Мерудията е култивирано растение,демек подлежи на подобрения и модификации.За разлика от дивия лопуш,например..... biggrin.gif .Когато човек е глупав,това е за цял живот.Лошото е че от глупост не може да го разбере.Че и с колегата от US така.vodafon написа:от Japanese_fever » 09 Апр 2014 ....
Абе ти верно си голяма мерудия,и като направиш 1000000 поста ще имаш ли награда ?
Много ме развеселяваш напоследък /откакто съм във форума де/![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ТВЪРДИ ИЛИ МЕКИ НАКЛАДКИ
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Re: ТВЪРДИ ИЛИ МЕКИ НАКЛАДКИ
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Прав си докторе-нещо дето си върши работата не се сменя.Особено ако е заводски вградени.Автомобилите са за каране,не за бъзикане.Относно смяната на спирачна течност след определен период също имам известни резерви.Особено ако спирачната система работи безупречно.zi_zi_top написа:Мисля, че ще допуснеш грешка (най-малкото с излишен разход), ако ги смениш.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
чекай че редактирах за култивиране на лопуша и съм изпуснал краяnowyaris написа:Мерудията е култивирано растение,демек подлежи на подобрения и модификации.За разлика от дивия лопуш,например..... biggrin.gif .Когато човек е глупав,това е за цял живот.Лошото е че от глупост не може да го разбере.Че и с колегата от US така.vodafon написа:от Japanese_fever » 09 Апр 2014 ....
Абе ти верно си голяма мерудия,и като направиш 1000000 поста ще имаш ли награда ?
Много ме развеселяваш напоследък /откакто съм във форума де/![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 347 пъти
- Получена благодарност: 376 пъти
Виж за това не съм съгласен.nowyaris написа:...Относно смяната на спирачна течност след определен период също имам известни резерви.Особено ако спирачната система работи безупречно.
Причините/ефектите:
1. Хигроскопична е. А малко количество влага смъква с доста температурата на кипене. На времето не сменях спирачна течност, и не ми правеше впечатление когато тя кипне (остана без спирачки, и се наложи да припомпвам за да се появи някакво спирачно усилие). Откакто сменям - не съм имал такъв проблем.
2. Навлязлата влага започва корозия. Виждал съм корозия в най-ниските части на буталото на спирачките. Не ми се мисли какво става в ABS....
3. Смяната е бърз, евтин и лесен процес, а с това се решават първите два ефекта.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
+1max-2 написа:Според мен в твоя случай е най-добре да смениш спирачната течност, много са и годинките вече, а за накладките спокойно може да изчакаш да паднат до около 3 мм. , което при твоя стил на каране е около 30 к км. Спомням си, че за карината минимума феродо, при който се сменят накладки е 1 мм. , но това е много грубо и почти веднага оставаш без спирачки при интензивно спиране.scorpion написа:.... Не знам колко още ресурс имат накладките но мисля сега при осблужването да ги сменя всичките. Най-малкото, че все пак 5 години от вграждането в колата си е дълъг период от време и не бих искал изненади ... После какво ще е поведението не знам ... за мен това си е добър пробег с тези накладки,като обаче се стремя да не ползвам екстремно спирачките и ползвам двигателната такава при всяка възможност, т.е. рядко карам с изключена скорост или превклювам на по-ниска предавака и т.н. ...
Та искам да кажа, че ми е все едно дали са твърди или меки накладките стига колата да спира добре и смяната на накладки и дискове да не се налага често biggrin.gif

Оригиналната спирачна течност се сменява на 3 години или 60 000 км, след това на 2 години или 30 000 км.
FUCHS Oil Chooser
Print preview
Category: Cars Your remarks
Make: Toyota EU
Model: Avensis, T25 (2003 - 2009)
Type: Avensis 2.2 D4-D (2005 - 2009)
Date: 09-04-2014
Collapse all
Expand all
Engine 2AD-FTV
Transaxle, manual 6/1
Hydraulic brake system
Use: Normal
Intervals: Change 30000 km / 24 months
Products: MAINTAIN DOT 5.1
MAINTAIN DOT 4
Последно промяна от zi_zi_top на 09 Апр 2014 21:57, променено общо 1 път.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Ами аз вече на мерих - 2-3 пъти по-добро спиране от оригиналните накладки с обиновен диск. Викаш да ги хвърлям накладките щото не съм с 4 бутгалца и нямам дискове, а?vodafon написа:
Няма как да търсиш от спортна накладка с обикновен диск и еднобутален апарат някакво спиране.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- Japanese_fever
slowtraveler написа:Виж за това не съм съгласен.nowyaris написа:...Относно смяната на спирачна течност след определен период също имам известни резерви.Особено ако спирачната система работи безупречно.
Как да не си съгласен? Говориш с капацитет по селскостопански машини, бивш де, ама все пак експерт.
Той кара, докато нещо не се счуши, дотогава всичко работи безупречно. biggrin.gif
- Toyo_driver
Като се замисля действително можем да обобщим накладките в три класа - ниско качество, висок клас, състезателни. Под "състезателни" тука Японската треска не е обяснил, но тъй като чета мисли, виждам че има предвид т.нар. "керамични" накладки за състезателни автомобили(така както има и керамични съединители). Друг е въпроса, че съставките на фрикционната смес могат да бъдат - органични, метални, керамични, карбонови и т.н. Разбира се, за да не се износва неравномерно едното или другото трябва и правилно комбиниране на дискове с накладки. Съгласете се, че не става керамични накладки с кашкавалени дискове laugh.gif
Ето статийка за видове накладки - http://auto.howstuffworks.com/auto-part ... -pads2.htm
Ето таблица със съвети за комбиниране на дискове и накладки - http://www.at-rs.de/bremsen_beratung-nach-mass.html (май я имаше някъде из форума)
Ето статийка за видове накладки - http://auto.howstuffworks.com/auto-part ... -pads2.htm
Ето таблица със съвети за комбиниране на дискове и накладки - http://www.at-rs.de/bremsen_beratung-nach-mass.html (май я имаше някъде из форума)
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Между другото внимавайте със смяната на спирачната течност, че на един колега в "централата" на абс-а влезна въздух и 3 години няма кой да му обезвъздуши като хората системата и понякога спираше само с единия кръг.
Остават ти още 61500 поста и ти пращам една голема тиква за медалJapanese_fever написа:Ами аз вече на мерих - 2-3 пъти по-добро спиране от оригиналните накладки с обиновен диск. Викаш да ги хвърлям накладките щото не съм с 4 бутгалца и нямам дискове, а?vodafon написа:
Няма как да търсиш от спортна накладка с обикновен диск и еднобутален апарат някакво спиране.
- slowtraveler
Трябва да са били големи майстори... И да не са имали инструмента/машинката, с която смяната става много лесно (едновременно допълвайки спирачна течност, и изключвайки попадане на въздух в системата)...Airfan написа:Между другото внимавайте със смяната на спирачната течност, че на един колега в "централата" на абс-а влезна въздух и 3 години няма кой да му обезвъздуши като хората системата и понякога спираше само с единия кръг.
- Japanese_fever
И ти ли си теоритик като nowyaris?
- slowtraveler
Ъхъ...Чист теорЕтик.... Ама не винаги съм бил такъв - само последните години..
Щом мнението ми те учудва, явно не си правил никога сам (е, по-лесно е двама, но и сам става с някоя друга хватка ако нямаш машина) обезвъздушаване на спирачна система, нито пък си виждал машина за обезвъздушаване (там няма проблем да си сам)...
П.С. пише се теорЕтик

Щом мнението ми те учудва, явно не си правил никога сам (е, по-лесно е двама, но и сам става с някоя друга хватка ако нямаш машина) обезвъздушаване на спирачна система, нито пък си виждал машина за обезвъздушаване (там няма проблем да си сам)...
П.С. пише се теорЕтик

- Japanese_fever
Горния ми пост беше към vodafon.
От много години тук, вече почнах да се замислям за някои думи, не ги ползвам.

От много години тук, вече почнах да се замислям за някои думи, не ги ползвам.

- slowtraveler
Напомням на колегите, че темата не е на кой му е по-твърд, а за накладките и спирачните системи...
Лични 'профили' и определения може да си правите по ЛС и на лични срещи
Лични 'профили' и определения може да си правите по ЛС и на лични срещи