-
carrion
Мнение
от carrion » 07 Фев 2012 00:52
Искам да попитам 2 неща .
1- от къде мога да си изключа esp-то ?
2-Казаха ми че борд компа се нулира ( разхода ) само когато се зареди . Вчера спрях вечерта пред блока угасих я . Днеска гледам се е рестартирал . И директно ми стартира с 72/100 и след 2 км каране някъде ми падна до 15

Бъгнал ли се е нещо в тоя студ или ?
carrion
-
KiLLeR
- Получена благодарност: 1 път
Мнение
от KiLLeR » 07 Фев 2012 19:03
carrion написа:Искам да попитам 2 неща .
2-Казаха ми че борд компа се нулира ( разхода ) само когато се зареди . Вчера спрях вечерта пред блока угасих я . Днеска гледам се е рестартирал . И директно ми стартира с 72/100 и след 2 км каране някъде ми падна до 15

За ESP то ако го имаш то имаш и копче за исключване на което пише VDC OFF или нещо от сорта
Акумулатора сигурно е доста слаб
Toyota Avensis D4D 2001

KiLLeR
-
carrion
Мнение
от carrion » 07 Фев 2012 19:26
KiLLeR написа:carrion написа:Искам да попитам 2 неща .

За ESP то ако го имаш то имаш и копче за исключване на което пише VDC OFF или нещо от сорта
Акумулатора сигурно е доста слаб
Да акумулатора е слаб
Хм да не говориш за копчето което е до копчетата за огледалата ? Не съм я карал от 1 ден , като се кача утре ще погледна за VDC бутон .
carrion
-
KiLLeR
- Получена благодарност: 1 път
Мнение
от KiLLeR » 07 Фев 2012 19:46
VSC по-скоро vehicle stability control

Toyota Avensis D4D 2001

KiLLeR
-
carrion
Мнение
от carrion » 07 Фев 2012 21:32
Видях в youtube как се изключва . Първо изключваш TC после задържаш ТC и се изключва и ESP-to

carrion
-
carrion
Мнение
от carrion » 08 Фев 2012 15:26
carrion написа:Видях в youtube как се изключва . Първо изключваш TC после задържаш ТC и се изключва и ESP-to

Да само че днес го пробвах и не стана

Вярно че клипа беше за друг модел на тойота но со мислех че при авенсис също е така . Не че е от голямо значение де , че не мога да го изключа . Поогледах се и за vsc бутон но също не видях .
carrion
-
alligator
Мнение
от alligator » 08 Фев 2012 17:08
На Авенсис 2 се изключва с бутон ТRC OFF който се намира долу вляво до волана. Възможно е твоя модел да няма такава екстра но ако има Traction Control задължително има и такъв бутон. Когато го натиснеш на таблото светва лампа TRC OFF и колата става още по неуправляваема в снега отколкото с включено TRC (вече го тествах)

. На мен зимните гуми са ми много зле и колата спира доста трудно дори с ABS и затова реших да видя как е без TRC обаче беше отчайващо. В книжката пише че това се използва в случай че искаш да излезеш от преспа сняг или голяма кал, но за мен лично TRC трябва да работи точно в тези случаи. Малко ми е объркано какво точно прави TRC и как помага на колата.

TOYOTA AVENSIS 2.0 VVT-I D4
alligator
-
zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мнение
от zi_zi_top » 08 Фев 2012 18:00
alligator написа:... Малко ми е объркано какво точно прави TRC и как помага на колата.

Това е антипода на АБС. Контролира двигателните колела да не превъртат на място. При буксуване намалява теглителната сила на двигателните колела и предотвратява буксуването (доколкото това е възможно).
На практика осигурява плавно потегляне като намалява значението на фактора "шофьор".

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
-
carrion
Мнение
от carrion » 08 Фев 2012 20:49
TRC си го изключвам с бутона и ми го изписва на таблото че е изключен . Обаче искам и ESP-то да изключа . След като махна тракшъна и се врътна на някой завой или с ръчна се пуска ESP-то почва да пищи нещо мига една иконка с кола и следи от гуми отзад и колата рязко спира .
carrion
-
IvoDobrev
- Благодарил/а: 1 път
Мнение
от IvoDobrev » 09 Фев 2012 09:19
В книжката пише, че дори да изключите TRC от бутона VSC остава винаги включена.
IvoDobrev
-
alligator
Мнение
от alligator » 09 Фев 2012 10:50
Аз се поинтересувах малко че ми стана интересно и всъщност колегата IvoDobrev е прав. VSC (при Toyota не му викат ESP) работи винаги независимо дали TRC е включено или изключено. VSC работи за стабилността на автомобила основно при завой и включва ABS системата ако някоя от гумите почва да бяга от пътя. Доколкото знам при VW и Audi тази система може да се изключва с бутон, но явно от Toyota са сметнали че на нас винаги ни трябва. biggrin.gif На теория звучи перфектно, на практика още не съм сигурен във възможностите и. На тези които им е интересно как работят двете системи TRC и VSC могат да разгледат клиповете по-долу:
http://www.youtube.com/watch?v=iBU2n-HI2oM
http://www.youtube.com/watch?v=QYM35amR ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=o5Am6CgK1dc
На втория клип са дали много подробно как всяка система обхваща голяма част от възможностите за поднасяне на колата. Само да споделя от личен опит че всяка една система е безполезна ако гумите са ви изтъркани. Дори бих казал че се включват прекалено често и не помагат много. Дори го забелязах при леко заледен път в лек завой с около 30км/ч. Колата се занесе, светна TRC, е разбира се не се блъснах но все пак имаше голям риск ако имаше коли около мен.
alligator
-
dnedkov
-
Обратна връзка:
Мнение
от dnedkov » 09 Фев 2012 15:05
Лампата TRC светва ли при задействане на VSC, или само при пребоксуване на колелата? Превъртал съм и ми светва, но още не съм я занасял, за да видя какво светва. Освен това на клипа споменават и звукова сигнализация - при всички ли я има?
dnedkov
-
alligator
Мнение
от alligator » 09 Фев 2012 17:22
Явно ще трябва да се занесем яката за да усетим звук, но може би го има само при Lexus (в клипа използват такава кола). Иначе VSC светва май само ако има проблем с него. В случай на занасяне би трябвало да не светва.
alligator
-
Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
-
Обратна връзка:
Мнение
от Vesko » 09 Фев 2012 17:29
При авенсис 2 2.2 Д4Д има и звукова сигнализация.
А при този сняг проверката дали свири при поднасяне е сравнително лесна задчка biggrin.gif
Vesko
-
Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Мнение
от Kiki » 09 Фев 2012 17:58
carrion написа:carrion написа:Видях в youtube как се изключва . Първо изключваш TC после задържаш ТC и се изключва и ESP-to

Да само че днес го пробвах и не стана

Вярно че клипа беше за друг модел на тойота но со мислех че при авенсис също е така . Не че е от голямо значение де , че не мога да го изключа . Поогледах се и за vsc бутон но също не видях .
Колега, ESP няма начин да се изключи. Това е направено за сигурност.
Мен, лично, ме е спасявало няколко пъти.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Kiki