Зимни гуми

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 10 Окт 2010 23:19

gicho написа:
В момента се колебая между Континентал, Дънлоп и Вредещайн..
Опитай Вредещайн Wintrac xtreme, ще останеш по-доволен от Сноутрак 3. Мисля, че малко по-скъпички, но, ако можеш да си го позволиш, не се колебай. Във дъжд, киша може да си караш с тях със скорост като на сухо. Бесшумни, меки, не се поддават на дупките. Единствена забележка имам към тях на леда ( не снега, на сняг са си добре), но със бавен ход и там дърпат. Опитай :thumbsup:

Аватар
Me4oKyX
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 10 Окт 2010 23:20

Kaloiane - Нокиан добри отзиви имат, не съм карал с такива до сега, но много доволни има от тях. Доста драпали, но пък ми се виждат доста скъпички biggrin.gif

Nixter

Мнение от Nixter » 11 Окт 2010 15:18

[quote="kaloian311]Колега съгласен съм с теб че в града нямаме тежка зима и пътна обстановка но се надявам тази година да няма хора с твоето мислене които да карат зад мен.Зимата си е зима и трябва да се кара със зимни гуми за да си сигурен за колата си ,за себе си и за тези които возиш във нея.[/quote]

Аз къде съм казал, че не слагам зимни гуми? И аз слагам, но идеята ми е, че трябва да се слагат максимално късно зимата и да се свалят максимално рано на пролет. С оглед на климатичната зона разбира се.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Nixter

Мнение от Nixter » 11 Окт 2010 15:21

MNK написа:Е-е-е. Ама не четете през ред, де. Писал съм - при избор вземам ЗИМНИ гуми, но основно по-добри на сухо. От Бургас съм, но сигурно от южен Бургас. cool.gif Миналата зима имаше 10 дни сняг или замръзнало, а по-предните години по 4-5 дни. Водя някаква статистика, защото ми е част от работата. Иначе съм живял и във Велинград няколко години, и мога да направя разлика.
Миналата година просто бях благодарен на голямата зима в Бургаско. Иначе нямаше как да си избия зимните гуми. tooth.gif Тази зима се очаква много по-люта от миналата.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 11 Окт 2010 21:24

Nixter написа:
MNK написа:Е-е-е. Ама не четете през ред, де. Писал съм - при избор вземам ЗИМНИ гуми, но основно по-добри на сухо. От Бургас съм, но сигурно от южен Бургас. cool.gif Миналата зима имаше 10 дни сняг или замръзнало, а по-предните години по 4-5 дни. Водя някаква статистика, защото ми е част от работата. Иначе съм живял и във Велинград няколко години, и мога да направя разлика.
Миналата година просто бях благодарен на голямата зима в Бургаско. Иначе нямаше как да си избия зимните гуми. tooth.gif Тази зима се очаква много по-люта от миналата.
Може цялата Тойота да избиеш. :thumbsup:

Аватар
digitalpr

Мнение от digitalpr » 12 Окт 2010 12:01

Някой карал ли е с Dunlop Wintersport 3D 205/55/16? Мнение от личен опит?
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Аватар
mitkoa
Обратна връзка:

Мнение от mitkoa » 12 Окт 2010 12:32

digitalpr написа:Някой карал ли е с Dunlop Wintersport 3D 205/55/16? Мнение от личен опит?
С тоя размер и тези гуми карам.За мен са много добри гуми.И на сухо-топло, и на сняг-лед.Карал съм по-добри на сняг, карал съм и по-добри на сухо и по-топло.Но като среден вариант, добри и за 2-те условия, мисля че по-добри от дънлопа не съм карал.

Аватар
chukov

Мнение от chukov » 12 Окт 2010 16:54

Попрочетох темата и искам да кажа следното:

При избора на зимни гуми трябва да се отчитат няколко фактора:
- в България пътищата не се почистват добре и обикновено до няколко дни след снеговалежа пътищата се превръщат в мозайка от твърди като камък заледени кратери. Дупките са мощно предизивикателство за гуми с меки странични бордове (Good Year, Tigar i т.н.)
- има значение къде преобладаващо се изминават километрите. Дали на дълго пътуване по разчистени макар и заснежени пътища или по-често в неразринат сняг. Тук идва разликата в поведението на гумите, цитирана по-горе. Например Гиславед Нордфрост 3 идеална теглителна сила в снега, но подгъването в завоите на силно набраздения дълбок и мек грайфер създава усещане за нестабилност на автомобила. Нордфроста си е гума за скандинавските страни. Има си и дупки за шипове, които в България са забранени за употреба.

Ако по-често карате с по-висока скорост през зимата, по магистрали и разринати пътища, силно набраздените с дълбоки грайфери гуми не са подходящи. Пример за добра гума в тези случаи е да кажем Pirelli Sotto Zero, Yokohama AWS Winter V901, Michelin Pilot ALpin и др.

Искам да обърна внимание на всички, които търсят съвет за гуми. В България НЯМА недоволен от собствения си избор клиент.

Българинът винаги е избрал и купил най-доброто. Мнозина, които дават акъл в темите, дори не са пробвали различни марки гуми, камоли да са изпадали в ситуации за да оценят гумата по същество.

Мой съвет.
Не купувайте гуми втора употреба.
Не купувайте евтини китайски реплики.
Не робувайте на марки. Повечето производители отдавна са изнесли производството на масовите размери в трети страни. Разлика в качеството на гумите ИМА колкото и да обясняват как се спазвали технологични изисквания и имало контрол.

Гумаджиите ВИНАГИ ви съветват да купите от тях онези гуми, от които те печелят най-много. ТОВА Е ЗАКОН
Няма изключения. Щом се колебаеш и търсиш съвет на момента те пускат по линията на най-голямата печалба, която могат да направят.

Не чакайте последния момент когато падне снега.
Тогава е жътва и ден-година храни. Ще ви отсекат главата до кръста, защото няма да имате избор и ще купувате.

Не се циганете и не икономисвайте пари от гуми за сметка на пари, по-често вложени в GSM-и. Скъпата и качествена гума ще ви предпази точно в оня 1% от случаите, когато ще ви се наложи да разчитате сериозно на нея и тогава ще ви спести нерви, пари и здраве.

И на последно място, но не по важност. Не си купувайте гуми от он-лайн магазините в Интернет. Зад тях почти винаги стоят прекупвачи, които нямат име и опит в този бизнес. Големият и сериозен сервиз на една фирма гарантира до голяма степен и сериозно обслужване сега и после при евентуални рекламации.
http:/www.penchochukov.com
Yaris P1

Аватар
digitalpr

Мнение от digitalpr » 12 Окт 2010 17:52

chukov написа:Искам да обърна внимание на всички, които търсят съвет за гуми. В България НЯМА недоволен от собствения си избор клиент.

Българинът винаги е избрал и купил най-доброто. Мнозина, които дават акъл в темите, дори не са пробвали различни марки гуми, камоли да са изпадали в ситуации за да оценят гумата по същество.
Колко си прав...
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Окт 2010 20:33

chukov написа:.... В България НЯМА недоволен от собствения си избор клиент...
chukov, много добър пост...
Но с горното твърдение не съм съгласен..
Доста мои познати казват чистосърдечно кои гуми не са им харесали....
Аз също съм споделял за конкретните причини да не ми хареса някоя гума...
Например летен GoodYear не бих си взел отново...
Патих си от няколко модела (мисля, че бях споделял и тук във форума)....
Доста слаби като каркас (деформират се лесно, и на втория сезон започват вибрации), модела, който последно карах бе отвратително шумен, и т.н. и т.н.....
Предполагам, че и в тази тема колегите хвалят тази гума, от която са били доволни (както аз съм доволен от зимния GoodYear)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 12 Окт 2010 21:34

По скоро се иска да се каже ,не на кои какво му харесва ,а какво е карал и доволен ли е или не.На мен ми харесват Yokohama,ама не съм карал с тях.Хваля Gislaved,защото за 2 години се държат много добре.
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
mitkoa
Обратна връзка:

Мнение от mitkoa » 13 Окт 2010 09:48

miLen4o написа:По скоро се иска да се каже ,не на кои какво му харесва ,а какво е карал и доволен ли е или не.На мен ми харесват Yokohama,ама не съм карал с тях.Хваля Gislaved,защото за 2 години се държат много добре.
Аз също хваля Гиславед по тази причина.Отбелязах и факта, че на по-сухо и топло не е добра гума, но за моя стил на шофиране ( зимата свалям скоростта ) пак е добре.Сега ако някой кара на ръба, когато е сухо........едва ли ще го устройва.И е нормално да има разминавания с мнения от (екс)собственици.Говорим за различни региони и условия, различни автомобили, различни умения и стил на шофиране, различен опит - едно е да си сменил бая марки и модели зимни гуми, друго е това да са ти първите зимни гуми.
Инак - на мнения на собственици не можем да се доверим, на гумаджиите не можем.Тестовете и ревютата и те са зависими....Трябва боб да хвърляме, че да изберем.Все някой на някого трябва да се довери.

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 13 Окт 2010 10:08

mitkoa написа:
miLen4o написа:По скоро се иска да се каже ,не на кои какво му харесва ,а какво е карал и доволен ли е или не.На мен ми харесват Yokohama,ама не съм карал с тях.Хваля Gislaved,защото за 2 години се държат много добре.
Аз също хваля Гиславед по тази причина.Отбелязах и факта, че на по-сухо и топло не е добра гума, но за моя стил на шофиране ( зимата свалям скоростта ) пак е добре.Сега ако някой кара на ръба, когато е сухо........едва ли ще го устройва.И е нормално да има разминавания с мнения от (екс)собственици.Говорим за различни региони и условия, различни автомобили, различни умения и стил на шофиране, различен опит - едно е да си сменил бая марки и модели зимни гуми, друго е това да са ти първите зимни гуми.
Инак - на мнения на собственици не можем да се доверим, на гумаджиите не можем.Тестовете и ревютата и те са зависими....Трябва боб да хвърляме, че да изберем.Все някой на някого трябва да се довери.
Мда и като се довориш на някои и после нещо не ти харесат гумите започваш да обвиняваш него естествено.За това които с каквото иска да кара.Все пак кои ще си признае ,че неговия избор е грешен.
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 13 Окт 2010 10:23

моите зимни гудиър ултрагрип 7 изкараха три зими, обаче последната хич не се държаха добре. то и зимата беше ужасна, ама...явно вече не стават
и сега като ви чета направо ме хваща страх кви ли боклуци ше ми пробутат в магазина като ме видят с тоя неразбиращ поглед rolleyes.gif едните били хубави в киша, другите на сухо, трети мокро, лед... wacko.gif а тая зима я дават по-люта от предната, явно нещо за сняг и лед трябва да се търси wacko.gif

jingo

Мнение от jingo » 13 Окт 2010 10:54

Колега НЕ съм съгласен , че в града нямаме тежка зима и пътна обстановка..............карам зимни Йокохама винтер драйв ,нали няма много сняг по бургашко,та са добре ! Закупуването на комплекти зимни и летни е добра инвестиция ! :thumbsup: В нашият район няма сми от Нокиан тайп или Глиславед.Несъмнено за по снежни условия са много добри.В Русията съм карал с Нокиян тайп и наистина са като добри зимни обувки !

Публикувай отговор