много по-малко рисковано щеше стигнеш по-бързо, тоест със по висока средна скорост ? Нали се сещаш че няма как да стане да караш с темпото на много по бърза кола и да твърдиш че си стигнал по бавно отколкото ако караш сам без да му даваш зор на Кашкая.

За да стигнеш от точка А до точка Б по-бързо с автомобил има само един вариaнт , pedal to the metal .
Тръгваме 5 еднакви Кашкая от Шумен за Монтана , кой ще стигне по-бързо , Аз който му изваждам душата и изпреварвам по най-бързият начин всичко което мърда или ти който караш "умерено и равномерно" каквото и да значи това . Бъди сигурен че няма да си ти .Аз ще стигна първи , разхода ми ще е по-голям , средната ми скорост ще е по-голяма .
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

sdo master

Мнение от sdo master » 12 Юли 2013 11:23

Ще помоля темите свързани с физични закономерности да се дискутират в друга тема... тази се напълни с безмислен спор... тук идеше реч за Приус 2 или 3 и за това какво трябва да гледа евентуално кандидат купувача! Моля също, "хора които са чули, че някой е видял, как друг е казал на трети, че той пък е чул от братовчеда на балдъзата си по линия на 4-тата братовчедка на втората му майка" и не са се качвали в подобен автомобил - било то като пътници или водачи да не споделят слухове, защото смятам всеки е достатъчно грамотен да чете из нета всичко написано... Народа го е казал - НЕ питай старило, питай патило! Затова въпросите ми са отправени изцяло и основно към "препатилите", а не към тези дето са им гледали/слушали тегобите им... аз нямам намерение да ходя от София до Бургас за 2 часа, тъй като разрешената скорост е 140км/ч, а разстоянието от София до Бургас ~400км... което прави минимално време за пътуване ~3часа... на бързаците и каращите "мощни и скъпи" коли ще кажа само, че колата не прави нито човека, нито водача... като си рунтав гъз и от "Гучи" гащи да излезеш си оставаш такъв :) НЕ че не ме сърби крака да настъпвам газта, но всеки риск трябва да е премерен и да не забравяме, че на пътя не сме сами... И тъй като и аз се отплеснах от основната тема, ще си позволя да споделя, че където и да съм ходил извън нашата мила Родина, ми се случи веднъж да ми присветнат на магистрала и след като бях изпреварен, видях че нашенец от село е яхнал прогнилата каручка и лети към Авропата... изводите ги оставям на четящите с апел - да бъдем по-внимателни и толерантни на пътя, пък ако ще и в Бентли да сме.

Хубав уикенд на всички!

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 12 Юли 2013 13:15

Във форума има само един собсвеник на Приус който дава обективна информация . IVOtuning
Ако искаш наистина обективна информация прочети пак неговите мнения .
Всички останали са сложили по 2 чифта розови очила и не искат да ги свалят .

София - Бургас ,магистрала от край до край не е 400 км ,а 360 км или по-малко , още никой не знае точно защото никой не е и минавал, ще я отварят в понеделник , уж :) , с разрешената скорост 140 км/ч , времето за пътуване ще е точно 2 часа и половина . Със 10-15 километра над ограниченията което си е нещо напълно нормално или 150- 155 км/ч , времето за пътуване е 2 часа и 15 минути. Така че и без да си Шумахер с Бентли пак ще се пътува между 2 часа и 2 часа и половина . За мен лично 2 часа с подходящ автомобил . С приус със 100 км/ч - поне 3 часа и половина , евентуално и по-бързо ама със хапчета за сърце за собственика да не получи шок от разхода и "светлинната" скорост :)
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Юли 2013 15:41

Освен с всичко друго и с математиката хич не си добре. Понеже са ти трудни сметките ще ти кажа най-простата, че за да стигнеш от София до Бургас по маршрут 360 км. за 2 ч. ще трябва да караш със средна скорост 180 км/ч. Всеки с малко повече опит в шофирането знае как се постига това. Ти навярно не си от тях или нещо друго ти липсва и си мислиш, че ей така на магистрала не къде да е, а в България, можеш да го направиш. Не, че не можеш. То за тази работа много акъл не се иска. Жалкото само е, че заради такива самонадеяни „състезатели“, често страдат невинни хора...
Колко Приуса до сега си имал, че започна да правиш заключения кой давал и кой не достоверна информация? На базата на какво ги правиш умозаключенията? Снимките и видеотата, което пущам, някаква измама ли са според теб? Или може би другите колеги с хибриди и те лъжат нещо?
Най-добре вземи ти смъкни розовите очила и спри да се правиш на велик с Королката си, като е изкарваш едва ли не най-икономичната и най-бързата, че току виж някой Приус да не вземе да ти прави ластици по магистралата и ти падне средната скорост да не можеш да стигнеш до Бургас за 2 часа! :)))

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 12 Юли 2013 16:29

София-Бургас-София не познавам лично човек който да го е пътувал или пътува повече от мен и който да познава по-добре трасето ;)
Така че толкова за опита по шофиране на магистрали и специално на тази отсечка :)
Едно е да ходиш 1 път в годината на море , съвсем друго да пътуваш почти всяка седмица в продължение на 15 години .

Поздравления за познанията ти по математика че 360 делено на 2 правело 180 . Ня бях се сетил , в училище деляхме до 300 , по нагоре не сме стигали :))))))))))))

За да караш така от много години без инциденти се изисква не само много акъл но и редица други умения които честно казано повечето хора ги нямат . Почти никой шофер няма уменията да кара със много висока скорост продължително време и същевременно безопасно . Не говоря да караш със 150-160 което е предела на повечето , а с + 200 ;)
Такива средни скорости и времена не стават нито с корола нито с автомобил под 200 кс ;)
Такива резултати(+200 км/ч) ги постигам с друг автомобил, който като възможности е много над почти всичко което се движи по пътищата ;)

Що се отнася до Королата , твърдя че няма много автомобили който могат да го направят толкова бързо и с такъв разход , който иска да спори да заповяда .Изключвам метан и газ , тях е трудно да ги биеш по разход измерен в левове.

Така че който иска да засича , но по метода който написах вече н пъти .
Маршрут , време , средна скорост , среден разход.
Всико останало е измама и илюзия .

За Примуса какво да дъвчем повече , в София съм се качвал поне на 5-6 таксита Приус 3 ,разхода на всичките е 5 или +5 . Немският тест доказа че хибридите лъжат за разхода с 40% - 50% .На магистрала никой даже и не смее да цитира какъв е средният разход при малко по-висока скорост .Пълен балон за наивници , нито в града е икономичен нито на магистралата . Цента му е висока . Като събереш всички фактори излиза че е пълна безмислица .Който е на противното мнение , моля , адреса на ТМ Ауто е свободно достъпен :)
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 12 Юли 2013 17:23

Няма смисъл да ни убеждаваш в правотата си.Corolla-та е добър автомобил.Но не е по-икономична.Освен това няма и половината екстри на Prius-а.Със сигурност не е и по-здрава.Основно заради си цената си Prius е толкова рядък.Но и това ще отмине.Въпрос на време е.Да сме живи и здрави - ще си пишем отново след години.
А за магистралното каране - никой не е казал че Prius е някакъв болид, или участник във WRC.Максималната му скорост беше около 180 км/ч.Предостатъчно за 90% от хората.Ако толкова много бързаш - има стока и за теб - казва се GS 450h, или LS 600h ,които са по-икономични, толкова бързи (поне), и вероятно по-евтини от AMG кабрио.
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 12 Юли 2013 17:41

Королата е по-икономична от приуса на магистралата , при каквато и да е скорост .За това поне никой не спори надявам се .В града Приуса е по-икономичен ако го кара бакшиш , ако го карам Аз както карам королата няма да е .
Качество по-добро ? Моята е правена в Япония , Приуса сигурно в съседният завод . И двете са пълни с еднакави пластмаси и тъкани, даже и на цвят . Екстри ? Какви екстри има повече Приуса че не мога да се сетя ..

За магистрaлно каране забрави GS 450h, или LS 600h да са по-бързи от 5.5 AMG във CLK Cabriolet.
Това не го споменавай повече никъде че много ще ти се смеят .
Последно промяна от SFINKS на 12 Юли 2013 17:45, променено общо 1 път.
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Юли 2013 17:43

Току що се прибирам от един от най ужасните трафици в Мюнхен петък следобед и веднага докладвам с една „фалшива“ снимка с хистограма от БК с отчет на 5 мин., която за пореден път „доказва“, колко неикономичен автомобил е Приус и колко много лъжат тези от Тойота с разхода:
Изображение
Общият ми разход, както се вижда за последните 441 км. е 3,6/100, което е малко високо за моите възможности по простата причина, че имам не малко километри магистрала със скорост 120-140 км/ч и извънградско 90-110 км/ч. Около 100-тина километра съм бил на климатик, а разхода за последните 30 мин. е около 2,5/100 и то в ужасно задръстване както споменах по-горе. Само за сравнение по същият маршрут и време Меган 1,5 110 к.с. дава разход 7/100. Почти 3 пъти повече и то дизел и то един от най-икономичните на пазара.
Форума е прецакан и горният линк не може да се отвори и за това слагам цялата снимка:
Изображение
Последно промяна от Not_active_user_1 на 12 Юли 2013 17:58, променено общо 1 път.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Юли 2013 17:51

SFINKS, ама моля ти се. Королката ти не само е по-икономична, ами е и по-бърза от Приус. В съседни заводи са правени - ДА, даже са си прехвърляли частите през оградата едните, като ги свършат. Абе, почти еднакви са да ти кажа, само дето Королката ти е по-добра. За това предполагам си напълно съгласен. :)))
пп. Спирам да се занимавам с теб, че наистина си по-зле отколкото съм мислел. Иначе си пиши за Приусите и давай „компетентно“ мнение базирано на няколко пъти возене в такси!

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 12 Юли 2013 17:55

Prius , Я се скрий с тези хистограмни фотоси ,в България и бакшишите нямат такъв разход :)
С тях не доказваш нищо освен че караш като баба , не че тук Приусите карат по бързо ... ,
Следващият път просто нулирай всичко по борд компа и засечи :
маршрут , време , средна скорост , среден разход .

Ако покараш на някоя магистрала по-бързичко и пуснеш резултатите както е описано по горе цена няма да имаш :)

За сравнението Приус/Корола и двете правени в Япония какво да ти кажа , еми еднакави са с раликата че Королата е по-икономична на магистралата :) Приуса е икономичен единствено като не помръдва с часове в някое задръстване .
Надявам се не се чувстваш прецакан :)
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Юли 2013 18:10

Ей ти нулиран комп бе отворко:
http://www.youtube.com/watch?v=q4AN2snM78A
И тук ли нещо няма да си доволен? Крайният резултат виждаш ли го или на очен лекар да те пращам! Ще ти го кажа 2,8/100 е преди да ми падне батерията на телефона с който снимам и за това видеото е зле, но цъкай с паузата и всичко се вижда. Още няколко км. и щеше да видиш 2,5/100, но предполагам не държиш на това. Щом българските таксиджии нямали такъв разход, значи не може да се случи. Излагаш се и то много, но явно ти харесва...

Заключено