Газов терор - пази Боже - докога?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти

Да има ли газ по колите?

Против газта съм в България, понеже не отговаря на изискванията и контролът е много занижен!
4
9%
За газта съм, но контролът трябва да се повиши!
15
35%
Да за газта съм, излиза ми по добре на джоба и се грижа уредбата си добре.
16
37%
Не ме бърка, така ми е добре като пестя някой друг лев на месец.
1
2%
По-добре хибриди.
7
16%
По-добре метан.
0
Няма гласували

Общо гласове: 43

PESHO OT MARS

Re: Газов терор - пази Боже - докога?

Мнение от PESHO OT MARS » 25 Ное 2012 10:27

Akima написа:Най-страшното в момента е,че има много "нелегални" сервизи,който предлагат ниски цени за сметка на качеството на материалите и правилния монтаж на уредбата.
По контрабандни канали в страната влизат знайни и незнайни китайски,корейски и турски компоненти,който не отговарят на нито един стандарт по света и допълнително повишават риска.

Като се вземе предвид,че много от "монтажниците" нямат останали в главите си дори гимназиални познания по физика и химия не е учудващо,че стават инциденти.
Не си съвсем прав. Наличието на сервиз който уж е специализиран в дейноста монтаж на АГУ не е гаранция нито за качеството на работа нито за това колко добре ще работи колата после и в малко по-малка степен за безопасноста на АГУ-то. Казвам го защото и на двете ми коли урдебите са слагани в такива сервизи работещи в "сивия" сектор но разликата е че съм ходил там по препоръка и отделно на това преди да закарм колата съм се видял с човека да разбера колко точно му е желанието да си свърши добре работата. Да аз имам хич не лоши познания по АГУ-та защото навремето си ги правех сам но вече нямам времето и желанието. Не всеки може да ги прецени тези работи и затова уж има специализирани сервизи където плащането на по-висока цена би трябвало да е гаранция за нещо, но както винаги в Булгаристан това не е точно така.

Реално по дейноста на АГУ-тата има малко наредби и една камара добри практики и читави компоненти.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 25 Ное 2012 11:25

е сиреч положението е по-лошо отколкото предполагах - никаква свястна законова база....

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 25 Ное 2012 19:45

Законовата база касае така наречените съдове под налягане, сиреч газовите бутилки. Самите уредби като такива по принцип се подчиняват на европейски директиви. Евросондата клапаните и изпарител/редуктора са основните възли както и рейката при инжекционите на запад си имат стандарти. И ако си купиш нормални компоненти а не някакви ментета не виждам проблема.

Да не би китайските гуми и всекаквите авточасти ментета да се подчиняват на някакви стандарти.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 25 Ное 2012 23:17

прав си - не се - и също са опаснички понякога... като знам Китай и др държаваи какви стандарти имат за производство на метал понякога... на мен китайско колело ми ръждяса на 2та седмица, а българско 15 години не успя....

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от andrian999999 » 26 Ное 2012 11:09

аз пък съм на мнение , че ако не пише made in china значи е МЕНТЕ !!!
професионален мапер

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 27 Ное 2012 16:02

Според мен най-доброто е хибрид с газов инжекцион. Да, ама фабрично ги няма и за това гласувах за хибридите. По принцип съм ЗА АГУ на автомобилите, като евтин вариант на предвижване, НО много зависи и километрите, които ще изминаваш на година и дали ти се вързват нещата. Ако са малко км. не си струва инвестицията според мен. Също така зависи и от автомобила, който ползваш. Ако е малолитражка не бих казал, че е изгодно да се слага АГУ.
Колкото до проблемите и рисковете от АГУ, то според мен са незначителни стига да има строг контрол при поставянето им и стриктната инспекция. У нас обаче нещата се побългаряват, слагат се какви ли не измислени и нестандартизирани елементи, контрола е слаб или почти никакъв и крайният резултат е видим. wink.gif

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 27 Ное 2012 16:10

"Да за газта съм, излиза ми по добре на джоба и се грижа уредбата си добре."
Екологично и винаги по-евтино! :thumbsup:

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 27 Ное 2012 17:27

prius 3 написа: Ако е малолитражка не бих казал, че е изгодно да се слага АГУ.
Нали написах колко ми е разхода и каква кола карам, далавера има на всякакъв автомобил правещ повече от 10 хил.км на година. А малко са автомобилите които карат под тези километри. Или ако не си карал толкова ще почнеш.

Ето ти копие на мнението ми от другата тема за горива:
Давам веднага пример понеже се спомена колко точно печеля от АГУ-то на колата си. Аз съм монтирал ГИ-то срещу 800 лева. т.е. това е разхода за мен като инвестиция. Ако вземем цената на бензина и газта към днешна дата (а имайте в предвид че сега съотношението газ/бензин е най-лошото взъможно поради високата цена на LPG-то) и разхода ми на гориво (който е 8/100 бензин и около 8.5/100 газ) излиза че аз "печеля" около 8 лева на всеки 100 км. Т.е. за 10 хил.км. аз съм си избил цената на уредбата. Аз правя средно по около 18-20 хил.км. на година, дори ако добавим разходите по поддръжката и паленето на бензин тази уредба ще се избие за 3/4 година или казано иначе за 9 месеца. Средния живот на един автомобил в моите ръчички е около 3 год, което на практика означава че слагайки газовата уредба аз си възстановявам инвестицията за колата и уредбата и може би част от ремонтите (без сумите за данъци/винетки/застраховка). При мен се налага да се ползва кола ежедневно и не е лукс, затова съм си купил евтин икономичен и малък автомобил. Евтин (само 2000 лева) икономичен (1.4 мотор с нисък данък и разход) малък (Сивик ако искаме да бъдем точни, лесно се паркира). Ако всеки правеше малко по прагматичен избор откъм МПС-тата си може би и нямаше да има толкова стенания относно цената на горивата и т.н.

alalexll

Мнение от alalexll » 27 Ное 2012 22:56

PESHO OT MARS написа:
prius 3 написа: Ако е малолитражка не бих казал, че е изгодно да се слага АГУ.
Нали написах колко ми е разхода и каква кола карам, далавера има на всякакъв автомобил правещ повече от 10 хил.км на година. А малко са автомобилите които карат под тези километри. Или ако не си карал толкова ще почнеш.

Ето ти копие на мнението ми от другата тема за горива:
Давам веднага пример понеже се спомена колко точно печеля от АГУ-то на колата си. Аз съм монтирал ГИ-то срещу 800 лева. т.е. това е разхода за мен като инвестиция. Ако вземем цената на бензина и газта към днешна дата (а имайте в предвид че сега съотношението газ/бензин е най-лошото взъможно поради високата цена на LPG-то) и разхода ми на гориво (който е 8/100 бензин и около 8.5/100 газ) излиза че аз "печеля" около 8 лева на всеки 100 км. Т.е. за 10 хил.км. аз съм си избил цената на уредбата. Аз правя средно по около 18-20 хил.км. на година, дори ако добавим разходите по поддръжката и паленето на бензин тази уредба ще се избие за 3/4 година или казано иначе за 9 месеца. Средния живот на един автомобил в моите ръчички е около 3 год, което на практика означава че слагайки газовата уредба аз си възстановявам инвестицията за колата и уредбата и може би част от ремонтите (без сумите за данъци/винетки/застраховка). При мен се налага да се ползва кола ежедневно и не е лукс, затова съм си купил евтин икономичен и малък автомобил. Евтин (само 2000 лева) икономичен (1.4 мотор с нисък данък и разход) малък (Сивик ако искаме да бъдем точни, лесно се паркира). Ако всеки правеше малко по прагматичен избор откъм МПС-тата си може би и нямаше да има толкова стенания относно цената на горивата и т.н.
Още един глас за газта,добре че има такова гориво че да го обвиняваме за лошите пътища ,за катастрофите по пътищата,за за авто парка който по статистика е на над 20г.Добре че има и такива хора дето мразят други себеподобни само защото са намерили начин законен да спестяват някой лев и да ги инвестират за здравето на детето си или за образованието му.Та аз съм за газта.

Аватар
andrian999999

Мнение от andrian999999 » 27 Ное 2012 23:28

Газов терор - пази Боже - докога?, докога, докога колко газови бутилки гръмнаха през изтичащата година поставени, и ПОБЪЛГАРЕНИ от менте майстори , дайте да видим СТАТИСТИКА!!! за този газов терор. а колко лумпени взеха книжка тази година? И понеже трябвало стриктен контрол понеже сме стриктни в движението а най-големите бели стават от висока скорост, 100% стриктните от този форум сигурно никога не са карали с превишена скорост(аз съм, но не съм от тези за стриктен контрол ) та съм сигурен от несъобразена скорост лятото бая хора са си заминали от тежки ПТП-та с коли в перфектно състояние ,докато от взривена газова бутилка в неподдържана трошка 100% никой
професионален мапер

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 28 Ное 2012 00:19

нямам думи, обвинения за какво ли не, - включително популизъм и болшевизъм бих казал :)
но както се вижда анкетата показва , че всички са за по-строг контрол на газовите уредби. а ако вие си мислите , че някой мрази себеподобните си, защото са спестили някой лев явно не сте в ред.
Приветствам всяка икономия и всяка инвестиция в здравето и масовия спорт !!!!!!!!!!
Повтарям масов, непрофесионален спорт ! Защото това + правилен режим е най-добрият начин децата ни да са здрави.

Прочетете пак мнението ми защо в Япония няма аварии. Или мислите , че там хората не са спестовни ? По едно време бяха страната с най-големи спестявания на глава от населението.
С други думи ако можеше да караме без пари или с 1 стотинка на километър, щях да съм щастлив и доволен от това. Но да не си поддържаме колите не съм доволен.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 28 Ное 2012 09:54

andrian999999 написа:...колко газови бутилки гръмнаха през изтичащата година поставени, и ПОБЪЛГАРЕНИ от менте майстори , дайте да видим СТАТИСТИКА!!!...
Статистика не съм чел... Но на първо четене ето един нагледен пример :
http://bestnews-bg.blogspot.com/2012/02 ... _5492.html
Предполагам, че не е било 'контролирано изпускане на газта през клапана', ако са изпочупени прозорците на 7 сгради заедно с дограми, врати, стени.....
Миналата година със сигурност имаше загинали.
Тази година доколкото си спомням загина шофьор на газова цистерна отново при зареждане..
Ето още няколко случаи:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1340940
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1339499
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1334791
http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/i ... a_/139121/

Затова е нужно повишено внимание и контрол. Като ги има - няма проблем да се кара с газова уредба...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 28 Ное 2012 10:03

Toyko , слез малко на земята wink.gif
Мизерията е главната причина хората да карат стари и в лошо техническо състояние автомобили на газ .
България не е Япония , няма и да бъде никога .
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 28 Ное 2012 10:46

SFINKS написа: Мизерията е главната причина хората да карат стари и в лошо техническо състояние автомобили на газ .
България не е Япония , няма и да бъде никога .
Може би поради пораженческото мислене на жителите и :)
Пък и защо ни е като Япония, там има земетресения....
Не трябва ли обаче да се сравняваме и стремим към по-добрите ?

Приключвам с тая тема - за мен мизерията е състояние на духа, а не на материята - както е казал Брус Ли - колкото по-беден си вътрешно, толкова повече се опитваш да забогатееш:)

Аватар
andrian999999

Мнение от andrian999999 » 28 Ное 2012 10:56

slowtraveler написа:
andrian999999 написа:...колко газови бутилки гръмнаха през изтичащата година поставени, и ПОБЪЛГАРЕНИ от менте майстори , дайте да видим СТАТИСТИКА!!!...
Статистика не съм чел... Но на първо четене ето един нагледен пример :
http://bestnews-bg.blogspot.com/2012/02 ... _5492.html
Предполагам, че не е било 'контролирано изпускане на газта през клапана', ако са изпочупени прозорците на 7 сгради заедно с дограми, врати, стени.....
Миналата година със сигурност имаше загинали.
Тази година доколкото си спомням загина шофьор на газова цистерна отново при зареждане..
Ето още няколко случаи:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1340940
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1339499
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1334791
http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/i ... a_/139121/

Затова е нужно повишено внимание и контрол. Като ги има - няма проблем да се кара с газова уредба...
Слоу гледай само бегла статистика за твоя регион и си пишете за ГАЗОВИЯ ТЕРОР
професионален мапер

Публикувай отговор