Total 7000

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 28 Мар 2011 18:43

mitoko написа:30 вискозитет според мен е малко за лятото. а ти турбо имаш ли?
Мотора е 998 куб.см,3 цилиндъра,бензин.В Тойота Русе на въпроса защо на бензинови и на дизелови двигатели независимо от изминати километри и състояние на двигателя слагат винаги наливно 5W40 с неизяснен произход/според тях ШЕВРОН/,отговора бе,че поради горещото лято било по-добре да е такова.Аз обаче не мисля така.Хората са си написали какъв вискозитет е нужен и 5W40 никъде не съм видял да е упоменат.Понеже възникна спор с колегата/а в спора се ражда истината/,прочетох в книжката за техническо обслужване какво масло препоръчва производителя за дизеловия ЯРИС D4-D , 1ND-TV , който е прословутия 1,4 дизел.Преписвам дословно : Моторно масло ACEA B 1 , API CF-4 , 5W30. По принцип най-новите продукти вече са В5,който стандарт покрива В1.Това е-черно на бяло.Явно при дилъра 5W40 идва на голяма далавера и затова се чуди как да ни убеди всички,че неговото е каквото трябва.Лято-Зима-това е препоръчания от производителя тип масло.Другото е от лукавия. :thumbsup:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 28 Мар 2011 19:25

Bass_Man написа:
nowyaris написа:Ами ей така.Двигателите на колите ни са различни и добрите масла за тези различни двигатели са различни.
Благодаря ти за изчерпателния и видно технически подкрепен отговор !
nowyaris написа: По таблиците,които непрекъснато показваш и препоръчваш дават SM/SL и смяна на 6-12 месеца.Добре.В ръководството което ми продадоха заедно с колата при дилъра пише ,че препоръчват :........
Тия таблици да знаеш аз си ги измислям и бутам под масата на админчето на Тойота Корпорация Европа да ги качва на сайта та да мога после да ги пускам по форумите ! И да обърквам хората , които са си купили книжки в компелкт с коли !
Колко мъка има на този свят не е истина ..........

А ако си мислиш , че само тези две масла отговарят на тези спесификации значи абсолютно нищо не си чел !
Важното обаче е , че накрая купи малсо така , че всички моежем да си отдъхнем от тази малсена криза tongue.gif !
За мъката си прав.Иначе тези таблици дават само обща информация,без да конкретизират,на чужд език са и никак не могат да помогнат на технически неграмотен собственик на Тойота Ярис/например на жена ми,която е икономист/.Нали се сещаш,че съкращението S-LLC/pink/на жената направо ще и блокира мисленето.А и не само на нея.Затова същата тази Тойота Корпорация Европа,която споменаваш , с всяка една кола дава и инструкция за експлоатация на официалния език на държавата,в която продава.И аз,както и много други,четем нея и се съобразяваме с написаното . Все пак сме дали маса пари и гледаме да си ги пазиме.Иначе си абсолютно прав-маслената криза при мен отмина.Сега се чудя дали да направя промивка на двигателя преди смяната,щото все пак сменям типа масло,или да оставя на новото да разтика вредните последици от старото.Ти какво ще ме посъветваш? wacko.gif

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 29 Мар 2011 01:05

От къде пък го взеха този Шеврон в БГ ?
Иначе цялото ти четене се основавало на "книжката" нещо , като библията на Тойота за теб .
От таблиците явно не си разбрал нищо . Само информативно да ти кажа , че не дават обща информация , а съвсем конкретна техническа информация кога, къде, какво и с какво трябва да се смени . И за разлика от твоята смешна книжка , която въобще не знаеш от къде и кога е дошла съдържа най-новата информация !!! И се ползва от всички хора в Европа ! И понеже е за всички хора от Европа никъде не пише 5W-30 поради съвсем ясни причини .

И за не знам кой път ти обяснявам защо в твоята книжка пише свещенното 5w-30 и то е защото това е най-евтиния буклук с който се покрива съответната Евро спецификация за модела , която няма нищо общо с пазене на двигателя/автомобила или иначе казано няма нищо общо със защита на твоята инвестиция . Обаче ти понеже си дал много пари и си технически неграмотен и също така нямаш възможност или желание да научиш нещо съвсем просто трябва да си купиш това , което пише на някаква шарена хартийка . В което няма нищо лошо и това масло трябва да се продава .

Само не прави разни генерални заключения кое е добро и за кой двигател защото се видя , че ти няма как да знаеш подобно нещо :thumbsup: . Защото аз за разлика от теб съм чел доста сервизна и техническа литература и в 99,9999~% от случайте никога не се дава универсален вискозитет за планетата земя .

mirott
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 23 пъти

Мнение от mirott » 29 Мар 2011 01:19

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

nowyaris

Мнение от nowyaris » 29 Мар 2011 07:53

Bass_Man написа:От къде пък го взеха този Шеврон в БГ ?
Иначе цялото ти четене се основавало на "книжката" нещо , като библията на Тойота за теб .
От таблиците явно не си разбрал нищо . Само информативно да ти кажа , че не дават обща информация , а съвсем конкретна техническа информация кога, къде, какво и с какво трябва да се смени . И за разлика от твоята смешна книжка , която въобще не знаеш от къде и кога е дошла съдържа най-новата информация !!! И се ползва от всички хора в Европа ! И понеже е за всички хора от Европа никъде не пише 5W-30 поради съвсем ясни причини .

И за не знам кой път ти обяснявам защо в твоята книжка пише свещенното 5w-30 и то е защото това е най-евтиния буклук с който се покрива съответната Евро спецификация за модела , която няма нищо общо с пазене на двигателя/автомобила или иначе казано няма нищо общо със защита на твоята инвестиция . Обаче ти понеже си дал много пари и си технически неграмотен и също така нямаш възможност или желание да научиш нещо съвсем просто трябва да си купиш това , което пише на някаква шарена хартийка . В което няма нищо лошо и това масло трябва да се продава .

Само не прави разни генерални заключения кое е добро и за кой двигател защото се видя , че ти няма как да знаеш подобно нещо :thumbsup: . Защото аз за разлика от теб съм чел доста сервизна и техническа литература и в 99,9999~% от случайте никога не се дава универсален вискозитет за планетата земя .
Добре,уважаеми колега,сподели с мен на твоята Тойота какво масло слагаш,тя коя година е и с какъв двигател,какъв е пробега и и какво е състоянието на двигателя ? И само за информация на другите колеги,не на мен,ни покажи в кой основен производител на масло 5W30 е по евтин боклук от 5W40.И обясни на другите как е възможно и дали е позволено от един и същи варел да се сменя маслото на бензинови и дизелови коли.А,и отделно,моята смешна книжка влизаше в описа на всичко,което получих заедно с новозакупената си кола,така че не бих казал,че е незнайно откъде.Дебела е 426 страници и в нея има написани доста интересни нещица.Най-вероятно ти никога не си държал подобно нещо в ръцете си до този момент,или поне не си бил първия,който го разлиства.Аз лично от сърце ти пожелавам това да ти се случи в най-близко бъдеще.Не ми отговори дали да направя промивка на двигателя поради смяна на типа масло,което ще използвам преди смяната. :thumbsup:

mitoko

Мнение от mitoko » 29 Мар 2011 10:37

nowyaris написа:
mitoko написа:30 вискозитет според мен е малко за лятото. а ти турбо имаш ли?
Мотора е 998 куб.см,3 цилиндъра,бензин.В Тойота Русе на въпроса защо на бензинови и на дизелови двигатели независимо от изминати километри и състояние на двигателя слагат винаги наливно 5W40 с неизяснен произход/според тях ШЕВРОН/,отговора бе,че поради горещото лято било по-добре да е такова.Аз обаче не мисля така.Хората са си написали какъв вискозитет е нужен и 5W40 никъде не съм видял да е упоменат.Понеже възникна спор с колегата/а в спора се ражда истината/,прочетох в книжката за техническо обслужване какво масло препоръчва производителя за дизеловия ЯРИС D4-D , 1ND-TV , който е прословутия 1,4 дизел.Преписвам дословно : Моторно масло ACEA B 1 , API CF-4 , 5W30. По принцип най-новите продукти вече са В5,който стандарт покрива В1.Това е-черно на бяло.Явно при дилъра 5W40 идва на голяма далавера и затова се чуди как да ни убеди всички,че неговото е каквото трябва.Лято-Зима-това е препоръчания от производителя тип масло.Другото е от лукавия. :thumbsup:
аз не мисля аз доказвам...
5в30 само показва в какви стандартни температури маслото не губи визкозитет. обаче визкозитета има стойности (най-често се мери при 40 и 100 градуса) които реално показват колко е добро маслото(колко добре маже) има и още няколко стандартни позателя за маслата които обикновено се дават от производителя с тези 2та за вискозитета и по тях може да се определи/сравнява качеството на маслата от различните марки с еднакви 5в30

http://www.statoil.110mb.com/archive/St ... a_2009.pdf

LazerWay 5W-40
SAE 5W-40
Вискозитет мм2/сек., 40°C 82 100°C 14,1
Индекс вискоз.,VI 173
Мин. темпер. на течливост -42
Точка на възплам.°C 230
TBN мг, KOH/г 11,0

от таблицата от ПДФа е ясно като бял ден, че 5в30 по отношение на стойностите на вискозитета (при 40 и 100 градуса) изостава от 5в40

Nixter

Мнение от Nixter » 29 Мар 2011 11:09

Никакви промивки не прави! Нали не сменяш от синтетика на минерално. Няма смисъл от промивка. И пропусна да се похвалиш, че двигателчето ти 1KR-FE е двигател на годината 3 последователни години при най-малките wink.gif Аз също съм фен на това двигателче. На жената Айгото е с него и сме доволни. Не мисля, че има особено значение дали ще сложиш 5W30 или 5W40, за да се разпалва такъв голям спор. Определено от Тойота България знаят, че 5W40 е по-добро за нашия климат (предполагам и в Гърция го слагат) и затова сипват от него.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

nowyaris

Мнение от nowyaris » 29 Мар 2011 19:52

Nixter написа:Никакви промивки не прави! Нали не сменяш от синтетика на минерално. Няма смисъл от промивка. И пропусна да се похвалиш, че двигателчето ти 1KR-FE е двигател на годината 3 последователни години при най-малките wink.gif Аз също съм фен на това двигателче. На жената Айгото е с него и сме доволни. Не мисля, че има особено значение дали ще сложиш 5W30 или 5W40, за да се разпалва такъв голям спор. Определено от Тойота България знаят, че 5W40 е по-добро за нашия климат (предполагам и в Гърция го слагат) и затова сипват от него.
И аз мисля да не правя промивка.За двигателчето си прав-малък пумпал е.И наистина спора е безмислен-всеки си има глава-да я чупи както намери за добре.А ТМ-България за сега са с един клиент по-малко. wink.gif

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 31 Мар 2011 18:10

nowyaris написа: Добре,уважаеми колега,сподели с мен на твоята Тойота какво масло слагаш,тя коя година е и с какъв двигател,какъв е пробега и и какво е състоянието на двигателя ? И само за информация на другите колеги,не на мен,ни покажи в кой основен производител на масло 5W30 е по евтин боклук от 5W40.И обясни на другите как е възможно и дали е позволено от един и същи варел да се сменя маслото на бензинови и дизелови коли.А,и отделно,моята смешна книжка влизаше в описа на всичко,което получих заедно с новозакупената си кола,така че не бих казал,че е незнайно откъде.Дебела е 426 страници и в нея има написани доста интересни нещица.Най-вероятно ти никога не си държал подобно нещо в ръцете си до този момент,или поне не си бил първия,който го разлиства.Аз лично от сърце ти пожелавам това да ти се случи в най-близко бъдеще.Не ми отговори дали да направя промивка на двигателя поради смяна на типа масло,което ще използвам преди смяната. :thumbsup:
Ама не ми задавай въпроси ве пич нали си имаш книжка и ключове , които аз никога не съм държал за какво ти е акъл от разни скъсани непросветени съфорумци ? Карай си там както знаеш но недей да съветваш другите какво да правят защото явно не са ти ясни нещата даже сам си го казваш :thumbsup: .

nowyaris

Мнение от nowyaris » 31 Мар 2011 22:37

Bass_Man написа:
nowyaris написа: Добре,уважаеми колега,сподели с мен на твоята Тойота какво масло слагаш,тя коя година е и с какъв двигател,какъв е пробега и и какво е състоянието на двигателя ? И само за информация на другите колеги,не на мен,ни покажи в кой основен производител на масло 5W30 е по евтин боклук от 5W40.И обясни на другите как е възможно и дали е позволено от един и същи варел да се сменя маслото на бензинови и дизелови коли.А,и отделно,моята смешна книжка влизаше в описа на всичко,което получих заедно с новозакупената си кола,така че не бих казал,че е незнайно откъде.Дебела е 426 страници и в нея има написани доста интересни нещица.Най-вероятно ти никога не си държал подобно нещо в ръцете си до този момент,или поне не си бил първия,който го разлиства.Аз лично от сърце ти пожелавам това да ти се случи в най-близко бъдеще.Не ми отговори дали да направя промивка на двигателя поради смяна на типа масло,което ще използвам преди смяната. :thumbsup:
Ама не ми задавай въпроси ве пич нали си имаш книжка и ключове , които аз никога не съм държал за какво ти е акъл от разни скъсани непросветени съфорумци ? Карай си там както знаеш но недей да съветваш другите какво да правят защото явно не са ти ясни нещата даже сам си го казваш :thumbsup: .
Що така мислиш?Що се мислиш за скъсан и непросветен съфорумник? Аз въобще не съм съгласен с това.Според мен си наясно със страшно много неща по нашите коли.Ама много ти се моля обеснявай ги така,че у нас,лаиците да не остава и капка съмнение,а не както в казарма:"Тва е пичове,друго нема".Възрастни хора сме,от много панаири сме връщани.А и не сме в гората улавяни.Кажи като човек.Преди две години ти ме упъти към сервиза на ФИДО.Упъти ме за светлото бъдеще на моето Яре сега!!!

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 02 Апр 2011 01:49

В книжката , която имаш пише , че колата трябва да се обслужва само в оторизирани сервизи и от оторизирани специлисти моля отнеси се към тях ако имаш въпроси :thumbsup: !

nowyaris

Мнение от nowyaris » 02 Апр 2011 10:01

В книжката пише:"За по-добра информация се обръщайте към който и да било упълномощен търговски представител или ремонтен специалист на компанията Тойота или към ДРУГИ СПЕЦИАЛИСТИ С ПОДХОДЯЩА КВАЛИФИКАЦИЯ И ОБОРУДВАНЕ".Доста лежерно е формулирано,не мислиш ли?

Scott

Мнение от Scott » 02 Апр 2011 11:58

nowyaris написа:... или към ДРУГИ СПЕЦИАЛИСТИ С ПОДХОДЯЩА КВАЛИФИКАЦИЯ И ОБОРУДВАНЕ...
Ууупс, изкара една ракия от Басмана ... :partyman:

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 02 Апр 2011 12:12

Ами по-скоро не ! Нито съм упълномощен нито съм квалифициран така , че под строй към ТМ Ауто ! Сигурен съм , че ще ти отговорят много подробно на всички въпроси :thumbsup: .

KingSteve

Мнение от KingSteve » 02 Апр 2011 15:53

...След това сложих Mobil 10W40 и двигателят стана по-шумен.
След още 1000км пробег ще се върна обратно на Total. Не съм доволен.
Добър ден, колеги. Досега и аз карах Тотка с Mobil 10W40. Днес смених тази прехвалена марка с Total Quartz 9000 5W40. И при мен двигателя утихна. Дано не почне да пипа масълцето, че вече е на 138к Но това ще се разбере по-късно.
Avensis 7A-FE

Публикувай отговор