Ти като ги пишеш тия неща изобщо така обмисляш ли ги или не?LEXUS написа: Много жалко,че доста хора не можете да разберете за какво всъщяност става дума. Няма данък "завист", има данък"Финансова състоятелност"
Как защо 150 коня-аз обясних в предишното си мнение. 50 коня не са достатъчни нито за изпреварване, нито за нормално придвижване, хората не са толкова прости,че са решили до 150к.с. Ти като мислиш,че 150 к.с. са малко, вземи си 250к.с.-плати си,вземи си-- ето от такива като теб, които искат, според правителството трябва да си платят. Изключително елементарно е. Или ти искаш кола 200 коня, обаче не искаш да плащаш... ее, хубаво е наистина, но във финансовото министерство се чудят коя круша да изтърсят-- правилно се насочват към тези,които си позволяват мощност в изобилие- неоправдана нито от нашите пътища, нито от нашите ограничения на скоростта..... Щом са решили и могат да си позволят по-високи разходи за гориво, застраховки, каско, по-скъпа поддръжка, обслужване-- за тях е логично да се сметне,че са по- финансово-състоятелни и държавата ги облага с по-високи данъци. Отдавна не живеем в социализма.Решили са да прибират повече пари от разглезените.
50 коня за кое не са ти достатъчни? Нещо връзка килограм/конска сила? Кое ще е по-опасно, кола 800кг и 130коня (примерно) или кола 2000кг и 160 коня???????? Какви глупости пишеш изобщо.
Значи някой си е направил сметката че може да поддържа кола при дадените обстоятелства, такси и т.н. и затова му се налага друг данък? Щото е магаре и носи на бой, щом може да дава Х пари, значи що да не пробваме на Х + У пари, така ли?
Това Е точно данък "завист" защото така се ограничава правото на избор на човек. Има пари позволява си колата, позволява си бензина, позволява си данъка, ама чакай щом може, нека да клекне още малко. Това е тъпо консервативно соц. мислене. Нали знаеш защо в ада няма дяволи да пазят казана на българите? Щото единия да тръгне нагоре, другите сами го дърпат обратно. Същото и тук. Тоя има кола над 150 коня, да ама трябва да кара под 150 щото другите такова карат. Нищо че плаща повече бензин, по-голяма еко такса и по-голям данък. Цеди цеди цеди, че да се откаже, за да не му завидят другите. Много жалка картинка... много...
Ако ще е данък СЪСТОЯТЕЛНОСТ, тогава трябва да е на ЦЕНАТА на колата, ако ще по Шваке или нещо друго за ВСИЧКИ коли. Тогава съм сългасен! Няма как да оценяваш за състоятелност недвижимо имущество 250 квадрата, които ще струват сигурно към половин милион, а за движимо парите да са без значение! А това за яхтите? Дайде да обложим с данък и рибарските безмоторни лодки, щото как така ще имаш и плавателен съд, бил той и за 5лева.
Да живеят соц. времената

По света няма избирателен данък какъвто е данък ЛУКС. Има данъци за всички, които наистина показват реалният статус и положение. Да направят бензина 3лв примерно. Това е реален данък, който ще е валиден за ВСИЧКИ и тогава ще се отсеят "кварталните пишлемета". Ако не насмогваш на колата, ок зимаш си по-евтина и икономична, която отговаря на социалния ти статус. От тези тук, които пишат "ЗА" данък ЛУКС нека с ръка на сърцето да кажат по колко коли имат. Щото в белите държави прав си, малко са спортните коли, ма са малко и тея дето имат по 2-3 коли, макар и не спортниzi_zi_top написа: +3
Наистина в нормалните страни хората подхождат много практично към автомобилите и не се изхвърлят с "бегачки" и джипове. В западно европейските държави процентът на тези коли от общата бройка е много по-нисък от БГ.
Така е "по света", а "у нас" е много често явление да събираш и последни стотинки за да купиш някаква кола, която далеч надскача социалния статус и доходите ти, а след това да слагаш газова уредба и да се циганосваш за разходите свързани с такъв автомобил. Да не говорим, че невербалното послание на това действие е смешно и смахнато - винаги се смея от сърце на Ленд Крузер или Мерцедес паркиран пред панелка laugh.gif !!!

Абе мога да си пиша километрично, но е ясно че секи ще си брули неговата круша до последно, затова аз спирам по темата. Кой колкото и да изпише, няма да ме убеди, че не съм прав, както и никой няма аз да разубедя, че греши. Пийс бабо, както казваха в една реклама.