Нов или употребяван автомобил

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
alexander79

Мнение от alexander79 » 29 Сеп 2018 18:35

Така е, при някои разочарованието идва след първото пътуване. В моя случай стана така, че като свикнах все едно винаги тази кола е моя, но тя все още не е моя и се сещам за това всеки месец smile.gif !
Нищо му няма на приложението, въвеждаш километража и литрите и изхвърляш бележката :thumbsup:
Toyota Corolla 50th Anniversary 2017

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 29 Сеп 2018 19:50

За приложението - въвеждам и показание на БК и средна скорост... Те ме мъчат на приложението :) А и често когато съм на бензиностанция бързам, така, че ми е по-бързо да щракна две снимки с телефона, и да ги въвеждам по-късно...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 30 Сеп 2018 09:58

Не знам кое е правилното.Давал съм си и последните пари за чисто нов автомобил.Имал съм и пари за чисто нов,но съм си купувал доста употребяван.
Зависи от моментната ситуация,моментното състояние на нещата,от моментната мотивация.Но със сигурност никога не съм си купувал какъвто и да
било автомобил с нагласата да му правя каквито и да било статистики,сметки и дългосрочни планове.Купувал съм го само за да се возя в него.
Аз и семейството ми.Супер съм доволен от Тойота,супер съм доволен от Рено,бил съм супер доволен от Опел и Пежо.Все тая-сядаш и караш.
Да не забравяме началото на темата-Колежка искаше съвет.Дадохме и го.Дано да го е разбрала.От там насетне всеки да прави каквото си знае.
ПП.Относно Зависта - това е генетично обособено заболяване в българина.След доста години в чужбина - и в останалите нации.Значи е нормално при хората.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 30 Сеп 2018 10:47

nowyaris написа: 30 Сеп 2018 09:58ПП.Относно Зависта - това е генетично обособено заболяване в българина.След доста години в чужбина - и в останалите нации.Значи е нормално при хората.
Животът е състезание. По-амбициозните се стремят да се откъснат от обкръжаващата ги група, други предпочитат да бягат с нея, ни никой не обича да е на опашката

dimkaraganchev
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 8 пъти

Мнение от dimkaraganchev » 30 Сеп 2018 16:04

Аз мисля, че тук въобще не става въпрос за някаква завист. В момента мога спокойно да изкарам 2 чисто нови автомобили от магазини. Но струва ли си да хвърля толкова пари за нещо, дето ще стои изхвърлено на пътя. Виж, в къщи е друга бира. Там, само чисто ново и висок клас.

Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 49 пъти
Получена  благодарност: 111 пъти

Мнение от gimara » 30 Сеп 2018 16:16

dimkaraganchev написа: 30 Сеп 2018 16:04 Но струва ли си да хвърля толкова пари за нещо, дето ще стои изхвърлено на пътя.
Обаче за да има коли втора ръка, все някой трябва да ги хвърли парите, за да се завърти колелото.

Аватар
nitsodar
Благодарил/а: 4 пъти

Мнение от nitsodar » 30 Сеп 2018 17:49

Колеги, всичко е въпрос на лична преценка, предпочитание и разбира се - възможности.. Колегата @dimkaraganchev е решил,че не са му нужни нови коли - 100% това е правилното за него. Всеки трябва да се чувства комфортно спрямо своите разбирания и мислене по отношение на нов или употребяван автомобил. Истината е,че наистина все някой трябва да купи новата кола,за да стане тя 2-ра ръка за следващия купувач. Дай Боже всеки да може да си позволи чисто нов автомобил, пък тогава, и да иска 2-ра ръка - лесна работа. За мен сигурността при новата кола е причина №1 за покупката му. Истината е,че излиза в пъти по-скъпо, отколкото да караш 5 -7-10 годишно возило, но всяко нещо си има цена. Лично аз не смятам колко ще ми излезе тя+каско+обслужване в оторизиран сервиз, гуми и т.н. Според мен никой не трябва да лишава себе си и семейството си, купувайки чисто ново возило, ако ще му е голяма/непосилна/ тежест за бюджета! Защото по-добре да караш по-стара кола и да си обикаляш постоянно с нея, отколкото да имаш нова,ама да се стискаш,защото няма пари за гориво,каско и т.н. Пък дано времената станат такива,че повечето теми да са не "Нов или употребяван автомобил", а "Какъв нов автомобил да си купим" :thumbsup:
Toyota Avensis 2.2 D4D 2007 -----> Toyota Avensis 1.8 CVT 2017------->
Skoda Superb III FL 2020 2.0 TSI 190 DSG

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 30 Сеп 2018 17:57

dimkaraganchev написа: 30 Сеп 2018 16:04 В момента мога спокойно да изкарам 2 чисто нови автомобили от магазини. Но струва ли си да хвърля толкова пари за нещо, дето ще стои изхвърлено на пътя. Виж, в къщи е друга бира. Там, само чисто ново и висок клас.
Когато си вземах чисто нов автомобил реших, че сега ми се е паднала възможност - да видя как е :)
Когато смених автомобила с двойно по-скъп пак нов не съм се замислял дали си е струвало... Имал съм възможност - направил съм го...
Каква е базата за сравнение?
Колко ми струва комфорта и удоволствието от пътуването? Колко ми струва спокойствието по това пътуване: www.slowtraveler.net
Или пък тук: viewtopic.php?t=32977
Ами това са все прекрасни спомени, които цена нямат :) И за част от тези спомени е спомогнал и участвал автомобила (без да се превземам или пък да съм маниак на тема 'автомобил' - автомобилът е уличница :) )...

И напълно разбирам и не завиждам - напротив - радвам се на приятел, който си купи тройно по-скъп и по-луксозен в сравнение с моя автомобил... Удоволствие бе да врътнем с него над 1500км за два дни - удобен за каране tooth.gif И да го покарам - също си бе удоволствие...

nowyaris

Мнение от nowyaris » 30 Сеп 2018 22:36

Темата е кофти зададена - "Нов или употребяван автомобил". Подобен въпрос няма верен отговор.Определено.
Понеже е ОффТопик може някой да зададе следния въпрос :"Нова жена или старата съпруга ?" Ще станат 155 страници.
Глупава е подобна тема и не си заслужава да се пише по нея.Пък и на колежката Нините вече явно не и пука за нас.
ПП.Скоти,Живота не е състезание.Просто е игра,в която някой друг определя правилата и си ги променя когато си иска.Ние само играем. :thumbsup:

Аватар
batececo
Благодарил/а: 365 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от batececo » 01 Окт 2018 10:08

tora написа: 01 Окт 2018 07:11 За пътуващите в Италия : От 01.10.2018 забранени области за дизели
offtopic.gif
От една друга тема го копирах. До коя година е Евро 3? За един прЕАтел питам :D Очаквайте евтини дизелчета на БГ пазара :D

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 01 Окт 2018 10:40

Годината не винаги е определяща... Обикновено от дадена година нагоре задължително е дадено ЕВРО ниво, но това не значи, че преди това няма и от по-високото ниво..
От Януари 2005 са задължително Евро 4... Но има Евро 4 автомобили и преди тази дата...
Например есента на 2011 купих лекотоварен автомобил Евро 4, въпреки, че можех да го купя и във вариант Евро 5...

kamendc
Автомобил: RAV4 III 2.2 D4D 136
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от kamendc » 01 Окт 2018 15:11

chukich написа: 24 Сеп 2018 14:11 Ако човек може да си позволи нова кола, то би било грехота да не го направи.
Не мисля... аз мога да си позволя нова кола, но тя няма да е нова достатъчно дълго време, за да си оправдае високата цена.
Нова е 1-2 години, след това гледаш излязъл фейслифта, излязъл новия модел, ти си вече със старата, тук-там поиздраскана... и си дал 40 хиляди лева, а тя сега струва 25, примерно. Еми, 15 бона за 1-2 години кеф - за мен не си струва, нищо че мога да си го позволя. По-добре да ги изхарча за почивки или да ги спестя да ги дам на децата, ще им трябват някой ден за учение например.

В тази връзка, и ей това е много оптимистично:
Ninita написа: 22 Сеп 2018 11:59 Нов автомобил във желаното оборудване излиза около 37000лв. след 10 години при евентуална продажба би струвала около 11000лв.
Сега една компактна кола 2008г с що-горе нормални екстри повече от 7-8000 трудно могат да ѝ се вземат. Не 11.
Да, има и коли 2008, които им искат 11 и отгоре, но те не са стрували 37к като нови, а доста повече.
Не мисля, че след 10 години ще е различно, даже вероятно още по-малко ще струва, защото може да са измислили достъпни електромобили дотогава, може да са забранили ДВГ-то или да са му вдигнали данъците, и много други работи може.

chukich
Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от chukich » 01 Окт 2018 16:25

kamendc написа: 01 Окт 2018 15:11
chukich написа: 24 Сеп 2018 14:11 Ако човек може да си позволи нова кола, то би било грехота да не го направи.
Не мисля... аз мога да си позволя нова кола, но тя няма да е нова достатъчно дълго време, за да си оправдае високата цена.
Нова е 1-2 години, след това гледаш излязъл фейслифта, излязъл новия модел, ти си вече със старата, тук-там поиздраскана... и си дал 40 хиляди лева, а тя сега струва 25, примерно. Еми, 15 бона за 1-2 години кеф - за мен не си струва, нищо че мога да си го позволя. По-добре да ги изхарча за почивки или да ги спестя да ги дам на децата, ще им трябват някой ден за учение например.
колега, принципно си прав. Висок разход за нов автомобил си е лукс, който за много хора е неоправдан. Аз съм си купувал няколко автомобила втора ръка и ми е пределно ясно. Един пример с Королата. Вземах я на 6г. и след 10г. експлоатация я продадох за 40% от цената, за която я бях купил. Тойотите държат цена. angel.gif През тези 10г. имам минимални разходи, само с един ремонт по ходовата част. Но това си е късмет happy.gif

Имах и един Мерцедес Е класа 320 4х4 2ра ръка. Като нов струва около 50000 евро, аз го вземах на 8 г. и 200х км за 12000 евро... От познат, първа ръка. Далавера... :) За 2г. Дадох 3000лв за ремонт на автомата, 1000лв за въздушното окачване , близо още 1500лв за разни платки, матки, кабелчета и подобни. Веднага го продадох за 6500евро. Че аз от него загубих парите за пполовин нов Ярис boxed.gif

Иначе един пример, ако следваме твоята логика:

1)Купуваш НОВА Корола за 35х лв. , Караш я 15-17г. , продаваш я за около 7000лв , За тези години си "загубил" близо 28х лв. Без да броя, Каско, Застраховки и подобни.
2) Купуваш 2 ръка за 12х лв. ( по-новичка, на малко километри и запазена) , след 6-8г. вече е стара, а ремонтите следват. Продаваш я за 3/4х лв. и купуваш отново втора ръка за 12х лв. по- същата стратегия. , след 6-8г. пак я продаваш за 3/4х лв. и купуваш отново за 12х втора ръка... дал си близо 36х лв за коли
Това е един елементарен сценарий, който не казвам, че трябва да стане така. Но искам да кажа, че нова, стара... колата си е лукс и само в България всеки вярва, че е даденост.

Това, че след 1-2 г. цената с 15 бона по-малко, не е вярно. Като търсих нова кола, гледах опция да си взема автомобил на 1-2 г. на малко километри.. за 10-15х лв. по-малко. Е няма такова чудо или поне нямаше там където аз търсих. dry.gif
Сега чакам новата Равка и ако ми хареса съм решил да продам сегашната, да доплатя и да си взема новата. Проверих в сайтовете за коли, цената и към момента е с 5000лв по-ниска от парите, които аз дадох за нея нова преди 2.5г.

Лично за мен, най-важното е колата да е надеждна, сигурна за мен и семейството ми и да не ми губи времето в ремонти. Няма значение нова или стара, важното да е здрава w00t.gif
RAV4 XA40 facelift - 2016г /3ZR-FAE 152hp / CVT / AWD

Аватар
nitsodar
Благодарил/а: 4 пъти

Мнение от nitsodar » 01 Окт 2018 18:13

Колега @chukich, напълно споделям мнението ти! (А също и за новият РАВ съм много навит и мисля дали да не сменя Авенсиса,но да видим tooth.gif )
Аз направих една бърза справка в мобиле-то ида ви кажа - изобщо не е толкова паднала цената на запазените автомобили (от 1-ви собственик или от представителство). Само набързо едно сравнение, което ще онагледи фактите:

Данните са за коли, произведени 2014 г. (около 4 -4,5 години):

Toyota Corolla Terra 1.4 D4D НОВА (от налични на склад, които са дори по-евтини от ценова листа) - 29 300лв.
От mobile.bg на около 50 000 км - 21 900 (Има наа над 70-80 000км на същата цена tooth.gif ).

Toyota Corolla Luna 1.6 НОВА/налични на склад - 32 700лв. От mobile.bg-22 000 - 23 000 лв. (1.33 или 1.6)

Или излиза,че за ниво Terra обезценяването на запазен екземпляр е около 27%, т.е. средно 8 000 лв. При Luna обезценяването е около 30%, т.е. ~10 000лв.
Обезценяването е за 4-4,5 годишни автомобили, на не повече от 50 000км пробег! Та, за година загубата на цена е 2000-2500 лв. cool.gif

Погледнах и за Авенсис: (произведени 2014 -2015г.)

Нов/наличен на склад: 43-44 000лв.
От mobile.bg
- 3 годишни (т.е. актуалният фейслифт модел) - 34-35 000лв. (до 50 000 км.)
4 годишни (преди фейслифта) - 26-30 000 лв.

Т.е. обезценяването на актуалният модел, който се продава нов в момента е ~10 000лв. за срок от 3-3,5 години и пак - до 50 000км.
Говорим за приблизително 22-23% загуба на стойност! Или грубо около 3000-3300лв./година. :thumbsup:

Надявам се проличава основната идея - обезценяването изобщо не е толкова голямо и бързо, както се твърди в Бг! Илюзията идва от това,че има "запазени" автомобили на 2-3 години, които обаче са на по 90000 -150 000 и повече км. Тогава някой си купува тази кола и се радва,че е "само на 2 годни",т.е. почти нова, но в действителност тя е амортизирана колкото двойно по-стар автомобил. Затова изрично подчертах,че сравненията съм ги правил с коли на пробег до 50 000км!
Който има желание може да види дали собствениците и на други японски или немски марки например ги продават на 2 или 3 години за 50 % от стойността им tooth.gif (Изключвам Опел ) (Някои дори са ги пуснали на по-висока цена, отколкото в момента може да си купиш чисто нов автомобил от представителството при наличните промоции - говоря за Шкода Сюпърб и Октавия например). И аз когато си търсих коли 2-ра ръка преди гледах запазени и на малко км., от първи собственик, но изобщо хората не си ги даваха евтино :whistle:

Надявам се да не съм досадил с дългото изложение, но имах време и се отдадох на проучване с форумна цел :) Целта ми е да направя една реална съпоставка на загубата на стойност при автомобилите и дано се е получило интересно rolleyes.gif
Toyota Avensis 2.2 D4D 2007 -----> Toyota Avensis 1.8 CVT 2017------->
Skoda Superb III FL 2020 2.0 TSI 190 DSG

nowyaris

Мнение от nowyaris » 01 Окт 2018 19:35

Значи за 3-4 годишен автомобил на до "УЖ" петдесетина хиляди само 10 бонбона по-евтино !!! Сделката е безпредметна и неизгодна.
Аз ако събера 30 хиляди за употребяван, още 10 хиляди за чисто нов всякак ще ги набавя.И понеже е три пъти по-лесно да събереш
10 хиляди вместо 30 хиляди не е ли по-изгодно за 10 хиляди една запазена и много читава 10 годишна кола да се закупи.Има такива.
Може би не точно в българското Мобиле,но има,убеден съм.
Отделно варианта за 2-5 годишна кола на стотина или малко повече хиляди километра пробег , но за вече доста по-ниска цена /40% -60%/
ми се вижда в пъти по-изгоден.Какво да и стане технически за този пробег ? И какво ще струва ремонта ? И колко още пробег може да се
навърти следващите 5-6 години ако се ползва за семейна/фамилна/лична кола ????
Бегъл пример-нашия Ярис-на 11 години и само шейсетина хиляди.Повече от 8 хилки трудно ще му взема.А си е като нов,поддържан и изправен.
Който го купи ще се роди пак.За 30% от първоначалната цена.Има доста подобни примери,но трябва да се търси. :thumbsup:
ПП.Иначе анализа,който Колегата от Ямбол се е постарал да направи е супер.Благодарностти worthy.gif worthy.gif worthy.gif .
Последно промяна от nowyaris на 01 Окт 2018 19:40, променено общо 1 път.

Публикувай отговор