Не съм инженер или химик по професия но си спомням, че крекинг процеса (някакви кули бяха тамDizzle написа:При нормални експлоатационни условия добавките не са необходими. В България обаче са задължителни! Щото съм виждал как дизела на ОМВ започва да се желира при положителни температури и знам от доверен източник, че Лукойл произвежда "горивото" си от остатъчни продукти. Провери сам- стига си чел мнения. Веднъж, като усетиш разликата няма да ти трябва убеждаване. Против добавките обикновено са хора, които никога не са пробвали или са сложили нещо неефективно и са се отказали.

Според мен причината се дължи по-скоро на недостатъчно модерни и съвременни процеси, очистване на суровината (петрола) от примеси (вкл. вода), наличие на парафини, недобри процеси по обогатяване на горивото със установените норми и т.н. ... всичко е въпрос на технология и задължителен контрол на входа на производството, на изхода на производството, както и задължителен контрол на технологичния процес по зареждане на горивото в танкерите на бензиностанциите, времето необходимо за утаяване на горивото, проверка на горивото и помпите преди пускането в продажба и т.н.
Някой да е видял табелка с надпис "утаяване на горивото" - нещо, което преди години се правеше.
Иначе всеки сам си преценява дали да слага добавки или не, къде да зарежда. Лично аз слагам ОМВ Алпин Дизел (лятото Премиум), пробвах и този на РомПетрол (не забелязах разлика в поведението на автомобила). Сипвал съм и други горива (по-често на ШЕЛ и по-рядко на ЕКО, много рядко на Лукойл) но задължително си пазя касовия бон до следващото гаранционно техническо обслужване. Вярно колата няма още 20 хил.км и и предстои второ гаранционно обслужване (тип Б). Ще поискам да ме информират дали е бил и колко замърсен горивния филтър (мисля задължително се сменя).
Надявам се да не съм бил дългословен и досаден с мнението си.