Данните на производителя за разход на гориво!?!

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Not_active_user_1

Re: Данните на производителя за разход на гориво!?!

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Юни 2013 11:15

slowtraveler написа:
prius 3 написа:.......тези с Приусите се влачели, като бабички.
http://www.youtube.com/watch?v=q4AN2snM78A...
Като гледам как минават автомобилите в лявата лента - май наистина е така :)
А първото клипче ясно се вижда начално темпо около 120км/ч по километраж, с навярно моментно 'покачване' на 151км/ч (при което разхода май скача над 7л/100км?), каране по надолнище и намаляване на скоростта до 50-60км/ч, при което действие практически е нулев разход...
Така, че нищо странно или необичайно - при по-интензивно темпо дори приуса скача нагоре в разхода...
Е то някой и с 200 можеше да мине!
Уточнявам:
това е околовръсното на Мюнхен. Там разрешената скорост по принцип е 120 км/ч. В случая скоростта беше ограничена на 80 км/ч заради трафика и пиковият час. Учудващото беше, че действително нямаше чак толкова коли и повечето караха със 120, но аз горе-долу спазвах ограничението на скоростта и карах само с 20-тина км/ч отгоре. Има случай, когато позволената макс. скорост е 40 км/ч. Ако карах по такова време сигурно хептен щеше да кажеш, че се влача. Истината е, че тези които караха в лявата лента обикновено ги настигам някъде, където се е получила тапа и изобщо няма смисъл от по-високата скорост. Хората наблюдават с камери и електронни устройства и сменят скоростта с която е най-добре да се движиш.
Не можах да те разбера, какво искаше да кажеш за първото клипче. Моментния разход понякога скача, като има изкачване и пада при нанадолнище. То това е съвсем ясно. Точно за това съм казвал много пъти, че няма абсолютно равен път и щом има изкачвания и спущания идва силата на хибрида. Все някъде ще намалиш или нещо друго, което ще ти помогне в разхода. Накрая като погледнеш борда и виждаш какъв е резултата, а той е, че Приус не е лаком и при подобни скорости от 120-150 км/ч. Ясно се вижда предполагам, през повечето време какъв е разхода. Вижда се и на втория клип какъв действителен разход има колата, ако се кара разумно, но в никакъв случай не и бавно. Резултата е 14 км с около 100 км/ч + 6 км. градско = 2,8/100. Ако бях карал още 10 км в града, разхода щеше да е около 2,5/100. Е няма друга такава кола, която да не е Plug-In и да харчи толкова. Ако някой знае такава да сподели!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 14 Юни 2013 14:47

Коментара по първото клипче бе, че започва с голяма скорост и постепенно смъква скоростта... Което е допълнителна 'икономия' - при определени случаи и бензинката при подобен режим ще даде 0л/100км (ППХ) :thumbsup:
Но въпроса в темата не е дали е икономичен приуса или не - в това спор няма. Въпроса е дали е ТОЛКОВА икономичен колкото е декларирал производителя. И с колко реалния разход се различава от декларирания 'идеален' разход.
И там се оказва, че при реална експлоатация (пък била тя и не съвсем обективна), Приуса е в челните места на 'лъжещите' като информация...

П.С. не коментирам разумното карането - абсолютно прав си, че трябва да се кара разумно. :thumbsup:

П.П.С. по-голямата 'грешка' при приуса се дължи и на това, че разхода му по принцип е по-малък. Затова и малко отклонение в литри означава по-голям процент...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Юни 2013 19:20

slowtraveler написа:Коментара по първото клипче бе, че започва с голяма скорост и постепенно смъква скоростта... Което е допълнителна 'икономия' - при определени случаи и бензинката при подобен режим ще даде 0л/100км (ППХ) :thumbsup:
Но въпроса в темата не е дали е икономичен приуса или не - в това спор няма. Въпроса е дали е ТОЛКОВА икономичен колкото е декларирал производителя. И с колко реалния разход се различава от декларирания 'идеален' разход.
И там се оказва, че при реална експлоатация (пък била тя и не съвсем обективна), Приуса е в челните места на 'лъжещите' като информация...

П.С. не коментирам разумното карането - абсолютно прав си, че трябва да се кара разумно. :thumbsup:

П.П.С. по-голямата 'грешка' при приуса се дължи и на това, че разхода му по принцип е по-малък. Затова и малко отклонение в литри означава по-голям процент...
Хм, къде е това смъкване на скоростта? От коя до коя секунда е? Естествено е при такова положение разхода да намалее или да е 0л/100км (ППХ). Разликата е, че при Приус, при почти всяко пущане на газта, ДВГ-то се изключва и започва да зарежда батерията.
Относно другата част на поста ти май съм отговорил на първа страница:
prius 3 написа:Никой ли не забеляза, че става на въпрос за Toyota Prius 1.5, а не за актуалният модел 1,8, който не е в таблицата и явно има защо.
Друг е въпроса, че Toyota Prius се кара най-икономично от човек с опит в карането на хибриди. Не можеш да седнеш и хоп да направиш разход колкото производителя е написал. На мен ми трябваше месец и няколко хил. км., за да падна под заводският разход. Въпросът е че може. При Toyota Prius можеш да караш супер икономично, ако имаш желание, а при другите и да искаш не става не става. Зачитайки се в текста ми направи и друго нещо впечатление. 20 км се кара по магистрала на пълна газ. Добре де, какъв е този тест. Да бяха написали, че се отнася само за Германия. Само там можеш да караш на пълна газ. В останалата част на света теста ще има доста по-близки резултати до заводските. Така, че нещата не са съвсем коректни в глобален мащаб.
Има и друго интересно. Къде са дизелджиите и най-вече феновете на „супер икономичните“ TDI. Гледам , че Ауди А3 2.0 харчи 6,8/100 нафта. Аз такъв разхода да му докарам на Приуса, трябва да го карам с максимална газ навсякъде и пак не е сигурно дали ще го стигна... wink.gif
Дали Приус е икономичен или не, не съм много сигурен, че колегите са напълно убедени. Интересното е че дежурните, които са на другото мнение все още не се включват да ме убеждават, че не е вярно.
В моя слушай, действително трябва да се отчете грешка на производителя. Колата харчи упорито по-малко от това, което обявяват. Не говоря за конкретните видеота, а по принцип. Почвам да се чудя, да не са ми продали някой дефектен екземпляр. За 2 г. и нещо ми се щеше поне една лампичка да ми изгори някъде и аз да разбера, като другите, че карам кола, ама не ще пущината. Пълна скука. Добре, че от време на време свършва течността на чистачките, че да отворя предния капак. Щеката за маслото не съм е вдигал сигурно от 10 000 км. насам. Може да е клеясала вече. Ама за какво ли да го правя, като от смяна до смяна количеството масло 0W20 си е на все едно и също ниво. Някой беше разправял, че нямало кола, която да не гори масло. Съгласен съм с това, но поне при Приус не се забелязва върху щеката. Та мисълта ми с това лирично отклонение беше, че хората, които са свикнали да човъркат по колите си в никакъв случай да не вземат Приус. Ще бъдат тотално разочаровани...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 14 Юни 2013 19:38

Всяка кола, която се кара внимателно и икономично, е икономична...
Не разбирам защо така се докачаш на тема Приус - това си е обикновен автомобил със своите плюсове и минуси...
Днес специално подтикнат от твоето клипче, реших да карам икономично - извън града нулирах разхода и изминах около 18км по хълмист терен (че и пътя в ремонт), като започнах и завърших приблизително на една и съща надморска височина...
И свръх-неикономичната бензинка ми даде разход 5.2 при обявени от производителя 5.7л/100км за извънградско....
Клипчето навярно ще го кача .......
Като целта съвсем не ми е да покажа, че карам 'уникален' автомобил (на който поглеждам щеката на маслото само преди и след смяната му в сервиза - да се убедя, че не мърда за 15х.км, а колата я карам не от 2, а от почти 5 години и също няма изгоряла крушка)...

P.S. Явно ще правя друго клипче... По погрешка явно съм увеличил зума на телефона, и клипчето е станало много подскачащо и неприятно за гледане... Да, стойностите се виждат, но след гледане ще те боли глава :)

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Юни 2013 19:50

slowtraveler, изобщо не се докачам, а закачам. :)))
Много слабо представяне обаче на противниците на хибридите. Разочароващо. ;) Аз не ги казвам тези неща ей така да правя някаква реклама или да се хваля. По принцип влязох във форума да споделя опит и променя представите на някой за този автомобил. Предвид слабия интерес ми се струва, май, че мисията е изпълнена и те вече са дошли на моето и на много други мнение за качествата на Приус.

А и на теб браво за разхода и за това, че нито една лампа не ти е изгоряла. Поздравления за което. Караш значи добър автомобил, здрав и икономичен. За Маздата ли говориш? Кашкая не ми се вярва.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 14 Юни 2013 20:01

prius 3 написа:... здрав и икономичен. За Маздата ли говориш? Кашкая не ми се вярва.
Кашкая е на малко километри и трудно влиза в класацията - няма натрупан опит с него - на под 40х.км е. Крушка не е изгаряла и на него, ама някоя друга повредена пластмаса и втулки (например на амортисьори) се наложи да посменя :)
Така, че не става въпрос за него :)

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 14 Юни 2013 21:11

prius 3 написа: За 2 г. и нещо ми се щеше поне една лампичка да ми изгори някъде и аз да разбера, като другите, че карам кола, ама не ще пущината. Пълна скука. Добре, че от време на време свършва течността на чистачките, че да отворя предния капак. Щеката за маслото не съм е вдигал сигурно от 10 000 км. насам. Може да е клеясала вече. Ама за какво ли да го правя, като от смяна до смяна количеството масло 0W20 си е на все едно и също ниво. Някой беше разправял, че нямало кола, която да не гори масло. Съгласен съм с това, но поне при Приус не се забелязва върху щеката. Та мисълта ми с това лирично отклонение беше, че хората, които са свикнали да човъркат по колите си в никакъв случай да не вземат Приус. Ще бъдат тотално разочаровани...
Iavno na lexus mu slagat defektni krushki, samo prius e perfekten :) A kolkoto do shtekata ot 99-ta samo pri edin avensis 2,2D4D sam ia vdigal 1-2 puti, :)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
trondur

Мнение от trondur » 14 Юни 2013 22:23

От март 2013 карам Приус. Взех колата на 5 километра. Навъртях вече 7 000. Засичам разхода на всяко 1000. Дотук имам:
1 = 4.5 (март)
2 = 4.3 (април)
3 = 4.5 (април)
4 = 4.3 (май)
5 = 4.4 (май)
6 = 4.1 (май)
7 = 4.1 (юни)

Не бързам, извънградско 90-100, магистрала 110-120.

По компютър, имам градско (Софийско) 1521 км с 63.65 литра, което прави 4.21/100. Различните засичания ми варират от 4.6 до 3.6 л/100.

По зареждане на бензиностанции, 95 само на Еко, имам 4.52/100.

Според дилъра, трябва да очаквам да достигна оптимален разход след като мина 15-20 хиляди километра с колата.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Юни 2013 12:31

След 15 000 км средният разход би трябвало да ти падне с около 0,5/100. Поне при мен беше така. Не знам от смяната на маслото ли е, от придобития опит или напасване на частите по колата, но го има този момент. Не забравяй, преди да отидеш на преглед на 15 000 км да им кажеш да ти сипят 0W-20, а не 5W-30. Не знам защо, но навсякъде слагат 5W-30. Дори и в Германия е така. Доплащаш малко отгоре върху цената, заради маслото, но знаеш, че е точно правилното, което трябва да бъде.

Аватар
trondur

Мнение от trondur » 16 Юни 2013 02:21

prius 3 написа:След 15 000 км средният разход би трябвало да ти падне с около 0,5/100. Поне при мен беше така.
Надявам се да се получи и при мен
prius 3 написа:Не знам от смяната на маслото ли е, от придобития опит или напасване на частите по колата, но го има този момент. Не забравяй, преди да отидеш на преглед на 15 000 км да им кажеш да ти сипят 0W-20, а не 5W-30. Не знам защо, но навсякъде слагат 5W-30. Дори и в Германия е така. Доплащаш малко отгоре върху цената, заради маслото, но знаеш, че е точно правилното, което трябва да бъде.
Защо да предпочета 0W-20, а не 5W-30? В наръчника пише, че препоръчват 0W-20, но според мен се застраховат. За Българските условия и 10W-30 е добро. Зимата студ под 20 градуса почти не се случва: 0W е за гранични темпеаратури от порядъка на -35°C, а 10W даяни до -25°C.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 16 Юни 2013 09:44

Хибридите поради това че се гони икономия, а и двигателя е доста по-слабо натоварен (пиковата му литрова мощност е доста по-ниска от на обикновен ДВГ) ползват по-тънко масло...
Освен това има много повече старт/стопове от на обикновен ДВГ
Така, че съм съгласен с prius - по-добре слагай 0W20...

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 16 Юни 2013 09:49

slowtraveler написа:Така, че съм съгласен с prius - по-добре слагай 0W20...
Sled 5k KM smiatam da proveria, dali shte dovede do ikonomii :)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 16 Юни 2013 10:26

Vesko написа:
И откъде ще го вземеш - ТМА го нямат, като ги попитах ми казаха, че могат да доставят, но само по поръчка. А цената дето ми казаха... Лошото е, че не е много популярно - тук почти не се намира на нормални цени.
Изображение

петър

Мнение от петър » 16 Юни 2013 13:09

Вземи от Атанас-Amsoil,галона е 85лв някъде.
Аз досега бях със 0w30,октомври ще пробвам 0w20 на Лекса.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 16 Юни 2013 21:48

Rudy написа:
Vesko написа:
И откъде ще го вземеш - ТМА го нямат, като ги попитах ми казаха, че могат да доставят, но само по поръчка. А цената дето ми казаха... Лошото е, че не е много популярно - тук почти не се намира на нормални цени.
Ochertava se sled 5k km da sum v Italy... kakvi li sa cenite tam :)
Изображение

Публикувай отговор