Аз не отричам, че има съставяща, действаща срещу движението при насрещен вятър. Но формата на тялото може да е такава, че в резултат на обтичането на тялото да се появи съставляваща превъзхождаща действащата срещу движението, като е в примера. Т. е. не трябва да се гледа само посоката на флуида спрямо тялото, както казвахте по горе. А резултантната сила, както е в случая с кораба.
А за страничния вятър, не отричам, че увеличава челното съпротивление на движението на автомобила по курса му. Просто според мен това въздействие е относително доста по малко по отношението увеличеното триене в резултат на реакцията на гумите на страничния вятър сумирано с необходимостта постоянно да се коригира курса – да държим волана коригирайки курса срещу страничния вятър за да държим курса. Нещо не мога да обясня какво искам да кажа, трябва май доста повече мислене:). Затова да използвам картинката с векторите и яхтата. За да плува тази яхта срещу вятъра и трябва кил, който дава реакцията на силата възникваща в резултат на обтичането на платното. Плоскодънната лодка просто би плувала по посоката на вятъра, ако разбира се е и без рул (защото руля ще играе роля и на кил) (е не е съвсем вярно, защото „идеално” плоскодънна лодка няма

Всъщност дори и платното на една плоскодънна лодка няма да застане така защото ще завърти лодката докато платното застане паралелно на вятъра (пак не съвсем, освен това трябва да пренебрегнем и накланянето на лодката в резултат на напора на вятъра върху платното

.
Но дори и яхтата с кил няма да плува на там на където сочи носът и на картинката, а под ъгъл спрямо надлъжната и ос. Тоест за да държи курса на където и сочи носа както е на картинката, се нуждае още и от рул, за да насочи носа и още по остро към вятъра.
Нещо подобно можем да наблюдаваме при кацане на самолет при страничен вятър (силен) спрямо пистата. За да се движи над пистата, фюзелажа му е под ъгъл спрямо пистата.
Вярно автомобила си има твърда земя под колелата за разлика от яхтата и летящия самолет. Но гумите на автомобила търпят деформация от страничния вятър, освен това и сцеплението между колелата и асфалта не е идеално. Затова мисля, че се появява доста голямо съпротивление в резултат на страничния вятър. Съжалявам, че изписах толкова много. Но нямах време да го обмисля или да се поровя по темата за да си я избистря.