Bass_Man написа:
Сега така и така съм влязъл да внеса малко яснота. Първото и много важно нещо е че октановото число и скоростта на горене не са твърдо свързани и не са аналогични параметри от които лесно може да се каже кое как точно става. Пример бензините за спортни автомобили хем горят по-бързо хем имат по-голямо октаново число.
Относно скоростта на горене на пропан-бутана спрямо бензина. Практиката показва че на ниски обороти газта иска повече аванс от бензина, а на високи по-малко! Което идва да ни каже че газта по-скоро гори с еднаква скорост или кривата на предварението е по-скоро права сравнено с бензина

.
Че няма проблем с клапаните е абсолютен факт и не знам защо хората се опитват да го доказват непрекъснато при положение че няма никакви факти този проблем да съществува масово.
Темата ми е интересна, затова искам да си изясня нещата. Октановото число и скоростта на горене, за бензините които се продават по бензиностанциите, до колкото знам са свързани, макар и не пропорционално (източниците ми не са много надеждни). Т. е. по високо октановия 98/100 гори малко по бавно от 95. При по високата компресия в двигателите пригодени за високо октанов бензин 98/100 изгарят относително по бързо от 95 в двигател за 95 бензин. Разликата в скоростта на горене м/у 95 и 98 не се цели, а е страничен ефект в бензините за общо ползване (може и да не е вярно). Сравнението с горивата за спортни автомобили, може би не е коректно. Там до колкото знам е доста широк микс от съставки. Има и кислород съдържащи горивни съставки, има и окислители. А и най вече при спортните автомобили компресията е висока.
За изпреварването при работа на газ – не разбрах. На ниски обороти аванса на газ трябва да е по голям в сравнение с бензина. А на високи – обратно - аванса при работа на бензин трябва да е по голям в сравнение с аванса при работа на газ? Ако е така с какво се обяснява?
На всякъде се твърди, че газта гори по бавно от бензина. Т. е. не е вярно ли? Не че е пряко свързано с октановото и число, а въпрос на различни скорости на хим. реакции (поне аз така си го обяснявам).
За клапаните – ако все пак е вярно, че газта гори по бавно – то при изгарянето и в двигател пригоден за работа с 95 бензин просто температурата на изгорелите газове е по висока при отварянето на изпускателни клапани (по висока в сравнение с изгорелите газове при работа на бензин). При равни други условия – температура на двигателя, обороти и др. Т. е. като средно при работа на газ изпускателни клапани са по температурно натоварени при работа на газ в сравнение с работата на двигателя на бензин. Така аз си го обяснявам. Затова на автомобилите подготвени от завода за работа и на бензин и на газ споменават, че клапаните са оптимизирани за работа на газ – вероятно по термоустойчиви.