[Разход на гориво] - Обща тема - потребителски данни за всички модели

Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 345 пъти
Получена  благодарност: 375 пъти

Re: На кой колко му харчи автомобила-породена от друга тема.

Мнение от slowtraveler » 26 Юни 2014 18:04

Хахаха. В такива гонки не участвам...
Но ако срещнете по пътищата едно тъмно МПС с аеродинамика на тухла (още не пуши, щото има добре работещ DPF), може да си сверявате километражите tooth.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 26 Юни 2014 23:07

Слоу, ще караме зсд тебе да ни цепиш въздуха ... biggrin.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 27 Юни 2014 07:25

scorpion написа:Слоу, ще караме зад тебе да ни цепиш въздуха ... biggrin.gif
Да се върнем малко на темата - в горното също има голяма доза истина :thumbsup:
На времето, започнах шоферлъка с доста маломощни автомобили, за които поддържането на по-висока скорост бе нещо неизпълнимо (това е от времената, когато бе писана песента на В.Найденов "Скорост" - 'със 100км/ч съм номер едно', и бе събитие да вдигнеш такава скорост tooth.gif ). Автомобила на чичо ми бе 27к.с.(ЗАЗ965А - двигател V4), а на баща ми - 45к.с.(Шкода 1000МБ), а след това - 57к.с (Вартбург делукс комби) и първия личен - Голф 1 - 1.5 атмосферен дизел май бе 55к.с..
Та с тези автомобили изпреварването бе истинско преживяване angel.gif
И това променяше стратегията на шофиране - вместо да се правиш на герой, и да се опитваш да изпреварваш, просто се движиш след някой ТИР, като избираш някой празен, че те се движеха със 70-80, че понякога и 90км/ч...
В момента в който го наближиш на двадесеттина метра усещаш, как почва да те 'центрира' точно зад него въздушната струя. А на десеттина метра струята те поема, коригира посоката (побутвайки те отстрани) и завлича...
В такъв режим често съм достигал разход с двутактов Вартбург около 6л/100км по извънградски маршрут от 400км.... При условие, че нормалния му разход бе 7.5-8л/100км...
Въздушното съпротивление е много голям фактор, влияещ на разхода :thumbsup:

Аватар
martod

Мнение от martod » 27 Юни 2014 09:24

slowtraveler написа: и първия личен - Голф 1 - 1.5 атмосферен дизел май бе 55к.с..
Не преувеличавай толкова, laugh.gif 54 к.с. е, имах таман 2 броя на времето, biggrin.gif единия служеше за работно муле, другия за да не разтоварвам първият като се прибера от пазарите ..
Голяма кола е това гоУфа, като разтоварех чантите с багаж на пазара където опъвахме палатки и го закарам на паркинга, колегите все ме питаха с бус ли съм го докарал този багаж .. laugh.gif
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....

scorpion

Мнение от scorpion » 27 Юни 2014 09:31

Съгласен с горното. Много интересно и очевидно е как възд.съпротивление играе голяма роля в света на Ф1. Сега заради куп системи може би не е така атрактивно, но преди, когато аеродинамиката беше в стихията си спомняме как при застигане на автомобил, пилотите се мушкаха буквално за задния и се изстрелваха като с катапулт и изпреварваха (нещо което сега ДРС подпомага много)...

Но каквито и коли да съм карал съм установил, че най-икономичното каране се постига в рамките между 80-100 километра с плавно ускорение, ползване на двг спирачка, плавно спиране, и поддържане възможно най-дълго на едно зададено темпо ... само за пример, когато изведох Авенсис на първо дълго пътуване (колата беше на около 200 км пробег от закупуването) София - Солун средния разход сочеше 3.8/100 ... До там не вдигнах повече от 100 километра (вероятно и слизането към морското равнище оказа влияние) ... Такъв разход вече не съм правил никога cool.gif но за моя автомобил разход от 4.5 при описания по-горе начин на каране и без да е натоварен максимално е реално постижим.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 27 Юни 2014 10:12

scorpion написа:...Сега заради куп системи може би не е така атрактивно, но преди, когато аеродинамиката беше в стихията си спомняме как при застигане на автомобил, пилотите се мушкаха буквално за задния и се изстрелваха като с катапулт и изпреварваха (нещо което сега ДРС подпомага много).......
Според мен е точно обратното - когато аеродинамиката не бе в стихията си, нещата ставаха по описания от теб начин. А сега, когато вложиха милиони в аеродинамиката, всяко вихърче разваля 'идеалното' обтичане и задния автомобил не може да се приближи до предния, защото ефективността на аеродинамиката рязко спада (но не и съпротивлението)..
Иначе за начина на шофиране - за да си икономичен и да ти харчи малко, просто трябва да шофираш предвиждайки. И с оптимална скорост - също смятам, че 80-100 е оптималния за повечето автомобили.

scorpion

Мнение от scorpion » 27 Юни 2014 10:52

slowtraveler написа:
scorpion написа:...Сега заради куп системи може би не е така атрактивно, но преди, когато аеродинамиката беше в стихията си спомняме как при застигане на автомобил, пилотите се мушкаха буквално за задния и се изстрелваха като с катапулт и изпреварваха (нещо което сега ДРС подпомага много).......
Според мен е точно обратното - когато аеродинамиката не бе в стихията си, нещата ставаха по описания от теб начин. А сега, когато вложиха милиони в аеродинамиката, всяко вихърче разваля 'идеалното' обтичане и задния автомобил не може да се приближи до предния, защото ефективността на аеродинамиката рязко спада (но не и съпротивлението)..
Иначе за начина на шофиране - за да си икономичен и да ти харчи малко, просто трябва да шофираш предвиждайки. И с оптимална скорост - също смятам, че 80-100 е оптималния за повечето автомобили.
Неточен изказ от моя страна, в стихията си имах предвид шмекеруването - подвижни крила, огъващи се спойлери, шмекерии с планките отдолу, biggrin.gif ... не съм специалист по аеродинамика и може да съм се изказал неподготвен wacko.gif

scorpion

Мнение от scorpion » 27 Юни 2014 21:10

Айде бе, кво стана. нито тухлата видях, нито сивата бегачка, нито колата без таван....
biggrin.gif

Майтапа настрана но много богат народ ей... тва поршета, емели,петици,осмици ...фърчат здраво.
И един Ярис ме осветка ... аз бях с около 160, колегата ме мина поне с 180 wacko.gif някъде около ст.загора... най слабо от гилдията на баварците...изпреварих поне няколко unsure.gif

Сега за разхода... ср.скорост 118 км (излизането от софия и тапите при ремонтите) уж поддържах твърдо 150 но доста трафик...разход до Сл.бряг 6.6/100 ... и така..

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 27 Юни 2014 21:28

scorpion написа:Айде бе, кво стана. нито тухлата видях....
МноУ гори бе - затова с нея - само до кафето :whistle: stupid.gif
Точно сега погледнах връщането ми от Iron Maiden - 118км/ч ми е била средната скорост от района зад х-л Плиска, през Цариградско (аз де да знам, че правят моста там - разказа ми се играта да чакам, че и не минах през локалното - не знаех, че става и този номер) Риш Шумен- Варна до Сп.Зала... Отново без 'каскади' - максимално равномерно шофиране (да, бе в делничен ден, което пък оказа негативен резултат по Цариградско)... Среден разход 10.2....

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 27 Юни 2014 22:30

2,5 литров Гранд Вояджър турбо дизел с темпомат точно на 100 км/час - Залцбург-Линц-Залцбург - точно 6,0 литра на сто.Имаше и двайсетина км.градско. За 12 годишна кола на над 500 хиляди ми се струва перфектно.Някой за Корола Версо над 10 годишна дизелова ако може да ми сподели инфо,че май на такова ще се ориентираме за тука,ако не натисне работодателя /на баба синчето/ за Крайслер от БГ-то.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
martod

Мнение от martod » 28 Юни 2014 08:56

nowyaris написа:2,5 литров Гранд Вояджър турбо дизел с темпомат точно на 100 км/час - Залцбург-Линц-Залцбург - точно 6,0 литра на сто.Имаше и двайсетина км.градско. За 12 годишна кола на над 500 хиляди ми се струва перфектно.
Ти пък кога се научи да лъжеш ? laugh.gif
Такива коли в Германия няма, ако не вярваш, отвори карса и мобилето в БГ и ще видиш, че 12 годишна кола над 200 к. км. няма .. biggrin.gif
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 28 Юни 2014 10:31

martod написа:...Такива коли в Германия няма, ако не вярваш, отвори карса и мобилето в БГ и ще видиш, че 12 годишна кола над 200 к. км. няма .. biggrin.gif
Това е факт защото нашите автоджамбази са с уникални способности и купуват от западната европа само коли от пенсионери, които са си взели колите да им стоят пред имението в гаража, заедно с останалия автопарк от 50-100 автомобила, и точно този автомобил не го карат, защото им гори малко и ги е срам на бензиностанцията да кажат -'сложете ми за 30-40 евро stupid.gif tooth.gif

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 28 Юни 2014 13:42

martod написа:
nowyaris написа:2,5 литров Гранд Вояджър турбо дизел с темпомат точно на 100 км/час - Залцбург-Линц-Залцбург - точно 6,0 литра на сто.Имаше и двайсетина км.градско. За 12 годишна кола на над 500 хиляди ми се струва перфектно.
Ти пък кога се научи да лъжеш ? laugh.gif
Такива коли в Германия няма, ако не вярваш, отвори карса и мобилето в БГ и ще видиш, че 12 годишна кола над 200 к. км. няма .. biggrin.gif
Аз съм в Австрия.За Германия нямам много впечатления.Само дето в Щутгарт на професора Мерцедеса за 12 месеца беше навъртял 54 хиляди.В Шлезвиг дъртото Кемри беше на около 300 хиляди,ама то наистина не беше карано дълго време.Тук другата кола е 530 дизел на пак 12 години-за последните 4 месеца навъртя 36 хиляди.Вече почти ги стигна 600 .Кой ли баламурник ще изгори.... biggrin.gif .Иначе още си е с 5/30 и грам не пипа,ама разхода минава 9 литра по комп.Суифта и той си беше лаком,не е като Ярето,ама пък си беше и зима.Сега в Украйна не му знам разхода.Наистина ме вълнува Версо-2002 - 2004 дизел как е с разхода,Пък и не само с него :thumbsup:
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
kaltcev.72

Мнение от kaltcev.72 » 28 Юни 2014 21:54

Аааааа , заеби то в Германия едни дупки по пътищата не ти е работа , ако не вярваш питай колегата Pros 3! Иначе в общи линии се кара доста , месечно правя около 3000 км и като спретна някоя екскурзия та 4000 . За разход Авенсис 2.0 д4д е заковал 6.3 комбинирано , ама с тия задръствания в последно време не ми се качва в кола . punk.gif
Иначе от оторизирания сервиз на Тойота отказаха да ми продадат Ярис 2003 година щото бил над 10 години и не могат да ми дадат гаранция . Купи го търговец и отива за експорт евентуално .
Ше фърла с тебе по нещо!

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 28 Юни 2014 23:47

kaltcev.72 написа:.....Иначе в общи линии се кара доста , месечно правя около 3000 км и като спретна някоя екскурзия та 4000 ....
Хм... Трудно мога да преценя дали тук се кара доста или не... Имал съм години със 60-65х.км, а други - май с 20х.км....
Гледам колегата и той върти върти 25-30х.км. в последно време - не повече.. (колата я ползва за служебни нужди, но работата ни е основно офисна).
Иначе като се замисля - последните 10 дни - 2х.км, че и за тази събота-неделя бях намислил малко да се поразсеем, ама жената и омръзнало по пътищата tooth.gif

Публикувай отговор