МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - ОБЩА
- liav_dolen_(no)pedal
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Re: За маслата.
Още един абсурд на масларите.
Из каталога на Total излиза, че 5W30 може да отговаря на ACEA C3. Да, ама НЕ!!! 5W30 трябва да се задоволява с ACEA C1 и C2.
При ACEA C3 - HTHS (150°C) ≥ 3.5 mPa.s, т.е. SAE J300 xW40, xW50 и xW60.
Впрочем low SAPS се смята ACEA C1 и C4, а mid SAPS ACEA C2 и C3.
Из каталога на Total излиза, че 5W30 може да отговаря на ACEA C3. Да, ама НЕ!!! 5W30 трябва да се задоволява с ACEA C1 и C2.
При ACEA C3 - HTHS (150°C) ≥ 3.5 mPa.s, т.е. SAE J300 xW40, xW50 и xW60.
Впрочем low SAPS се смята ACEA C1 и C4, а mid SAPS ACEA C2 и C3.
- Прикачени файлове
-
- Total_Ineo_5W30_C3-.jpg (124.57 KiB) Преглеждано 4359 пъти
Toyota Corolla E11 05.10.2001 SEDAN 110 кс/81 kW + Toyota Corolla E181 21.02.2017 SEDAN 132 кс/98 kW
Engine: 3ZZ-FE 1600CC 16-VALVE
Engine oil: Pentosin Pentosynth HC 5W-40 --> RAVENOL VST USVO SAE 5W-40 ---> ROWE HIGHTEC SYNT RSi SAE 5W-40 HC
Engine oil: Pentosin Pentosynth HC 5W-40 --> RAVENOL VST USVO SAE 5W-40 ---> ROWE HIGHTEC SYNT RSi SAE 5W-40 HC
Висок клас масло Red Line или Amsoil на Lexus RX330
Висок клас масло Red Line или Amsoil на Lexus RX330?
Решил съм да сложа масло Red Line или Amsoil.Сега съм с оригиналното на Тойота 5w30 fuel economy,от което съм много доволен ,но гледам че хвалят много тези две масла.Ще съм благодарен за вашето мнение коя разновидност на маслата ще е най подходяща защото има доста разновидности от вид.Дали 5w30,5w40,0w20 вие ми препоръчайте.Също мисля да сложа и някакви по специални маслени филтри за които само четох и не съм виждал.
Решил съм да сложа масло Red Line или Amsoil.Сега съм с оригиналното на Тойота 5w30 fuel economy,от което съм много доволен ,но гледам че хвалят много тези две масла.Ще съм благодарен за вашето мнение коя разновидност на маслата ще е най подходяща защото има доста разновидности от вид.Дали 5w30,5w40,0w20 вие ми препоръчайте.Също мисля да сложа и някакви по специални маслени филтри за които само четох и не съм виждал.
Последно промяна от Akima на 20 Дек 2015 13:27, променено общо 1 път.
Причина: Преместено мнение в правилната тема.Моля прочетете правилата и важните теми.Търсачката работи перфектно.
Причина: Преместено мнение в правилната тема.Моля прочетете правилата и важните теми.Търсачката работи перфектно.
- south
- Получена благодарност: 6 пъти
Re: Висок клас масло Red Line или Amsoil на Lexus RX330
Амсоил 5w30 се доближава повече до Тойота 5w30 фюъл економи поради сходния HTHS индекс. Пао с добавка естери масло и е по-към А1/А5 маслата. Ред лайн е с по-висок HTHS индекс и е по към А3/B4 маслата. Основно естерно масло е. Важно е какво се препоръчва в книжката на колата ви. Дали по-тънко фюъл економи масло или по-вискозно като Р. Лайн.
Амсойл го дават за повече км. Хидрокрекинговите масла като Тойота 5w30 например в по-тежки условия ги дават да се карат на 1/2 сервизен интервал ориентиронъчно (даже при някои условия и 5w40). Пао и естерната синтетика (100 процента истинска синтетика) спокойно карат по 15 х. отделно, че държат и на по-голямо натоварване (мн. висока скорост, максимален товар на автомобила, офроуд и т.н.)
До някаква степен може да повлияят на гумените уплътнения ( пао втвърдяват, естерите размекват) и се твърди, че модерните рецептури са миниминизирали тези негативи. Определено добри масла са и двете.
Амсойл го дават за повече км. Хидрокрекинговите масла като Тойота 5w30 например в по-тежки условия ги дават да се карат на 1/2 сервизен интервал ориентиронъчно (даже при някои условия и 5w40). Пао и естерната синтетика (100 процента истинска синтетика) спокойно карат по 15 х. отделно, че държат и на по-голямо натоварване (мн. висока скорост, максимален товар на автомобила, офроуд и т.н.)
До някаква степен може да повлияят на гумените уплътнения ( пао втвърдяват, естерите размекват) и се твърди, че модерните рецептури са миниминизирали тези негативи. Определено добри масла са и двете.
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Щом си доволен от досегашното двигателно масло защо искаш да слагаш друго? Колегата ти е написал почти всичко за двете марки и избора зависи от това което ти не си написал-на колко години е колата,какъв предполагаем пробег има до момента и на какъв режим се експлоатира.Уточни нещата и сподели от къде точно ще осигуриш тези марки дв. масло.Специални филтри - за специални коли трябват.Твоята не е такава.buda1986 написа:Решил съм да сложа масло Red Line или Amsoil.Сега съм с оригиналното на Тойота 5w30 fuel economy,от което съм много доволен ,но гледам че хвалят много тези две масла.Ще съм благодарен за вашето мнение коя разновидност на маслата ще е най подходяща защото има доста разновидности от вид.Дали 5w30,5w40,0w20 вие ми препоръчайте.Също мисля да сложа и някакви по специални маслени филтри за които само четох и не съм виждал.
Аз карах 8-9 хиляди Яриса с Амсойл и го махнах - нещо не ми хареса.Купих го от Шумен.Сега само с Мотул.

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
Колата е на 10 години и е на реални 140 000 км.
Последната година ми се налага да пътувам доста (минал съм около 30 000 км).Запалих се за тези масла,защото доста хора ги хвалят,а искам да сложа най-доброто възможно.За това искам вашето мнение кое е подходящо.
---------------------------------------------
Маслата имам възможност от Америка да си ги набавя.
Последната година ми се налага да пътувам доста (минал съм около 30 000 км).Запалих се за тези масла,защото доста хора ги хвалят,а искам да сложа най-доброто възможно.За това искам вашето мнение кое е подходящо.
Последно промяна от Akima на 20 Дек 2015 13:28, променено общо 1 път.
Причина: Слети мнения.Моля прочетете правилата и важните теми.Правопис.
Причина: Слети мнения.Моля прочетете правилата и важните теми.Правопис.
-
След всичко изброено - РедЛайнbuda1986 написа:Колата е на 10 години и е на реални 140 000 км.

ПП.Ако ти доставят повече от нужните за теб литри-обади се.

- south
- Получена благодарност: 6 пъти
Аз съм с една идея повече за Амсоил 5w30
Иначе от Редлайн за топлия сезон 10w30 е мъничко по-тънко от 5w30, но пък по-стабилно. При цени от 11-12 $ в САЩ са оферта от всякъде
Но най-важно е книжката какво казва ;) Предполагам 5w30 е в опциите.

- liav_dolen_(no)pedal
За маслата.
Гледайте какви фалшиви масла се продават в САЩ, даже "Под носа на нашите законодатели", а там има кой да ги сертифицира и контролира.
Какво остава за нас?!
Пожелавам ви Весела Коледа и добре смазан двигател през новата 2016 година!
Какво остава за нас?!
Пожелавам ви Весела Коледа и добре смазан двигател през новата 2016 година!
Toyota Corolla E11 05.10.2001 SEDAN 110 кс/81 kW + Toyota Corolla E181 21.02.2017 SEDAN 132 кс/98 kW
-
Действай biggrin.gif .5/30 си е в опциите,но те само за европейския пазар предлагат 3 вида 5/30 , а какво остава за техният,американския пазар.Там и Катърпилърите вървят с Амсойл 5/30,ама за бензинови коли твърде не става.Така че умнатаsouth написа:Аз съм с една идея повече за Амсоил 5w30Иначе от Редлайн за топлия сезон 10w30 е мъничко по-тънко от 5w30, но пък по-стабилно. При цени от 11-12 $ в САЩ са оферта от всякъде
Но най-важно е книжката какво казва ;) Предполагам 5w30 е в опциите.

Някой да е пробвал маслото Форд формула Ф 5в30, че нещо ми го хвалят пък и на много добра цена излиза?
Ex Toyota Avensis Estate 2006 1.8 GI Fobos
Subaru Legacy 2.5 Wagon 2012 .. blue pearl , GI AEB
Subaru Legacy 2.5 Wagon 2012 .. blue pearl , GI AEB
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
http://www.oil-club.ru/forum/topic/2129 ... %2Bformulaextory написа:Форд формула Ф 5в30

Ето го анализа:

-
Re: Какво масло да сложа ?!?
Добър вечер.
Моля препоръчайте масло за Avensis T22 2.0 D4D 110HP 2001 - какво да сложа?
Купих я с сменено масло Repsol 10W40.
Благодаря Ви за помощта.
Моля препоръчайте масло за Avensis T22 2.0 D4D 110HP 2001 - какво да сложа?
Купих я с сменено масло Repsol 10W40.
Благодаря Ви за помощта.
Последно промяна от Akima на 17 Яну 2016 20:02, променено общо 1 път.
Причина: Преместено мнение в правилната тема.Добре дошъл.Моля прочети правилата и ползвай търсачката.Вежливост!Правопис.
Причина: Преместено мнение в правилната тема.Добре дошъл.Моля прочети правилата и ползвай търсачката.Вежливост!Правопис.
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Здравейте,
тук се поздравяваме и уважаваме - хубаво е да правите същото,ако ви се остава.
По повод многократно обсъжданото масло:

тук се поздравяваме и уважаваме - хубаво е да правите същото,ако ви се остава.

По повод многократно обсъжданото масло:
Двигател - 1CD-FTV
Масло - 5W-30 C3
Количество - 6.4 литра
Честито.Двигател - 1CD-FTV
Масло - 5W-40 C3
Количество - 6.4 литра

- liav_dolen_(no)pedal
CAFE е в дъното на избора на 5W-30 и 0W-20
И не само новите Евро спецификации.Bass_Man написа: Някой хора явно с доста дебели глави не могат да проумеят елементарни неща , като например , че маслата с нисък вискозитет са създадени за ИКОНОМИЯ НА ГОРИВО !!! А не за невероятно пазене на двигателя . Прозиводителите масово ползват тези масла за да могат да покрият новите Евро спецификации , а не защото двигателя е изчислен за 5W30 кратуни такива . Ех как ми липсва Дайвъра в такива моменти ............
Ето това е друга причина Toyota, наред с други производители, да ни набиват канчето, че prefered engine oil is 5W-30 и от десeтина години насам е 0W-20. Не се чудете когато минат към 0W-16.
Разгледах упътванията на фирмените Mercedes-ите и VW-ите и никъде не се говори за (налагат) визкозитета.
В избора на визкозитета от Toyota има и политически (икономически) компонент.
Съгласен съм с Bass_Man. Аз използвам 5W-40.Bass_Man написа: Отваряш си PDF със твоя автомобил и виждаш на какви спецификации трябва да отговаря то за твоя двигател . След това подбираш вискозитет подходящ за България . Като 0/5/10W40 е чудесно масло за България .Ако е много студено по вашия край може да му сложиш 5W40 . И гледаш масла на пазара с необходимите сертификати/класове и вискозитет . Като маслото може да има по-големи класове но не трябва да е с по-малки . Синтетичното масло винаги е за предпочитане пред полу и чисто минералното масло.
- skydiver
- Автомобил: Rav4.2
- Благодарил/а: 3 пъти
Re: МАСЛА - типове,видове и употреба - "Какво да налея?" - О
Any car can get you where you need to go, a special car gets you there with a smile on your face...